Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Προς «προσωρινή εφαρμογή» της CETA χωρίς κύρωση από τα κοινοβούλια

Μετάφραση του άρθρου Good-bye democracy, hello CETA? από το stop-ttip.org. Το κείμενο είναι πολύ διαφωτιστικό για το πώς προωθείται στην Ε.Ε. η εφαρμογή της CETA – της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου Ευρωπαϊκής Ένωσης – Καναδά. Δείτε και το τρίλεπτο βίντεο που ακολουθεί.


από τον Felix Heilmann [ΕΔΩ το αυθεντικό κείμενο]

Σε μια αντιπροσωπευτική δημοκρατία, τα κοινοβούλια έχουν τον τελευταίο λόγο σε όλες τις ευρείες αποφάσεις. Όχι όμως όταν πρόκειται για εμπορικές συμφωνίες, όπως φαίνεται: Μια ρήτρα στη CETA θα επιτρέψει μεγάλα τμήματά της να τεθούν σε ισχύ χωρίς να έχουν ποτέ συμφωνηθεί από οποιοδήποτε κοινοβούλιο – συμπεριλαμβανομένης της μισητής ρήτρας προστασίας των επενδυτών ISDS!

Αυτή τη στιγμή, αξιωματούχοι σε όλη την Ευρώπη σιωπηλά προετοιμάζουν την έναρξη ισχύος της CETA μέσα από αυτή την πίσω πόρτα, η οποία θα επιτρέψει στη CETA να τεθεί σε ισχύ μόλις το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης – αλλά κανένα από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια – δώσει τη συγκατάθεσή του, μια κερκόπορτα που μόλις πρόσφατα το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών περιέγραψε ως «απόλυτα δημοκρατική».

Νομίζετε ότι χειρότερα δεν γίνεται; Περιμένετε: Χάρη σε μια φράση, κρυμμένη κάπου στη σελίδα 228, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα υπόκεινται σε αγωγές από εταιρείες, ακόμη και αν αποφασίσουν κατά της CETA – για τρία ολόκληρα χρόνια! Στο άρθρο 30.8 τηςσυμφωνίας CETA αναφέρεται ότι αγωγές ISDS «μπορούν να υποβληθούν […] εάν […] δεν έχουν παρέλθει περισσότερα από τρία έτη από την ημερομηνία της αναστολής ή του τερματισμού της συμφωνίας».

Έτσι ας ενώσουμε τα κομμάτια: Αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις σήμερα πιέζουν για «προσωρινή εφαρμογή» της CETA. Αυτό θα σήμαινε ότι «κατά πάσα πιθανότητα 95%» της συμφωνίας – σύμφωνα με τoν Kαναδό επικεφαλής διαπραγματευτή Steve Verheul – θα τεθεί σε ισχύ μόλις 15 από τις κυβερνήσεις των 28 κρατών μελών της ΕΕ δώσουν τη συγκατάθεσή τους. Αυτό το 95% θα περιλαμβάνει τα εταιρικά δικαστήρια, όπωςπαραδέχτηκε ο Bernd Lange, πρόεδρος της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το διεθνές εμπόριο.

Με απλά λόγια: Δεν χρειάζεται να εγκρίνουν τη CETA ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ούτε κανένα εθνικό κοινοβούλιο και πάλι θα τεθεί σε ισχύ!

Μόλις εφαρμοστεί προσωρινά, η συμφωνία θα μπορούσε να συνεχίσει να είναι σε ισχύ για τα καλά χωρίς να έχει ποτέ συζητηθεί στο κοινοβούλιο, καθώς δεν θα υπήρχε προθεσμία για το πότε ένα κοινοβούλιο θα έπρεπε ψηφίσει, προκειμένου να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία.

Και γίνεται ακόμα χειρότερο: Ακόμα και αν ένα κοινοβούλιο ενός κράτους-μέλους αποφασίσει να απορρίψει τη CETA, δεν θα υπάρχει νομική υποχρέωση για την ΕΕ να αποχωρήσει από τη συνθήκη, όπως αναγνώρισε η επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή της Γερμανικής Βουλής. Για να φύγει η ΕΕ από τη συνθήκη θα απαιτούνταν μια ψηφοφορία στο Συμβούλιο, το οποίο όμως δεν επηρεάζεται άμεσα από τις αποφάσεις των κοινοβουλίων – η δημοκρατική απόφαση του κοινοβουλίου σας δεν θα κάνει καμία διαφορά.

Αλλά ακόμα και αν υποθέσουμε ότι οι ιθύνοντες της Ευρώπης θα ακούσουν την απόφαση των εκλεγμένων αντιπροσώπων (κάτι που θα έπρεπε να κάνουν σε μια δημοκρατία) και επιλέξουν να αναστείλουν τη συνθήκη, οι ευρωπαϊκές χώρες – χάρη στην σύντομη φράση στη σελίδα 228 – θα εξακολουθούν να υπόκεινται σε αγωγές από εταιρείες για τα επόμενα τρία χρόνια! Ένα συγκλονιστικό παράδειγμα για το πού οδηγεί αυτό μας δόθηκε το 2014, όταν η Ρωσία αναγκάστηκε να πληρώσει $ 50 δισεκατομμύρια εξ’αιτίας μιας αγωγής ISDS η οποία κατέστη δυνατή από μια εμπορική συμφωνία που η χώρα είχε εφαρμοσει μόνο προσωρινά και στην πραγματικότητα αποφάσισε να αφήσει το 2009 – ωστόσο, εξ’αιτίας μιας ρήτρας παρόμοιας με αυτήν που βρίσκεται στη CETA, η Ρωσία αναγκάστηκε να πληρώσει.

Ας συνοψίσουμε: Λόγω προσωρινής εφαρμογής, μια συμφωνία με σοβαρές συνέπειες για την δημοκρατία μας, θα τεθεί σε ισχύ χωρίς καμία συζήτηση από ένα δημοκρατικά εκλεγμένο σώμα – και ακόμα και αν η συμφωνία ανασταλεί, οι πλέον επιβλαβείς ρήτρες της δεν θα πάψουν να υπάρχουν.


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΠΗΓΗ Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων [ΕΔΩ]

Δείτε και ένα παλαιότερο VIDEO για τη CETA ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου