Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Sigmar Gabriel (αντικαγκελάριος της Γερμανίας/ πρόεδρος SPD) : "Λάθος η Μέρκελ για την TTIP, δεν θέλω να είμαι μέρος μιας κακής συμφωνίας''

Αποτέλεσμα εικόνας για γκαμπριελ

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μπορεί να μπήκε γυμνός στο ειδικό δωμάτιο ανάγνωσης εγγράφων που αφορούν την TTIP (28/01/2016), φαίνεται όμως πως όσα διάβασε εκεί ήταν αρκετά ώστε να επικρίνει την Μέρκελ για την υποστήριξή της σε μια ελεύθερη εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ.
Ο Gabriel ο οποίος διατελεί υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε πως η Μέρκελ ήταν ''λάθος'' στη θέση της σχετικά με τα οφέλη της TTIP που θα εναρμονίσει τους κανονισμούς μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ.
Δήλωσε επίσης ότι ''δεν επιθυμεί να είναι ο ίδιος μέρος μιας κακής συμφωνίας'' προειδοποιώντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την TTIP γίνονται βιαστικά.
-------------------------------------------------------------------------
Κατά της TTIP o Γκάμπριελ. «Δεν θέλω να είμαι μέρος μιας κακής συμφωνίας»
Οξεία κριτική άσκησε ο πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού SPD και αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στην Άνγκελα Μέρκελ, για την στάση που κρατά στις διαπραγματεύσεις για την Διατλαντική Συμφωνία (TTIP).
Στην συνάντηση των G7 που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα στην Ιαπωνία, στην οποία συμμετείχε η Γερμανία, τονίστηκε η σημασία προώθησης της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τις αντιδράσεις πολιτών και ηγετών άλλων μελών της ΕΕ που φοβούνται ότι η TTIP θα χαλαρώσει τους κανόνες προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι εμπόδιο στην συμφωνία αποτελεί και το ζήτημα των προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ). Οι ΗΠΑ δείχνουν να είναι κάθετοι στους κανόνες που ισχύουν στις ΗΠΑ όσον αφορά τα εν λόγω προϊόντα και δεν διατίθενται να προσαρμοστούν στην ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία. Επί παραδείγματι, εάν περάσει η συμφωνία, στην ΕΕ θα μπορούν να εισάγονται τυριά με την ονομασία «φέτα» που όμως δεν θα είναι ελληνικής προέλευσης. Το ίδιο θα ισχύει για την σαμπάνια και άλλα προστατευμένα προϊόντα.
Ο κ. Γκάμπριελ εξήγησε ότι δεν θέλει να γίνει μέρος μιας «κακής συμφωνίας» και άσκησε κριτική στη Γερμανίδα Καγκελάριο για την στήριξη που παρέχει στην TTIP. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 70% των Γερμανών, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, δεν συμφωνεί με τους όρους της Διατλαντικής Συμφωνίας.
Πηγή: HuffPost Greece  

Αποφάσεις στη «Συνάντηση Στρατηγικού Σχεδιασμού – STOP TTIP CETA TiSA», το Σάββατο 28 Μαΐου 2016 | Συγκέντρωση διαμαρτυρίας τον Ιούνιο και άλλες δράσεις ενάντια στις ληστρικές συμφωνίες.


Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA
δίκτυο οργανώσεων, συλλογικοτήτων και ενεργών πολιτών
stop.ttip.greece@gmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ:
  • Αποφάσεις στη  «Συνάντηση Στρατηγικού Σχεδιασμού – STOP TTIP CETA TiSA», το Σάββατο 28 Μαΐου 2016 
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας τον Ιούνιο  και άλλες δράσεις ενάντια στις ληστρικές συμφωνίες.

Ο χρόνος πιέζει:
Με δεδομένο ότι μέσα στον Ιούνιο του 2016 αναμένεται η ψήφιση της «Ολοκληρωμένης Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας/ CETA», μεταξύ  Ε.Ε. και Καναδά, από τους Πρωθυπουργούς των κρατών - μελών (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο), θεωρούμε απαραίτητη τη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή κοινωνικών ομάδων, φορέων και κινημάτων.
Αυτό αποφασίσαμε το Σάββατο, στη «Συνάντηση Στρατηγικού Σχεδιασμού – STOP TTIP CETA TiSA». Πρόκειται για την ελάχιστη πρωτοβουλία προκειμένου να δημοσιοποιηθεί το θέμα και να καταστήσουμε σαφές στους εκλεγμένους αντιπροσώπους μας, ότι οι πολίτες στο όνομα των οποίων διαπραγματεύονται και ψηφίζουν, είναι κάθετα αντίθετοι στη ψήφιση της CETA και στη συνέχιση των αδιαφανών διαπραγματεύσεων για την ΤΤΙΡ. Με αυτό το σκοπό το STOP TTIP GREECE θα προχωρήσει σε ανοιχτό κάλεσμα και σε περαιτέρω δικτύωση και επικοινωνία προκειμένου να οριστούν ο ενδεδειγμένος χρόνος και τόπος για την πραγματοποίηση μίας ανοιχτής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας. 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η «Συνάντηση Στρατηγικού Σχεδιασμού – STOP TTIP CETA TiSA», το Σάββατο 28 Μαΐου 2016. Στη συνάντηση είχαν καλεστεί "να συμμετέχουν εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών [σύλλογοι, ΜΚΟ, Πρωτοβουλίες ή και Κινήματα πολιτών, Πολιτικά Ινστιτούτα], Αυτοδιοικητικοί, Πολιτικοί και πολίτες... που  ενδιαφέρονται και επιθυμούν να αναπτύξουν δράσεις σε τομείς που επηρεάζονται από τις εμπορικές ληστρικές συμφωνίες  TTIP CETA TiSA."

Στη συνάντηση πήραν μέρος εβδομήντα πολίτες οι οποίοι συμμετείχαν σε πέντε τραπέζια εργασίας με τα εξής θέματα:
1. Αγροτική παραγωγή και διατροφική ασφάλεια,
2. Ελεύθερες Ζώνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και Δημόσιες Υπηρεσίες,
3. Εργατικά δικαιώματα και Ανάπτυξη,
4. ISDS, ICS Δημοκρατία και Προσωπικά Δεδομένα,
5. Κλιματική Αλλαγή, Ενέργεια, Περιβάλλον.

Στα τραπέζια εργασίας αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος και κατατέθηκαν προτάσεις για τη βελτίωση της ενημέρωσης, το συντονισμό των συλλογικοτήτων και των ενεργών πολιτών σε εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο για την άμεση και αποφασιστική ακύρωση των σχεδίων των εταιρειών να απορυθμίσουν εθνικές νομοθεσίες και των προτύπων προστασίας, που θεωρούν ότι βάζουν εμπόδιο ή περιορίζουν την κερδοφορία του κεφαλαίου τους.
Υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα όχι μόνο της προάσπισης αλλά και της ανάπτυξης των κοινωνικών, εργασιακών, και περιβαλλοντικών δικαιωμάτων.
Εκφράστηκε η διάθεση να στηριχθεί το δίκαιο εμπόριο  και οι ατομικές ή και συνεταιριστικές μορφές παραγωγής και διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών.

Συμφωνήσαμε ότι οι επιμέρους τυχόν "βελτιώσεις" στις συμφωνίες δεν ανατρέπουν το βασικό και επιθετικό σχεδιασμό των εταιριών να πάρουν πίσω τις οποιεσδήποτε κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος.


Για όλους τους παραπάνω λόγους καλούμε :
1.      Την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας: Να μην επικυρώσει την Εμπορική συμφωνία CETA μεταξύ Καναδά και Ε.Ε. και να μη συμβάλλει στην ολοκλήρωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για τις TTIP και TISA.
2.      Τα πολιτικά κόμματα [δεν αναφερόμαστε στην Χ.Α.] να πάρουν σαφή και ξεκάθαρη θέση για τις εμπορικές ληστρικές συμφωνίες CETA TTIP TiSA.
3.      Να συζητηθούν οι συμφωνίες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο έτσι ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τις θέσεις των βουλευτών και να τις αξιολογήσουν.


Παράλληλα απευθύνουμε έκκληση:
  1. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να κηρύξουν Ελεύθερες Ζώνες από TTIP CETA τις περιοχές τους.
  2. Το συνδικαλιστικό κίνημα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι νομικοί και οι δικαστικοί, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι καταναλωτές, το οικολογικό κίνημα, να συντονίσουν τους αγώνες τους και να υπερασπίσουν όσες από τις δημοκρατικές, εργασιακές και κοινωνικές κατακτήσεις εξακολουθούν να υπάρχουν, τα προσωπικά δεδομένα, το δημόσιο πλούτο, την ποιότητα των τροφίμων και το περιβάλλον. 
------------
Δημοσιεύτηκε περίληψη στην ΕΦΣΥΝ ΕΔΩ

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TISA - Προβλήματα, Επιτυχίες και προοπτικές | Παρέμβαση στη Συνάντηση Στρατηγικού Σχεδιασμού | Σάββατο 28 Μαΐου 2016

[Φωτογραφίες από τη Συνάντηση Στρατηγικού Σχεδιασμού
Παρουσιάζουμε την παρέμβαση της Τώνιας Φώτη: Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TISA - Προβλήματα, Επιτυχίες και προοπτικές
Η πρώτη παρέμβαση της Δώρας Κοτσακά (ερευνήτρια του Ινστιτούτου Πουλαντζά) βασίστηκε στο άρθρο της "Εσείς τι ξέρετε για την TTIP; Ανάλυση των επιπτώσεων της TTIP σε όλα τα επίπεδα διοίκησης" [ΕΔΩ] | 
Θα ακολουθήσει αναλυτικό Δελτίο Τύπου]



Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TISA 
Προβλήματα, Επιτυχίες και προοπτικές

Παρέμβαση: Τώνια Φώτη
[ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece και Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA]

Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας,
Αγαπητοί προσκεκλημένοι καλώς ήρθατε στη σημερινή Συνάντηση Στρατηγικού Σχεδιασμού.

Η Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA δημιουργήθηκε στις αρχές του 2014 αλλά έκανε τη δημόσια παρουσία της προετοιμάζοντας την Ημέρα Δράσης ενάντια στην TTIP, 11 Οκτωβρίου 2014 στο Σύνταγμα.
Η Πρωτοβουλία, δεν έχει νομική μορφή, λειτουργεί ως παρατηρητήριο για θέματα που αφορούν τις ληστρικές εμπορικές συμφωνίες, αλλά και ως συντονιστικό χαλαρό δίκτυο πληροφοριών, δράσεων και κινήσεων φορέων και πολιτών, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είναι αντίθετοι στις εμπορικές ληστρικές συμφωνίες TTIP CETA TISA.
Κείμενα της Πρωτοβουλίας έχουν συνυπογράψει περισσότεροι από 50 φορείς. Αναφέρω ορισμένους φορείς που σταθερά συμμετέχουν:
ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ, Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, Πράσινο Ινστιτούτο, Attac Hellas, Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου, ΚΑΛΛΙΣΤΩ, ΒΙΟΖΩ, το Σωματείο για τα δικαιώματα των γυναικών «το μωβ», «το ΠΕΛΙΤΙ», ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου, ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο Αττικής, Κίνηση 136 (Θεσσαλονίκης), Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου/ ΟΠΗ, Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας, Εταιρεία Συγγραφέων Βόρειας Ελλάδας, Σπόροι Ζωής, ACTUP ΔΡΑΣΕ HELLAS, Δίκτυο για την Ψηφιακή Απελευθέρωση, Fair Trade Hellas, Alter Summit κ.α,

H Πρωτοβουλία, ως συντονιστικό δίκτυο, έχει προετοιμάσει και συμμετάσχει στις τρεις Παγκόσμιες δράσεις ενάντια στην TTIP CETA:
1. 11 Οκτωβρίου 2014 στο Σύνταγμα
2. 18 Απριλίου 2015 στο Σύνταγμα
3. 10 Οκτωβρίου 2015 στην Οδό Ερμού.

Για την ενημέρωση, τη διάχυση πληροφοριών αλλά και για το συντονισμό δράσεων έχουν δημιουργηθεί:
1. Το ενημερωτικό blog stopttip.greece – έχουν γίνει 200 αναρτήσεις από το 2014 μέχρι σήμερα. Οι 70 αναρτήσεις έχουν γίνει το 2016.
2. Η ομάδα επικοινωνίας google stopttip.greece στην οποία συμμετέχουν 200 περίπου φορείς, ΜΚΟ, Σύλλογοι, Πρωτοβουλίες πολιτών αλλά και φυσικά πρόσωπα.
3. Ομάδα στο Facebook με 750 συμμετοχές.

Η Ελληνική πρωτοβουλία ως Δίκτυο, αλλά και οι φορείς που συμμετέχουν σε αυτό, συνέβαλλε στο να συγκεντρωθούν 50.000 υπογραφές από την Ελλάδα σε ένα σύνολο 3,3 εκατ. υπογραφών από τις χώρες της Ε.Ε.
Σημαντική ήταν η συμβολή φορέων ή πολιτών που συμμετέχουν ως φυσικά πρόσωπα στην Πρωτοβουλία στην ενημέρωση σε γραφεία ή χώρους συλλόγων, καταναλωτικών συνεταιρισμών, Ελεύθερων Κοινωνικών Χώρων, κινήσεων πολιτών κ.λπ.
Ιδιαίτερα σημαντική με πολιτικό βάρος είναι η εκστρατεία που εξελίσσεται για τις Ελεύθερες από την TTIP CETA ζώνες. Μέχρι στιγμής έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις επτά Δήμοι και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Πρόσφατα πήρε απόφαση ενάντια στην TTIP CETA η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής/ ΠΕΔΑ στην οποία συμμετέχουν 66 Δήμοι. Αναμένονται και άλλες αποφάσεις Δήμων, Περιφερειών ακόμα και της ΚΕΔΕ (υπάρχει αίτημα να συζητηθεί).

Φορείς που συμμετέχουν στο Δίκτυο έχουν αναπτύξει αυτόνομες ή και σε συνεργασία δράσεις, εκδηλώσεις, μεταφράσεις, εκδόσεις κλπ.
Ορισμένοι από τους φορείς συνεργάζονται οριζόντια μέσω αλληλογραφίας, συναντήσεις, skype με Ευρωπαϊκές οργανώσεις, ΜΚΟ και δίκτυα πολιτών [π.χ. ttip.org, Seattle to Brussels, ECOLOGISTAS κ.λπ.]

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να παρουσιάσω τις θέσεις για την TTIP των ΣΕΒ, της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, των Εμπορικών Βιομηχανικών επιμελητηρίων:
· ΣΕΒ, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας έχουν πάρει θετική θέση για τις συμφωνίες.
· Η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) – στο βαθμό που υφίσταται και έχει κάποιο κύρος - επίσημα δεν έχει πάρει θέσει. Ο πρόεδρος της δήλωσε με αστεία επιχειρήματα, στο εξαιρετικό αφιέρωμα που είχε το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ότι είναι υπέρ.
· Η ΓΣΣΕ, τα Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες απ’ ότι γνωρίζουμε δεν έχουν πάρει θέση – παρά το γεγονός ότι έχουν προσκληθεί να πάρουν. Ιδιαίτερα στο πρόσφατο 33ο συνέδριο της ΓΣΕΕ που έγινε στη Ρόδο τον Μάρτιο, οι ΦτΦ έστειλαν έγγραφο με το οποίο πρότειναν στο συνέδριο η ΓΣΣΕ να πάρει θέση. [Η προσπάθεια να εμπλακεί το συνδικαλιστικό κίνημα στον αγώνα σε όλες τις μορφές οργάνωσης των εργαζομένων είναι απαραίτητο και ιδιαίτερα κρίσιμο]
· ΑΔΕΔΥ: Έχει πάρει απόφαση τον Ιούνιο του 2015 και είχε καλέσει για συμμετοχή στη δράση του Οκτωβρίου 2015. Ωστόσο δεν έχει υπάρξει συνέχεια.

Οι θέσεις των κομμάτων σε εθνικό επίπεδο:
ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγοι – Πράσινοι, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΠΕΙΡΑΤΕΣ, ΛΑΕ και άλλα μικρότερα Κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς είναι αντίθετα με τις συμφωνίες.

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Wikileaks: TiSA - draft annexes (2015) | Τα έγγραφα που διέρρευσαν για την TiSA | O 18ος γύρος των συζητήσεων


Σήμερα ξεκίνησε ο 18ος γύρος των διαπραγματεύσεων για την TiSA. - ΕΔΩ.


Χθες είχαμε αναρτήσει την ειδησεογραφία για τα έγγραφα που διέρρευσαν για τις διαπραγματεύσεις. Είναι έγγραφα του 2015. Δείτε την ανάρτηση ΕΔΩ  και τα αυθεντικά έγγραφα που διέρρευσαν ΕΔΩ.

Τα μέτωπα αντίστασης ενάντια στις ληστρικές συμφωνίες TTIP CETA TiSA αναπτύσσονται....

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Τα WikiLeaks "ξαναχτυπούν'' με νέα διαρροή εγγράφων της TISA| Στρατηγικοί τομείς όπως εξόρυξη, ενέργεια, υγεία, δημόσιες επιχειρήσεις απειλούνται από την δίδυμη αδερφή της TTIP

Αποτέλεσμα εικόνας για TISA


Η ΕΕ και περίπου είκοσι χώρες συνεδριάζουν την Πέμπτη για να συζητήσουν τη συμφωνία, η οποία έχει ως στόχο να ελευθερώσει τον δημόσιο τομέα.
Η πρώτη φορά έγινε το Μάρτιο του 2013, στις όχθες της λίμνης της Γενεύης. Από τότε, έχουν γίνει 17 γύροι μυστικών διαπραγματεύσεων.Ο 18ος γύρος διαπραγματεύσεων αρχίζει την Πέμπτη.
Όπως και οι προηγούμενες συνεδριάσεις, θα είναι για δεκαπέντε ημέρες στις εγκαταστάσεις του ΠΟΕ, χωρίς (μέχρι τώρα) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου να παρεμβαίνει στις διαπραγματεύσεις.


Αποτέλεσμα εικόνας για TISA
Αθήνα
Με τη διαρροή νέου κύματος απόρρητων εγγράφων σχετικά με τις μυστικές διαπραγματεύσεις για την TISA (Trade in Services Agreement -Διεθνής Συμφωνία Εμπορίου Υπηρεσιών), «αδελφή» συμφωνία της αμφιλεγόμενης TTIP, «ξαναχτυπά» το WikiLeaks αποκαλύπτοντας πώς οι ξένες εταιρείες θα μπορούν να παρεμβαίνουν στο κανονιστικό πλαίσιο υπηρεσιών κυρίαρχων κρατών: από τις τηλεπικοινωνίες και το ηλεκτρονικό εμπόριο έως τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες -με την προστασία των προσωπικών δεδομένων να είναι και πάλι στον «αέρα».

Πρόκειται για συμφωνία η οποία θα επανασχεδιάσει την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες των Ευρωπαίων πολιτών, Αμερικανών καθώς και πολιτών χωρών από την Κόστα Ρίκα έως την Ιαπωνία, αναφέρει το ιταλικό περιοδικό L' Espresso το οποίο βρίσκεται μεταξύ των δημοσιογραφικών ομίλων που δημοσιεύουν τα έγγραφα σε συνεργασία με το WikiLeaks του Τζούλιαν Ασάνζ.

Η TISA στοχεύει στην απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών σε 23 καίριους τομείς προς ικανοποίηση των λόμπι και των πολυεθνικών. Από τις τηλεπικοινωνίες στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, το βασικό θεσμικό πλαίσιο της οικονομίας των ανεπτυγμένων κρατών θα αναπροσαρμοστεί, γράφει το ιταλικό περιοδικό σημειώνοντας ότι η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη δεν θα είχε την παραμικρή ιδέα για όλα αυτά εάν δεν είχαν προηγηθεί οι αποκαλύψεις του WikiLeaks δύο χρόνια πριν.


Σήμερα ο οργανισμός του Ασάνζ επανέρχεται με νέες διαρροές για την TISA, η οποία μαζί με την TTIP (Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων) είναι στο επίκεντρο του μεγάλου παιχνιδιού των εμπορικών διαπραγματεύσεων στο οποίο έχει μπει η Ευρώπη εδώ και τρία χρόνια και προορίζεται να στρέψει την παγκόσμια οικονομία σε ακόμη πιο φιλελεύθερη κατεύθυνση.

Όλο αυτό, γράφει το περιοδικό L'Espresso, υπό την πίεση μεγάλων εταιρών και πολυεθνικών που δεν ικανοποιούνται πια να παρακάμπτουν τους κανόνες με τους οποίους τα κράτη προστατεύουν τους πολίτες τους, εργαζόμενους και καταναλωτές, αλλά εισχωρήσουν σε αυτή καθ' αυτή τη διαδικασία λήψης αποφάσεων των χωρών επηρεάζοντάς τες ανοιχτά.

H TISA, όπως και η TTIP, είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης στη Γενεύη. Στο τραπέζι βρίσκονται οι «28» της ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν, Ισλανδία, Ισραήλ, Ιαπωνία Νότιος Κορέα, Λιχτεστάιν, Μαυρίκιος, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πακιστάν, Παναμάς, Περού, Ελβετία και Τουρκία. Τα συμφέροντα είναι πραγματικά τεράστια. Μόνο στις ΗΠΑ οι υπηρεσίες αναλογούν στο 75% της οικονομίας και αντίστοιχα η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υπηρεσιών παγκοσμίως με δεκάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας να δημιουργούνται στον συγκεκριμένο τομέα.

Δεδομένου του αντίκτυπου της TISA στη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων, η μυστικότητα υπό την οποία λαμβάνουν χώρα οι διαπραγματεύσεις είναι μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες πτυχές αυτής της συμφωνίας, όπως και τις TTIP -επί της τελευταίες η Greenpeace προχώρησε σε πολλές αποκαλύψεις.

Εξ ου και η σημασία των αποκαλύψεων του WikiLeaks, που εκτός από τα κρίσιμα κεφάλαια της συμφωνίας, όπως εκείνο για τους νόμους και τους εθνικούς κανονισμούς ή τις κρατικές επιχειρήσεις, φέρνουν επίσης στο φως τις ατζέντες με το πρόγραμμα των μηνιαίων συνεδριάσεων, τα ονόματα των διαπραγματευτών, το ημερολογιακό πρόγραμμα εργασιών. 

Τι προβλέπει η αμφιλεγόμενη συμφωνία

Δύο από τα κεφάλαια που αποκαλύπτονται από το WikiLeaks και θα συζητηθούν περισσότερο αφορούν τους νόμους και τους εθνικούς κανονισμούς σχετικά με την αγορά των υπηρεσιών και τις κρατικές επιχειρήσεις.

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής Π.Ε.Δ.Α.: Το Δ.Σ. της ΠΕΔΑ πήρε ομόφωνα θέση εναντίον της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων, της γνωστήςTTIP.


Αθήνα, Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Θέση εναντίον της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων, της γνωστήςTTIP, πήρε ομόφωνα το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Α. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. την Παρασκευή 20 Μαΐου, έγινε σχετική ενημέρωση από τον Δήμαρχο Αιγάλεω Δημήτρη Μπίρμπα και το μέλος της ελληνικής πρωτοβουλίας Stop TTIP, Κώστα Φωτεινάκη.

Οι δύο εισηγητές αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στους κινδύνους που κρύβει η συμφωνία, η οποία βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Η.Π.Α. και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και στο κίνημα των αντιδράσεων σ’ αυτή.

Από την πλευρά του, το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Α., πέρα από την θέση που πήρε εναντίον της TTIP, αποφάσισε να προτείνει στους δήμους – μέλη της να ταχθούν και αυτοί εναντίον της συμφωνίας και να κηρύξουν την περιοχή τους «Ελεύθερη Ζώνη από τις TTIP CETA» (σ.σ. CETA η αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά), καθώς και να έρθει σε συνεννόηση με την Κ.Ε.Δ.Ε. και με άλλους φορείς, σ’ αυτήν την κατεύθυνση.

Να σημειωθεί ότι η Λαϊκή Συσπείρωση πήρε και αυτή θέση εναντίον της TTIP, ωστόσο ο εκπρόσωπος της υπογράμμισε ότι το κάνει για διαφορετικούς λόγους από αυτούς που ανέφεραν οι εισηγητές.

Οι Δήμοι με Ελεύθερες Ζώνες μέχρι τώρα είναι: Αιγάλεω, Κέρκυρας, Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Λευκάδας, Θεσσαλονίκης, Χαλανδρίου.

Περιφέρεια: Ιονίων Νήσων

Επίσης μια σειρά Δήμοι προετοιμάζονται να πάρουν παρόμοιες αποφάσεις για Ε.Ζ. και πολλές Δημοτικές Παρατάξεις, Σύλλογοι και Πρωτοβουλίες πολιτών έχουν καταθέσει προτάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια για να κηρύξουν Ελεύθερες Ζώνες Δήμους, Ενώσεις Δήμων και Περιφέρειες.
 -----------
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην ΠΕΔΑ συμμετέχουν εξήντα έξι Δήμοι της Αττικής. Το Δ.Σ. της ΠΕΔΑ έχει 25 μέλη.

Σάββατο 28 Μαΐου 2016 | ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ στρατηγικού σχεδιασμού | STOP TTIP CETA TiSA


Σάββατο 28 Μαΐου 2016 | ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ στρατηγικού σχεδιασμού | STOP TTIP CETA TiSA

Αγαπητοί φίλοι,
Βρισκόμαστε στο παραπέντε της «συνάντησης στρατηγικής σχεδιασμού» με θέμα TTIP CETA | Απειλές για τη δημοκρατία, την εθνική οικονομία, το περιβάλλον και τη διατροφική ασφάλεια, τα εργασιακά – κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα.

Όσοι δεν έχετε δηλώσει ακόμα συμμετοχή και επιθυμείτε να πάρετε μέρος στη συνάντηση σας παρακαλούμε να  συμπληρώσετε τώρα την αίτηση

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1- : Σε περίπτωση που για διάφορους λόγους ο σύνδεσμος δεν ανοίγει σας στέλνουμε την αίτηση σε μορφή PDF για να γνωρίζετε το θέμα και να μας την παραδώσετε στην είσοδο της αίθουσας στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΛΥΒΙ. 
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ http://joom.ag/j91Q για να δείτε τη φόρμα  και να την κατεβάσετε.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2- : Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη για να γνωρίζουμε εκ των προτέρων το ενδιαφέρον για τα τραπέζια εργασίας και να προετοιμαστούμε αναλόγως.

Για περισσότερες πληροφορίες για την τοποθεσία, το χάρτη και τα τραπέζια εργασίας κλικάρετε ΕΔΩ 

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Εσείς τι ξέρετε για την TTIP;| Η Δώρα Κοτσακά αναλύει τις επιπτώσεις της TTIP σε όλα τα επίπεδα διοίκησης

Εσείς τι ξέρετε για την TTIP;
Της Δώρας Κοτσακά
Η TTIP εντάσσεται στη νέα γενιά εμπορικών συμφωνιών, κι αυτό είναι που την καθιστά τόσο επικίνδυνη. 
Όταν πριν από τρία χρόνια ξεκινούσαν οι αντιδράσεις ενάντια στις μυστικές «εμπορικές» συμφωνίες (TTIP, TPP, CETA, TiSA), η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν το πώς θα κατορθώναμε να στρέψουμε το ενδιαφέρον των πολιτών, αλλά και των ηγεσιών, σε ένα θέμα τόσο στριφνό και περίπλοκο. Κανείς δεν γνώριζε και κανείς δεν φαινόταν να θέλει να μάθει τι κρυβόταν πίσω από αυτή τη σειρά ακρωνυμίων. Η πληροφορία ήταν δυσεύρετη και το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται το 2013, σε συνέχεια των σχετικών αποκαλύψεων των WikiLeaks, τα οποία έχουν προσφέρει τεράστια υπηρεσία και σε αυτό τον τομέα. Ωστόσο, τον προηγούμενο μήνα η Greenpeace Ολλανδίας έδωσε στη δημοσιότητα μεγάλο αριθμό των υπό διαπραγμάτευση απόρρητων εγγράφων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ για την TTIP (Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων). Τα δεκατρία κεφάλαια που διέρρευσαν καταδεικνύουν ότι τα κοινωνικά κεκτημένα, η ανθρώπινη υγεία, η προστασία του περιβάλλοντος και, τελικά, η ίδια η δημοκρατία θα υπονομευτούν σοβαρά αν συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις ως έχουν. Επίσης, διέρρευσε και ένα επιπλέον έγγραφο με τίτλο «Tactical State of Play» (Μάρτιος 2016), το οποίο περιέχει τις απόψεις της ΕΕ σχετικά με τα αποτελέσματα του 12ου γύρου διαπραγματεύσεων και διαφέρει σημαντικά από την επίσημη εκδοχή του εγγράφου.
Οι αποκαλύψεις έχουν ιδιαίτερη σημασία και αναμένεται να φέρουν πολλαπλασιαστικά πολιτικά αποτελέσματα, όπως φάνηκε και από την άμεση αλλαγή της θέσης της Γαλλίας, που ήρε την υποστήριξη στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Μέχρι σήμερα όσοι και όσες εργάζονταν προκειμένου να τεκμηριώσουν και να οργανώσουν την αντίσταση στη θεσμική εταιρική παντοκρατορία που οραματίζονται οι εμπνευστές των συμφωνιών, στήριζαν τις πληροφορίες και τα επιχειρήματά τους α) στη γνώση του περιεχομένου και των αποτελεσμάτων ίδιου τύπου συμφωνιών, όπως η NAFTA (Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού) ή, πιο πρόσφατα, η ΤΡΡ (η αντίστοιχη συμφωνία της ΤΤΙΡ για την πλευρά του Ειρηνικού)· β) στην ανάλυση παράλληλων διαδικασιών στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ)· γ) σε διαρροές. Είναι εντυπωσιακό, και ταυτόχρονα τρομακτικό, ότι τα χειρότερα σενάρια επιβεβαιώθηκαν κατά γράμμα…
Ας θυμηθούμε, εδώ ότι οι διαπραγματεύσεις για την ΤΤΙΡ μεταξύ των επιτετραμμένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Κογκρέσου ξεκίνησαν στα μέσα του 2013 υπό καθεστώς απόλυτης μυστικότητας. Ενημέρωση ουσιαστικά δεν υπήρξε για τους ευρωβουλευτές ή τους αρμόδιους υπουργούς των κρατών-μελών, πόσω μάλλον για τα εκατομμύρια πολιτών της ΕΕ, των οποίων τα κοινωνικά κεκτημένα θα ανατρέψει η συμφωνία. Αντίθετα, οι μεγάλες εταιρείες είχαν από την πρώτη στιγμή άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση, καθώς οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν αν δεν ζητηθεί η δική τους γνώμη για κάθε θέμα ξεχωριστά.
Η TTIP εντάσσεται στη νέα γενιά εμπορικών συμφωνιών, κι αυτό είναι που την καθιστά τόσο επικίνδυνη. Αφορά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, στην πραγματικότητα όμως η συγκεκριμένη συμφωνία, όπως και η TiSA (με αντικείμενο τις δημόσιες υπηρεσίες και την περαιτέρω απορρύθμιση και εμπορευματοποίησή τους), η CETA (εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τον Καναδά) και η TPP (ΗΠΑ και 11 χώρες του Ειρηνικού) αφορούν στο σύνολό τους σε ογδόντα χώρες, στα δύο τρίτα του παγκόσμιου εμπορίου και σε δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Απειλούν τη δημοκρατία συνολικά και, κατά συνέπεια, κάθε πτυχή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα κοινωνικά, εργασιακά και περιβαλλοντικά κεκτημένα και πρότυπα, τα διατροφικά και φαρμακευτικά πρότυπα, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, τη μικρής κλίμακας ποιοτική γεωργία, την απαραίτητη ενεργειακή μετάβαση αλλά και το αυτοδιοίκητο κάθε βαθμίδας διοίκησης από το έθνος-κράτος μέχρι τους δήμους. Μας επιτίθενται συνολικά, γι’ αυτό και καλό είναι να λαμβάνουμε υπόψη τη συνολική εικόνα.
Με… φόντο τη δημοκρατία
Συμφωνίες με αντίστοιχους στόχους επιχειρούν να εφαρμόσουν κυρίως οι ΗΠΑ σε συνεργασία με τα ωφελούμενα συμφέροντα, μέσω του ΠΟΕ, εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, η ανάδυση σημαντικών περιφερειακών οικονομικών δυνάμεων, όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Βραζιλία, οδήγησε σε εντάσεις και διαφωνίες εντός του ΠΟΕ, καθώς οι χώρες αυτές δεν είναι διατεθειμένες να συναινέσουν σε ένα μοντέλο παγκόσμιου εμπορίου που θα κατοχυρώνει την πρωτοκαθεδρία των δυτικών μεγάλων παικτών. Οι εμπορικές συμφωνίες «νέας γενιάς» συνιστούν μια στρατηγική ντρίπλα των ΗΠΑ προκειμένου να αποφύγουν τη Βαβέλ του ΠΟΕ και να εξασφαλίσουν την εταιρική παντοκρατορία μέσω διμερών ή πολυμερών εμπορικών συμφωνιών. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό κατορθώνουν να φτάσουν στις υπογραφές εξασφαλίζοντας πλήρη αδιαφάνεια για όλους τους γύρους διαπραγματεύσεων. Οι υπογραφές μπαίνουν χωρίς να έχουν προηγουμένως ενημερωθεί οι πολίτες για το περιεχόμενο των συμφωνιών, που αιφνιδιάζονται και δεν προλαβαίνουν να αντιδράσουν. Αυτό συνέβη στην περίπτωση της ΤΡΡ κι αυτό επιδιώκουν και για την ΤΤΙΡ. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εφικτό στο πλαίσιο του ΠΟΕ, καθώς οι διαρροές θα ήταν πολλές και θα είχαν ποικίλα κίνητρα.

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Εκδήλωση ενημέρωσης για την TTIP| Κυριακή 29/5/16, Πετράλωνα

Η Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TISA συμμετέχει στη συζήτηση για την TTIP με ομιλητή τον Κώστα Φωτεινάκη.


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πολιτιστικό – κοινωνικό χώρο
Ταξίδι Χωρίς Χάρτη στα Πετράλωνα.Για την πρόσβαση πατήστε εδώ.

Η Κέρκυρα στη Βαρκελώνη | TTIP Ελεύθερες Ζώνες | Συνέντευξη με τον Αντιδήμαρχο Κέρκυρας Ανδρέα Σκούπουρας

Την εμπειρία του από την Συνδιάσκεψη της Βαρκελώνης όπου υπεγράφη η Διακήρυξη των 1800 Δήμων της Ευρώπης ως Ζώνες Ελεύθερες από τις Διατλαντικές Συμφωνίες Εμπορίου, μας μεταφέρει ο Αντιδήμαρχος Κέρκυρας κ. Αντρέας Σκούπουρας. 
Ζω Οικολογικά 13-5-2016.

H Δήλωση της ΒΑΡΚΕΛΩΝΗΣ ΕΔΩ.

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Νέα έγγραφα διέρρευσαν | το S2B αποκαλύπτει το σχέδιο υπονόμευσης από πέντε χώρες της Ε.Ε. σε βάρος της εθνικής νομοθεσίας των κρατών και σε όφελος των επενδυτών | Η Ε.Ε. κλυδωνίζεται από τις νέες αποκαλύψεις |ΕΦΣΥΝ: Οι «ισχυροί» της ΕΕ ετοιμάζουν και ευρωπαϊκή TTIP



Σύμφωνα με τις νέες διαρροές που έφερε στη δημοσιότητα το S2B [ΕΔΩ], οι κυβερνήσεις πέντε χωρών, Αυστρίας, Φιλανδίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ολλανδίας, έχουν από κοινού κρυφά σχεδιάζει να εισαγάγουν ένα ειδικό σύστημα δικαιοσύνης προς όφελος των "επενδυτών" σε όλη την Ευρώπη.

Το σχέδιο αποσκοπεί στη θέσπιση ενός συνόλου νομικών προνομίων για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη, υπονομεύοντας τα εθνικά δικαστήρια και δημιουργώντας ένα παράλληλο σύστημα ανοικτό στους ξένους επενδυτές.
[Διαβάστε το έγγραφο που διέρρευσε με τίτλο INTRA INVESTMENT EU TREATIES/ ΕΔΩ

Σχόλια από το War on Want και το John Hilary  ΕΔΩ

-------------------

[Εξακολουθεί να περιέχει άδικα πλεονεκτήματα για τους ξένους επενδυτές να μηνύουν τις κυβερνήσεις για την εφαρμογή μέτρων προστασίας των εργαζομένων, καταναλωτών, του περιβάλλοντος ή την υπεράσπιση των δημοσίων υπηρεσιών -  Ανάρτηση 27/3/2016]

----------------------
Οι «ισχυροί» της ΕΕ ετοιμάζουν και ευρωπαϊκή TTIP [το θέμα στην ΕΦΣΥΝ]

Παρά τις «κορόνες», κυρίως από την πλευρά της Γαλλίας, αλλά και τις συνεχόμενες διαφωνίες μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για την TTIP, φαίνεται πως οι ισχυροί της ευρωπαϊκής ηπείρου προωθούν τη δική τους συνθήκη εμπορίου με αλλαγές σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά ζητήματα και θέματα υγείας.

Τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον παρουσιάζουν δυσκολίες και Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο Ολάντ, διακηρύσσουν την αντίθεσή τους σε πολλά από τα θέματα της TTIP, χώρες όπως οι Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία και Φινλανδία ετοιμάζουν τη δική τους συμφωνία με όρους εξαιρετικά επαχθείς. Και μάλιστα παρά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από διαρροή σκοτεινών σημείων των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με έγγραφα που έχει στην κατοχή του Guardian η προτεινόμενη ευρωπαϊκή εμπορική συνθήκη θα φέρει νέο «τσουνάμι» μηνύσεων κατά περιβαλλοντικών, κοινωνικών και υγειονομικών νομοθεσιών που προωθούν τα κράτη της ΕΕ.

Αυτή η τεράστια εμπορική συμφωνία θα δημιουργήσει ένα ειδικό δικαστήριο στη Χάγη (αντίστοιχο με αυτό που προτείνεται στο πλαίσιο της TTIP) το οποίο θα εκδικάζει υποθέσεις εταιρειών-επενδυτών κατά κρατών.

Η πρόταση την οποία συζητούν μαζί οι Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία και Φινλανδία θα αντικαταστήσει 198 υπάρχουσες εμπορικές συμφωνίες μεταξύ των νέων χωρών της ΕΕ (όπως η Ρουμανία και η Κροατία) και των κρατών που βρίσκονται στον πυρήνα της Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει εδώ και καιρό να αντικατασταθούν αυτές οι συμφωνίες, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν και ομάδες επενδυτών που ζητούν μια μεγάλη εμπορική συμφωνία.

Ένα τέτοιο σύστημα θα επεκτείνει τις διατάξεις στους διακανονισμούς διενέξεων μεταξύ επενδυτών και κρατών, όπως υπάρχουν ήδη στις εντός ΕΕ εμπορικές συμφωνίες.

Το δικαστήριο που έχουν «οραματιστεί» οι πέντε χώρες μπορεί να βασιστεί πάνω στην πρόσφατη πρόταση της ΕΕ για ένα αντίστοιχο δικαστήριο εντός TTIP και άλλων ευρωπαϊκών εμπορικών συμφωνιών.

Όπως αποκαλύπτει ο Guardian, μαζί με τη γαλλική Le Monde, ένα εθελοντικό σύστημα δεν θα επιβάλλει τα δικαιώματα των επενδυτών και για τον λόγο αυτό «είναι αναγκαίος ένας δεσμευτικός μηχανισμός για επενδυτικές διενέξεις, ως έσχατη λύση για τη διαμεσολάβηση και την εθνική νομοθεσία».

Το πέντε σελίδων έγγραφο αναφέρει «Εάν οι επενδυτές της ΕΕ δεν έχουν την απαραίτητη προστασία σε σχέση με τους ξένους ανταγωνιστές τους, θα αυξηθούν τα κίνητρα για τους Ευρωπαίους επενδυτές να μεταφέρουν τις επενδύσεις τους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Εκείνοι που αντιδρούν σε αυτή την κίνηση επισημαίνουν ότι θα απειλήσει τους κανονισμούς που έχουν νομοθετηθεί για το δημόσιο συμφέρον και θα δημιουργήσει νέα «βροχή» νομικών διεκδικήσεων από εταιρείες που εκτιμούν πως οι πιθανότητες για κερδοφορία έχουν παραβιαστεί.

Η Σεσίλια Ολιβέ, ερευνήτρια στο Transnational Institute, υπογραμμίζει ότι αυτή η νέα πρόταση θα οδηγήσει σε πολύ περισσότερες μηνύσεις για περιβαλλοντικά, κοινωνικά και υγειονομικά θέματα. Θα μπορούσε να φέρει μηνύσεις για αλλαγές σε περιβαλλοντικούς νόμους, περικοπές σε επιδοτήσεις, αντιστροφή ιδιωτικοποιήσεων, αλλαγές στα τραπεζικά συστήματα, ακόμη και μεταρρυθμίσεις στα επίπεδα φορολογίας».

Στο έγγραφο προτείνεται, ακόμη, το νέο επενδυτικό δικαστήριο να εγκατασταθεί στη Χάγη και όχι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για λόγους νομικούς και οικονομικούς.

«Δεν θα χρειαστούν νέοι διορισμοί δικαστών ή επιπλέον πληρωμές τελών. Οι δικαστές θα διορίζονται από τα κράτη της ΕΕ» αναφέρεται στο έγγραφο.

Με βάση τη νέα πρόταση το υπάρχον δίχτυ προστασίας για τους επενδυτές θα εξασφαλίζεται με μια διατύπωση όπως «η Ευρωπαϊκή πολιτική επενδύσεων που αναπτύσσεται εντός TTIP».

Η ιδέα του εμπορικού δικαστηρίου έπεσε στο τραπέζι σε μια συνάντηση της επιτροπής εμπορικής πολιτικής της ΕΕ, η οποία κυρίως ασχολείται με την εξωτερική πολιτική εμπορίου.

Δύο από τους υποστηρικτές της, η Αυστρία και η Γαλλία, μόλις πριν από μερικές ημέρες δήλωναν αντίθετες σε κάτι τέτοιο, όπως έκαναν και ισχυροί υπουργοί εντός της γερμανικής κυβέρνησης.


Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλανδρίου αποφάσισε ομόφωνα να κηρύξει το Δήμο "Ελεύθερη Ζώνη από TTIP CETA" | Επτά Δήμοι και μία Περιφέρεια Ελεύθερες Ζώνες από τις TTIP CETA


Το Χαλάνδρι είναι ο έβδομος Δήμος της χώρας μας και το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο  που αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ να κηρύξει την πόλη Ελεύθερη Ζώνη από τις ληστρικές εμπορικές συμφωνίες TTIP CETA.
Οι Δήμοι με Ελεύθεροι Ζώνες μέχρι τώρα είναι:
Αιγάλεω, Κέρκυρας, Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Λευκάδας, Θεσσαλονίκης, Χαλανδρίου.
Περιφέρεια: Ιονίων Νήσων

Μια σειρά Δήμοι προετοιμάζονται να πάρουν παρόμοιες αποφάσεις.
Πολλές Δημοτικές Παρατάξεις, Σύλλογοι και Πρωτοβουλίες πολιτών έχουν καταθέσει προτάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια για να κηρύξουν Δήμους, Ενώσεις Δήμων  και Περιφέρειες "Ελεύθερες Ζώνες από τις TTIP CETA"


Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Και η Πρωτεύουσα του Βορρά, η "Όμορφη Θεσσαλονίκη" Ελεύθερη Ζώνη από τις ληστρικές εμπορικές συμφωνίες TTIP CETA


Η Θεσσαλονίκη είναι ο 6ος Δήμος της χώρας μας που κηρύχθηκε στις 16 Μαΐου 2016, με συντριπτική πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, Ελεύθερη Ζώνη από τις ληστρικές Εμπορικές συμφωνίες TTIP CETA.
Σύμφωνα με τις επαφές και τις πληροφορίες που έχουμε, μια σειρά Δήμοι θα ακολουθήσουν καθώς και Περιφερειακές και Τοπικές Ενώσεις.
-----------------------------------------------------------------
Με συντριπτική πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης κατά της TTIP και της CETA | Την πρόταση κατέθεσε η δημοτική σύμβουλος με τις "Γειτονιές σε δράση", Ελεάννα Ιωαννίδου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης αναγνώρισε τη σημασία και τους κινδύνους της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων (‪#‎TTIP‬), αλλά και των συνθηκών ‪#‎CETA‬ (Γενική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά) και ‪#‎ΤiSA‬ (Συμφωνία Εμπορίου και Υπηρεσιών), για την αυτοδιοίκηση, την κοινωνία και την τοπική οικονομία, υπερψηφίζοντας με ευρεία πλειοψηφία (μειοψήφησε μόνο ο σύμβουλος του ΚΚΕ) την πρόταση των "Γειτονιών σε δράση" για υπογραφή από το Δήμαρχο της Διακήρυξης της Βαρκελώνης για τις Ελεύθερες από τις συνθήκες TTIP CETA TiSA Ζώνες.

"Δεν μένουμε μόνο σ' αυτό. Αποφασίσαμε τη διοργάνωση ημερίδας από το Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου θα καλέσουμε ειδικούς από τα κινήματα και τους θεσμούς να ενημερώσουν τους/ις πολίτες για τη σημασία των εγγράφων που διέρρευσαν, τις συνέπειες των συνθηκών αυτών για τις ζωές μας, αλλά και να ακούσουμε την αντίθετη άποψη. Γιατί, σε αντίθεση με όσους διαπραγματεύονται στο σκοτάδι για εμάς χωρίς εμάς, επιδιώκουμε τη διαφάνεια, ως ακρογωνιαία λίθο της δημοκρατίας" σημειώνει σε ανάρτηση της στο facebook η δημοτική σύμβουλος με τις "Γειτονιές σε δράση", Ελεάννα Ιωαννίδου.

"Για εμένα, αυτή η απόφαση δεν έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα. Σηματοδοτεί μια πολιτική επιλογή που μπορεί να γίνει κτήμα της πόλης μας: απέναντι στην παγκοσμιοποίηση, απέναντι στα απρόσωπα συμφέροντα των πολυεθνικών, να προτάξουμε τον άνθρωπο, δημιουργώντας μια αυτάρκη τοπική οικονομία στηριγμένη στην αλληλεγγύη, τη συμμετοχή και τη δικαιοσύνη" τονίζει η Ε. Ιωαννίδου.

ΠΗΓΗ: Διαδικτυακή συνομιλία με την κα Ιωαννίδου και ALTER THESS

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Σάββατο 28 Μαΐου 2016 στην Αθήνα | ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ στρατηγικού σχεδιασμού: STOP TTIP CETA TiSA


ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ | Τοποθεσία ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΛΥΒΙ
--------------------------------------------------
Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA
δίκτυο οργανώσεων, συλλογικοτήτων και ενεργών πολιτών
http://stop-ttip-ceta-greece.blogspot.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 16/5/2016

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ στρατηγικού σχεδιασμού 
TTIP CETA | Απειλές για τη δημοκρατία, την εθνική οικονομία, το περιβάλλον και τη διατροφική ασφάλεια, τα εργασιακά – κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα.

Ημερομηνία: Σάββατο 28 Μαΐου 2016 στην Αθήνα | από 10:30 – 16:30
Τοποθεσία:  ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΛΥΒΙ Ιερά Οδός 154 και Νάξου | Στάση ΜΕΤΡΟ Ελαιώνας

H Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA (Δίκτυο οργανώσεων, συλλογικοτήτων και ενεργών πολιτών) διοργανώνει συνάντηση στρατηγικoύ σχεδιασμού για όσους δραστηριοποιούνται, ενδιαφέρονται και επιθυμούν να αναπτύξουν δράσεις σε τομείς που επηρεάζονται από την TTIP CETA.
Στη συνάντηση μπορούν να συμμετέχουν εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών [σύλλογοι, ΜΚΟ, Πρωτοβουλίες ή και Κινήματα πολιτών, Πολιτικά Ινστιτούτα], Αυτοδιοικητικοί, Πολιτικοί και πολίτες, με την προϋπόθεση ότι θα συμπληρώσουν τη δήλωση συμμετοχής/εγγραφής.

Σκοποί της συνάντησης είναι α) Να υπάρξει ενημέρωση για τις εξελίξεις β) Να προετοιμαστεί η διεθνής δράση ενάντια στις συμφωνίες [Οκτώβριος – Νοέμβριος 2016] γ) Μέσω των τραπεζιών εργασίας να υπάρξουν ειδικές δράσεις ανά θέμα.

Έχουν προγραμματιστεί τα εξής τραπέζια εργασίας:
  1. Αγροτική παραγωγή και διατροφική ασφάλεια,
  2. Ελεύθερες Ζώνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και Δημόσιες Υπηρεσίες,
  3. Εργατικά δικαιώματα και Ανάπτυξη,
  4. ISDS, ICS Δημοκρατία και Προσωπικά Δεδομένα,
  5. Κλιματική Αλλαγή, Ενέργεια, Περιβάλλον.
Για να δηλώσετε συμμετοχή και να επιλέξετε τραπέζι εργασίας αντιγράψτε και κάντε επικόλληση [copy paste] αυτόν το σύνδεσμο ή κλικάρετε:
 https://docs.google.com/forms/d/1gw8bq3mbAG7jwGt3G7wIAcVjRm8HxE5jeunl6kSQzo4/viewform

Ο ΧΑΡΤΗΣ της περιοχής - το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΛΥΒΙ ΕΔΩ

Πληροφορίες: Τηλ.215 5257408 | Mail: stop.ttip.greece@gmail.com |
http://stop-ttip-ceta-greece.blogspot.gr