Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Jean-Claude Juncker "Η Επιτροπή έχει την πλήρη στήριξη των ηγετών της ΕΕ να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την TTIP."


Στην Ετήσια έκθεση της Κομισιόν που παρουσίασε ο Πρόεδρος της, Jean-Claude Juncker, 14 Σεπτεμβρίου 2016, στο 6ο κεφάλαιο που είναι αφιερωμένο στις "Συμφωνίες Ελεύθερων συναλλαγών" αναφέρει ότι  "Η Επιτροπή έχει την πλήρη στήριξη των ηγετών της ΕΕ να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την TTIP."
Δείτε ΕΔΩ την εισαγωγική ομιλία του Jean-Claude Juncker ΕΔΩ -  Δεξιά επάνω είναι η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 2016. [Documents - SOTEU brochure EL.pdf]
Ο αγώνας ενάντια στις συμφωνίες TTIP CETA πρέπει όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά και να ενταθεί σε όλη την Ευρώπη ανεξαρτήτως των καθησυχαστικών δηλώσεων ορισμένων ηγετών των χωρών της Ε.Ε. Η έκθεση της Κομισιόν είναι ξεκάθαρη -  επιθυμεί διακαώς την υπογραφή των συμφωνιών ΤΤΙP CETA. 
Τα κόμματα και η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάρουν άμεσα ξεκάθαρη θέση και να απαντήσει αν έχει δώσει την πλήρη στήριξη στην κομισιόν για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και αν ναι με ποιες προϋποθέσεις.
 ----------------------------------------------
6/ Εύλογη και ισορροπημένη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τις ΗΠΑ

«Υπό την προεδρία μου, η Επιτροπή θα διεξαγάγει διαπραγματεύσεις για μία εύλογη και ισορροπημένη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής,  σε πλαίσιο αμοιβαίων και ανταποδοτικών οφελών και διαφάνειας. [...] Θα καταστήσω επίσης σαφές ότι δεν θα θυσιάσω στο βωμό του ελεύθερου εμπορίου τα πρότυπα της Ευρώπης όσον αφορά στην ασφάλεια, την υγεία, την κοινωνική προστασία και την προστασία των δεδομένων ή την πολιτισμική μας πολυμορφία.»  
Jean-Claude Juncker, Πολιτικές κατευθύνσεις, 15 Ιουλίου 2014 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία από τις πιο ανοικτές οικονομίες στον κόσμο και παραμένει προσηλωμένη στο ελεύθερο και υπεύθυνο εμπόριο. Στη στρατηγική «Εμπόριο για όλους» του Οκτωβρίου του 2015, η Επιτροπή επικεντρώθηκε στις ανάγκες των απλών πολιτών, με στόχο να εξασφαλίσει τον ευρύτερο κατά το δυνατόν καταμερισμό των οφελών του εμπορίου. Οι αρχές αυτές βρίσκονται στο επίκεντρο των  διαπραγματεύσεων για τη Διατλαντική εταιρική σχέση συναλλαγών και επενδύσεων (Transatlantic Trade and Investment Partnership - TTIP) με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Επιτροπή έχει την πλήρη στήριξη των ηγετών της ΕΕ να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την TTIP. Με τη στήριξη αυτής της εντολής, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό. Από τον Ιούλιο του 2016, έχουν ολοκληρωθεί 14 γύροι διαπραγματεύσεων και η Επιτροπή έχει επιτύχει τον στόχο της να βρίσκονται όλες σχεδόν οι προτάσεις της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε εκ νέου ο Πρόεδρος Juncker στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας G7 τον Μάιο, «η ουσία είναι πολύ πιο σημαντική από τις προθεσμίες και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα χαλαρώσει τα ισχύοντα πρότυπα.»

Οι συνομιλίες για την TTIP είναι οι πιο ανοικτές και διαφανείς συνομιλίες που έγιναν ποτέ: έχουν πραγματοποιηθεί ευρείες διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη και έχουν δημοσιευθεί εκατοντάδες σελίδες εγγράφων διαπραγμάτευσης. Όλοι οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και τα εθνικά κοινοβούλια και οι κυβερνήσεις, έχουν πρόσβαση στα έγγραφα των διαπραγματεύσεων για την TTIP. Η αρμόδια για το εμπόριο Επίτροπος, Cecilia Malmström, τηρεί πλήρως ενήμερα τα κράτη μέλη σχετικά με τις συνομιλίες και πραγματοποιεί συναντήσεις με ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων ομάδων καταναλωτών και περιβαλλοντικών ομάδων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και επιχειρήσεων.

Έχουμε αφουγκραστεί τις ανησυχίες των πολιτών. Προτείναμε να αντικαταστήσουμε το ισχύον σύστημα επίλυσης διαφορών μεταξύ επενδυτών και κράτους με νέο, αναμορφωμένο Σύστημα Επενδυτικών Δικαστηρίων, το οποίο κατοχυρώνει τα κανονιστικά δικαιώματα των κυβερνήσεων και είναι διαφανές, ανεξάρτητο και αμερόληπτο. Η προσέγγιση αυτή ακολουθήθηκε στην εμπορική συμφωνία με το Βιετνάμ. Στη συνέχεια ο Καναδάς συμφώνησε να εφαρμόσει τη νέα αυτή προσέγγιση στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA): το γεγονός αυτό την καθιστά την πλέον προοδευτική εμπορική συμφωνία που έχει συνάψει η ΕΕ. Εφαρμόζουμε την ίδια προσέγγιση στην TTIP και σε όλες τις μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες. 

Δεδομένων των κοινών αξιών της ΕΕ και των ΗΠΑ, καθώς και της στρατηγικής, πολιτικής και οικονομικής σημασίας της διατλαντικής σχέσης, η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνάψει μια φιλόδοξη, ισορροπημένη και υψηλού επιπέδου συμφωνία για την TTIP. Λαμβάνοντας υπόψη τις επερχόμενες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την αναπόφευκτη επιβράδυνση του ρυθμού των διαπραγματεύσεων, αμφότερα τα μέρη θα προσπαθήσουν να εδραιώσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως τώρα. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών το συντομότερο δυνατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου