Παρά τις έντονες βροχοπτώσεις, μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στις CETA και ΤΤΙΡ πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 17/9/2016 στην Αυστρία και τη Γερμανία.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου το Σάββατο έως 350.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τα στοιχεία των διοργανωτών, βγήκαν στους δρόμους του Βερολίνου, της Φρανκφούρτης και πέντε άλλων πόλεων της Γερμανίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στις προγραμματισμένες συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΤΤΙΡ) και τον Καναδά (CETA).
Μια συμμαχία των συνδικάτων, τριάντα ΜΚΟ, περιβαλλοντικών οργανώσεων, πολιτικών κομμάτων και της εκκλησίας διαδήλωσαν με σφυρίχτρες και δυνατά συνθήματα απαιτώντας την άμεση διακοπή των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ και την αναστολή της επικύρωσης της συμφωνίας με τον Καναδά. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχαν σκηνές με μουσικές παραστάσεις και πολλά πλακάτ με συνθήματα όπως «Σταματήστε CETA και ΤΤΙΡ, για δίκαιο παγκόσμιο εμπόριο". «Αγωνιζόμαστε για τη δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων, έτσι ώστε οι αρχές του κράτους δικαίου να εφαρμόζονται στις εμπορικές συμφωνίες», είπε ένας ακτιβιστής.
Δείτε εδώ τις συμμετοχές κομμάτων, οργανώσεων και πρωτοβουλιών και εδώ φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις.
Μερικοί από τους διαδηλωτές του Βερολίνου εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των διαπραγματεύσεων για τις CETA και ΤΤΙΡ έγιναν κεκλεισμένων των θυρών και ότι το πλήρες κείμενο των συμφωνιών-πλαίσιο δεν είναι άμεσα διαθέσιμο, ουσιαστικά καθιστώντας τη διαδικασία αντιδημοκρατική.
Και ενώ στη Γερμανία υπάρχει μεγάλη ανησυχία στον πληθυσμό για τη μείωση των προτύπων ποιότητας, των κοινωνικών και περιβαλλοντικών προτύπων και την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων τροφίμων στην Ευρώπη, η γερμανική βιομηχανία έχει ζητήσει από τη γερμανική κυβέρνηση να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της ΤΤΙΡ.
Εκτός από την ΤΤΙΡ, για την οποία ένας νέος γύρος συνομιλιών έχει οριστεί στις αρχές του Οκτώβρη, οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην Ceta, τη συνθήκη ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά της οποίας η τελική υπογραφή αναμένεται στο τέλος του επόμενου μήνα.
Σύμφωνα με έρευνα της Ipsos, το 52% των Γερμανών πιστεύουν ότι το ελεύθερο εμπόριο οδηγεί σε αποδυνάμωση των κοινωνικών κανόνων και επιτρέπει την εισαγωγή των προϊόντων που είναι επιβλαβείς για την υγεία.
Στην Ελλάδα έχει προγραμματιστεί για τις 8 Οκτωμβρίου 2016 δημόσια δράση της πρωτοβουλίας STOP TTIP CETA TISA Greece στην Αθήνα, περιοχή Σύνταγμα με αίτημα τη μη υπογραφή της CETA από την Ελληνική Κυβέρνηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου