Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016

3η Ελεύθερη ζώνη TTIP ο δήμος Ν.Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας | municipality N. Philadelphia-Chalkidona 3rd municipality TTIP FREE ZONE

Άλλος ένας δήμος προστέθηκε στη λίστα των TTIP FREE ZONES.Πρόκειται για τον δήμο Ν.Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας. Φαίνεται πως τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους και σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλοι δήμοι.

                               ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗ Ν.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ-ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ


Τρεις συνολικά οι δήμοι και μια περιφέρεια έχουν ανακηρύξει μέχρι σήμερα τις περιοχές τους Ελεύθερες ζώνες TTIP.
Είναι ο δήμος Αιγάλεω, ο δήμος Κέρκυρας, ο δήμος Ν.Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.Δείτε εδώ , εδώ & εδώ τις σχετικές αναρτήσεις & το e-magazine των Φίλων της Φύσης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση & τις Ελεύθερες Ζώνες.


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Από τα Πρακτικά της από 20.4.2016 τακτικής Συνεδρίασης Νο. 6/2016 του Δ.Σ. του Δήμου Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνος, στην οποία ψηφίστηκε το παρακάτω θέμα:

ΘΕΜΑ: «Ενημέρωση για τις αδιαφανείς διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες και τις συνέπειές τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ανακήρυξη του Δήμου Φιλαδελφείας- Χαλκηδόνος σε περιοχή “ΤΤΙΡ / CETA/TISA freezone”»

Το Δ.Σ. αφού έλαβε υπόψη του την υποβληθείσα εισήγηση, τα στοιχεία του σχετικού φακέλου και :

• Τις διατάξεις του άρθρου 65 παρ. 1 του Ν. 3852/10 («Καλλικράτης») και έπειτα από διαλογική συζήτηση

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

(22 ΥΠΕΡ -1 ΚΑΤΑ – 1 ΑΠΟΧΗ )

1. Την ανακήρυξη του Δήμου Φιλαδελφείας-Χαλκηδόνος σε περιοχή ‘ΤΤΙΡ /CETA/TISA freezone”», συγκλίνοντας στις παρακάτω θέσεις και αιτήματα:

-Το περιεχόμενο της ΤΤΙΡ πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα και σε δημόσια διαβούλευση πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

-Ο προβλεπόμενος μηχανισμός επίλυσης διαφορών (ISDS) δεν πρέπει να υποκαθιστά την δικαιοσύνη και τις δημοκρατικά ειλημμένες αποφάσεις της δημόσιας διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης.

-Οι ρυθμιστικοί κανόνες που αφορούν τα τρόφιμα, την περιβαλλοντική προστασία και την εργασία πρέπει να έχουν ως στόχο τη βελτίωση και όχι την απαξίωση τους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

-Ο έλεγχος της πολιτικής προμηθειών και εργασίας σε τοπικό επίπεδο είναι σημαντικός για την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών και την αντιμετώπιση των τοπικών αναγκών. Η ΤΤΙΡ δεν πρέπει να περιορίσει τη δυνατότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να λειτουργεί με στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών των κοινοτήτων τους.

-Να προβλέπονται ρυθμίσεις για την προστασία και ενίσχυση των κοινωνικών και οικονομικών αναγκών

-Η τελική συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί με δημοκρατικό τρόπο σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

2. Την κοινοποίηση των αιτημάτων του Δήμου στα συλλογικά όργανα ΠΕΔΑ και ΚΕΔΕ, από τα οποία ζητείται να αναλάβουν δράση για αυτά.

3. Την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης στον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, ο οποίος καλείται να την λάβει υπόψη.

4. Τον χαιρετισμό της συνάντησης των Δημάρχων στην Βαρκελώνη στις 21-22 Απριλίου 2016, όπου θα συζητηθούν συλλογικά οι θέσεις και τα αιτήματα της πρωτοβουλίας των ευρωπαϊκών Δήμων, πρωτοβουλία στην οποία ο Δήμος συμμετέχει.

5. Την διοργάνωση εκδηλώσεων και την ανάληψη δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Η απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 80/2016.

Αφού συντάχθηκε το παρόν πρακτικό, υπογράφεται όπως ακολουθεί.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΟΣ
Η ΑΣΚΗΣΑΣΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ Δ.Σ. -  ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ

3 σχόλια:

 1. Μπράβο στους δήμους.

  Πάντως, υποθέτω ότι η ανακήρυξη TTP free zone έχει εκ των πραγμάτων, μόνο συμβολικό χαρακτήρα, σωστά;
  Αφού πρόκειται για συμφωνία μεταξύ κρατών...

  Idom

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μπράβο στους δήμους.

  Πάντως, υποθέτω ότι η ανακήρυξη TTP free zone έχει εκ των πραγμάτων, μόνο συμβολικό χαρακτήρα, σωστά;
  Αφού πρόκειται για συμφωνία μεταξύ κρατών...

  Idom

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι αποφάσεις των δήμων να ανακυρηχθούν ελεύθερες ζώνες TTIP έχουν πολιτική σημασία και σκοπό έχουν να ασκήσουν πίεση προς τα πάνω.Δεν είναι απλά συμβολικός ο χαρακτήρας αλλά και ουσιαστικός.

   Διαγραφή