[Φωτογραφίες από τη Συνάντηση Στρατηγικού Σχεδιασμού |
Παρουσιάζουμε την παρέμβαση της Τώνιας Φώτη: Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TISA - Προβλήματα, Επιτυχίες και προοπτικές |
Η πρώτη παρέμβαση της Δώρας Κοτσακά (ερευνήτρια του Ινστιτούτου Πουλαντζά) βασίστηκε στο άρθρο της "Εσείς τι ξέρετε για την TTIP; Ανάλυση των επιπτώσεων της TTIP σε όλα τα επίπεδα διοίκησης" [ΕΔΩ] |
Θα ακολουθήσει αναλυτικό Δελτίο Τύπου]
Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TISA
Προβλήματα, Επιτυχίες και προοπτικές
Παρέμβαση: Τώνια Φώτη
[ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece και Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA]
Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας,
Αγαπητοί προσκεκλημένοι καλώς ήρθατε στη σημερινή Συνάντηση Στρατηγικού Σχεδιασμού.
Η Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA δημιουργήθηκε στις αρχές του 2014 αλλά έκανε τη δημόσια παρουσία της προετοιμάζοντας την Ημέρα Δράσης ενάντια στην TTIP, 11 Οκτωβρίου 2014 στο Σύνταγμα.
Η Πρωτοβουλία, δεν έχει νομική μορφή, λειτουργεί ως παρατηρητήριο για θέματα που αφορούν τις ληστρικές εμπορικές συμφωνίες, αλλά και ως συντονιστικό χαλαρό δίκτυο πληροφοριών, δράσεων και κινήσεων φορέων και πολιτών, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είναι αντίθετοι στις εμπορικές ληστρικές συμφωνίες TTIP CETA TISA.
Κείμενα της Πρωτοβουλίας έχουν συνυπογράψει περισσότεροι από 50 φορείς. Αναφέρω ορισμένους φορείς που σταθερά συμμετέχουν:
ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ, Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, Πράσινο Ινστιτούτο, Attac Hellas, Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου, ΚΑΛΛΙΣΤΩ, ΒΙΟΖΩ, το Σωματείο για τα δικαιώματα των γυναικών «το μωβ», «το ΠΕΛΙΤΙ», ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου, ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο Αττικής, Κίνηση 136 (Θεσσαλονίκης), Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου/ ΟΠΗ, Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας, Εταιρεία Συγγραφέων Βόρειας Ελλάδας, Σπόροι Ζωής, ACTUP ΔΡΑΣΕ HELLAS, Δίκτυο για την Ψηφιακή Απελευθέρωση, Fair Trade Hellas, Alter Summit κ.α,
H Πρωτοβουλία, ως συντονιστικό δίκτυο, έχει προετοιμάσει και συμμετάσχει στις τρεις Παγκόσμιες δράσεις ενάντια στην TTIP CETA:
1. 11 Οκτωβρίου 2014 στο Σύνταγμα
2. 18 Απριλίου 2015 στο Σύνταγμα
3. 10 Οκτωβρίου 2015 στην Οδό Ερμού.
Για την ενημέρωση, τη διάχυση πληροφοριών αλλά και για το συντονισμό δράσεων έχουν δημιουργηθεί:
1. Το ενημερωτικό blog stopttip.greece – έχουν γίνει 200 αναρτήσεις από το 2014 μέχρι σήμερα. Οι 70 αναρτήσεις έχουν γίνει το 2016.
2. Η ομάδα επικοινωνίας google stopttip.greece στην οποία συμμετέχουν 200 περίπου φορείς, ΜΚΟ, Σύλλογοι, Πρωτοβουλίες πολιτών αλλά και φυσικά πρόσωπα.
3. Ομάδα στο Facebook με 750 συμμετοχές.
Η Ελληνική πρωτοβουλία ως Δίκτυο, αλλά και οι φορείς που συμμετέχουν σε αυτό, συνέβαλλε στο να συγκεντρωθούν 50.000 υπογραφές από την Ελλάδα σε ένα σύνολο 3,3 εκατ. υπογραφών από τις χώρες της Ε.Ε.
Σημαντική ήταν η συμβολή φορέων ή πολιτών που συμμετέχουν ως φυσικά πρόσωπα στην Πρωτοβουλία στην ενημέρωση σε γραφεία ή χώρους συλλόγων, καταναλωτικών συνεταιρισμών, Ελεύθερων Κοινωνικών Χώρων, κινήσεων πολιτών κ.λπ.
Ιδιαίτερα σημαντική με πολιτικό βάρος είναι η εκστρατεία που εξελίσσεται για τις Ελεύθερες από την TTIP CETA ζώνες. Μέχρι στιγμής έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις επτά Δήμοι και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Πρόσφατα πήρε απόφαση ενάντια στην TTIP CETA η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής/ ΠΕΔΑ στην οποία συμμετέχουν 66 Δήμοι. Αναμένονται και άλλες αποφάσεις Δήμων, Περιφερειών ακόμα και της ΚΕΔΕ (υπάρχει αίτημα να συζητηθεί).
Φορείς που συμμετέχουν στο Δίκτυο έχουν αναπτύξει αυτόνομες ή και σε συνεργασία δράσεις, εκδηλώσεις, μεταφράσεις, εκδόσεις κλπ.
Ορισμένοι από τους φορείς συνεργάζονται οριζόντια μέσω αλληλογραφίας, συναντήσεις, skype με Ευρωπαϊκές οργανώσεις, ΜΚΟ και δίκτυα πολιτών [π.χ. ttip.org, Seattle to Brussels, ECOLOGISTAS κ.λπ.]
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να παρουσιάσω τις θέσεις για την TTIP των ΣΕΒ, της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, των Εμπορικών Βιομηχανικών επιμελητηρίων:
· ΣΕΒ, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας έχουν πάρει θετική θέση για τις συμφωνίες.
· Η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) – στο βαθμό που υφίσταται και έχει κάποιο κύρος - επίσημα δεν έχει πάρει θέσει. Ο πρόεδρος της δήλωσε με αστεία επιχειρήματα, στο εξαιρετικό αφιέρωμα που είχε το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ότι είναι υπέρ.
· Η ΓΣΣΕ, τα Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες απ’ ότι γνωρίζουμε δεν έχουν πάρει θέση – παρά το γεγονός ότι έχουν προσκληθεί να πάρουν. Ιδιαίτερα στο πρόσφατο 33ο συνέδριο της ΓΣΕΕ που έγινε στη Ρόδο τον Μάρτιο, οι ΦτΦ έστειλαν έγγραφο με το οποίο πρότειναν στο συνέδριο η ΓΣΣΕ να πάρει θέση. [Η προσπάθεια να εμπλακεί το συνδικαλιστικό κίνημα στον αγώνα σε όλες τις μορφές οργάνωσης των εργαζομένων είναι απαραίτητο και ιδιαίτερα κρίσιμο]
· ΑΔΕΔΥ: Έχει πάρει απόφαση τον Ιούνιο του 2015 και είχε καλέσει για συμμετοχή στη δράση του Οκτωβρίου 2015. Ωστόσο δεν έχει υπάρξει συνέχεια.
Οι θέσεις των κομμάτων σε εθνικό επίπεδο:
ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγοι – Πράσινοι, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΠΕΙΡΑΤΕΣ, ΛΑΕ και άλλα μικρότερα Κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς είναι αντίθετα με τις συμφωνίες.
Σε επίπεδο κυβέρνησης υπάρχει η πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ.Σταθάκη μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. για Θέματα Εμπορίου. Σας διαβάζω ένα μικρό απόσπασμα από το Δελτίο Τύπου 17/5/2016 του Υπουργείου:
«…Σχετικά με τη διαδικασία επικύρωσης της Ολοκληρωμένης Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας ΕΕ- Καναδά (CETA) ο Υπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι πρόκειται για Συμφωνία μεικτής αρμοδιότητας και ότι θα πρέπει αυτή να επικυρωθεί και από τα Εθνικά Κοινοβούλια. Την άποψη αυτή εξέφρασαν σχεδόν στο σύνολό τους τα κράτη-μέλη και η Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου… Επιπλέον, ο Υπουργός Οικονομίας εξέφρασε περαιτέρω τη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς για τον τρόπο που έκλεισαν οι διαπραγματεύσεις χωρίς να εξασφαλιστεί επαρκής προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και κάλεσε να συνεχιστεί ο διάλογος για να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.
….Σχετικά με τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), ο Υπουργός υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματικά εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις αν δεν διασφαλιστεί ρητά στη Συμφωνία ότι «τα υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα, μεταξύ άλλων, για την προστασία των καταναλωτών, την ασφάλεια των τροφίμων, την υγεία, το περιβάλλον, τα εργασιακά δικαιώματα και την προστασία των προσωπικών δεδομένων θα παραμείνουν αναλλοίωτα και ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να ενισχύονται από τα κράτη ανεμπόδιστα και χωρίς να λογοδοτούν».
Σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου:
Στην ολομέλεια που έγινε στις 8 Ιουλίου 2015 με θέμα τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ για την TTIP εγκρίθηκε ψήφισμα με 436 υπέρ και 231 κατά. Το υπερψήφισαν όλοι οι βουλευτές του δεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Συντηρητικών – Μεταρρυθμιστών, τα 5/6 των Φιλελευθέρων και τα 2/3 των Σοσιαλιστών.
Καταψηφίστηκε από το σύνολο της Αριστεράς, των Πρασίνων, των Πειρατών, από το 1/3 των σοσιαλιστών και από τους Ευρωβουλευτές των δύο ακροδεξιών – εθνικιστικών ομάδων.
Απείχαν από την ψηφοφορία αρκετοί Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι Ευρωβουλευτές.
Αντιστάσεις/ Δράσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο
Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο το 2016 είχαμε
α) στις 21 και 22 Απριλίου τη συνάντηση της Βαρκελώνης για τις Ελεύθερες Ζώνες στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αιγάλεω κ.Μπίρμπας και ο αντιδήμαρχος Κέρκυρας καθώς και δύο μέλη των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ και ένα από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας.
Ελεύθερες Ζώνες έχουν κηρυχθεί 1.800 Ευρωπαϊκές πόλεις- πρόσφατα και η Μαδρίτη.
β) στις 23 Απριλίου τη μεγάλη διαδήλωση στο Ανόβερο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ομπάμα. Συμμετείχαν 90.000 διαδηλωτές
γ) στις 7 Μαΐου 2016 τη διαδήλωση στη Ρώμη – συμμετείχαν 40.000 διαδηλωτές.
Προγραμματίζονται ευρωπαϊκές δημόσιες δράσεις, ενάντια στις εμπορικές συμφωνίες, ανάλογα με τις εξελίξεις στο πολιτικό επίπεδο. Μία απ’ αυτές που συζητιούνται είναι αρχές Νοεμβρίου 2016.
ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ για το κίνημα, τις αναλύσεις, τις δράσεις στη χώρα μας:
1. Οι πληροφορίες και η κριτική την οποία χρησιμοποιούμε ως «εργαλεία» προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από την ξένη ειδησεογραφία, εκδόσεις κ.λπ. Δεν υπάρχει σοβαρή επεξεργασία σε ελληνικό επίπεδο για τις συνέπειες στην κοινωνία, στην οικονομία, στη δημοκρατία της χώρας μας.
2. Τα σωματεία των εργαζομένων περισσότερο στον ιδιωτικό τομέα και λιγότερο στο δημόσιο, δεν γνωρίζουν για το θέμα ή και αν γνωρίζουν δεν φαίνεται να αναπτύσσουν δράσεις. Το ίδιο ισχύει για τους αγρότες και τους επαγγελματοβιοτέχνες.
3. Τα Πανεπιστήμια φαίνεται ότι δεν έχουν ασχοληθεί με το θέμα.
4. Η Ελληνική Κοινωνία ελάχιστα γνωρίζει και πολύ λίγο κινητοποιήθηκε το 2015. Ωστόσο παρατηρείται μια αύξηση του ενδιαφέροντος από το Φθινόπωρο του 2015 και ιδιαίτερα μετά τη μεγάλη συγκέντρωση του Βερολίνου που έγινε στις 10 Οκτωβρίου του 2015, στην οποία συμμετείχαν 250.000 διαδηλωτές.
5. Η συμμετοχή πολιτών και φορέων και στις τρεις δράσεις στην Αθήνα [το 2014 και το 2015] κρίνονται αναντίστοιχες με τη σοβαρότητα του θέματος και της επικοινωνιακής εκστρατείας που είχε γίνει από πλευράς μας.
Αγαπητοί φίλοι,
Πιστεύω ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του κινήματος ενάντια στην TTIP CETA και TiSA. Η σημερινή συνάντηση στρατηγικού σχεδιασμού, τα συμπεράσματα, οι προτάσεις και οι δράσεις που θα συζητηθούν στα τραπέζια εργασίας, μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του κινήματος ενάντια στις ληστρικές συμφωνίες ΤΤΙP CETA TiSA.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου