Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2020

Cyprus House plenum refuses to ratify EU-Canada trade agreement | Me 37 ψήφους κατά της CETA και 18 ψήφους υπέρ δεν πέρασε από το Κοινοβούλιο της Κύπρου η εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά |[Τα πάνω κάτω έρχονται τα πράγματα... τι κάνει το "χαλούμι" και το ΠΟΠ - ΠΕΠ. Στην Ελλάδα να πάρουν θέση τα κόμματα και η κυβέρνηση για τη συμφωνία CETA]

Cyprus House plenum refuses to ratify EU-Canada trade agreement

The House plenum has refused to ratify the Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) between the European Union and Canada.

After a long debate on Friday, this was voted down with 18 votes in favour, 37 against and no abstentions.

MPs who voted against the agreement’s ratification argued that Cyprus could negotiate exceptions along with the registration of halloumi cheese as a trademark.

The Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) between the EU and Canada temporarily entered into force on 21 September 2017.

It had earlier been approved by the EU member states on a Council level and by the European Parliament. The agreement will fully enter into force when it is ratified by all EU member states.

Friday’s rejection puts the breaks on the agreement’s implementation.

(Source: CNA) - INFO 

Η κυπριακή Βουλή «τούμπαρε» την Εμπορική Συμφωνία ΕΕ-Καναδά – Κόμματα ζητούν εξαιρέσεις για την Κύπρο και κατοχύρωση χαλουμιού

Η Ολομέλεια της Βουλής μετά από μακρά συζήτηση δεν κύρωσε την Εμπορική  Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά με 18 ψήφους  υπέρ, 37 εναντίον και καμία αποχή.

Η συνολική οικονομική και εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά (CETA) τέθηκε προσωρινά σε ισχύ στις 21 Σεπτεμβρίου 2017.

Είχε προηγηθεί η έγκρισή της από τα κράτη μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο του Συμβουλίου, και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η συμφωνία θα αρχίσει να ισχύει πλήρως και οριστικά, μετά την κύρωσή της από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η Ολομέλεια της Βουλής που καταψήφισε το κυρωτικό νομοσχέδιο και σταματά κατά κάποιο τρόπο την εφαρμογή της Συμφωνίας, με τα κόμματα που καταψήφισαν το κυρωτικό νομοσχέδιο να υποστηρίζουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διαπραγματευτεί εξαιρέσεις και την κατοχύρωση μέσα από αυτή του χαλουμιού,

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι θα πρέπει να είναι ενήμερο το νομοθετικό σώμα, ότι δεν αφαιρεί απλά το δικαίωμα της Κύπρου να συμμετέχει στη συμφωνία, αλλά είναι πολύ σοβαρό ζήτημα. Πρόσθεσε ότι  η καταψήφιση σημαίνει μη εφαρμογή της συμφωνίας στο σύνολο της ΕΕ και σημείωσε πως  έστω και από ένα κοινοβούλιο να μην περάσει, η συμφωνία δεν εφαρμόζεται.
«Να βάλουμε στη ζυγαριά, ότι η συμφωνία επετεύχθη μετά από την μακρά προσπάθεια που κατέβαλε η  ΕΕ από την ίδρυση της να συνάψει και το κοινοβούλιο της Κύπρου την τουμπάρει», συμπλήρωσε.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης  δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ καταψηφίζει, καθώς όλες οι συνδικαλιστικές και όλες οι αγροτικές οργανώσεις τοποθετήθηκαν κατά της κύρωσης της Συμφωνίας. Πρόσθεσε ότι σε όλη την Ευρώπη, κινήματα κατέβηκαν στους δρόμους, καθώς η συμφωνία περιέχει οικολογικές και οικονομικές προεκτάσεις, καθώς υπηρετεί μόνο τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Η Κυβέρνηση τοποθετείται με τους λίγους προνομιούχους, συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης αναφέρθηκε στην εξαγορά της Monsanto από την Bayer για 66 δις που αφορά κυρίως το εμπόριο των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων. Πρόσθεσε ότι στον Καναδά απαγορεύεται να φυτεύσεις στην αυλή δύο μαρούλια, ανέφερε ότι  κράτη όπως Βέλγιο διεκδίκησαν και πήραν εξαιρέσεις σε αντίθεση με την Κύπρο, και δήλωσε ότι το ΔΗΚΟ τάσσεται εναντίον.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση. Διερωτήθηκε γιατί εμείς πρέπει να λέμε μάλιστα, και εξέφρασε την άποψη ότι παρέχεται μέσα από το όχι της Βουλής χρυσή ευκαιρία  στην Κυβέρνηση να διαπραγματευτεί ώστε να μας κατοχυρώσουν το χαλούμι και να ψηφίσουμε. Πρέπει συνέχισε να ορθώσουμε κεφάλι και να διεκδικήσουμε.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε την άποψη ότι η Συμφωνία ΕΕ- Καναδά  θα αποτελέσει πρότυπο και για τη συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ. Δήλωσε ότι καταψηφίζει επειδή διευκολύνει το εμπόριο προς συγκεκριμένες πολυεθνικές. Ανέφερε ότι δεν είναι μόνο δώσε στην Ευρώπη, αλλά πάρε- δώσε και θα πρέπει να μάθουμε να παίρνουμε για την ψήφο μας στην ΕΕ, συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι τη Συμφωνία καταψηφίζει η Αλληλεγγύη.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι το ίδιο έκαναν και στο Βέλγιο. Είπε ότι επίσης ότι μέσα από τη CETA, η Κυβέρνηση προστάτευσε το  λουκούμι της Γεροσκήπου αντί το χαλούμι. Συμπλήρωσε ότι πρέπει να ξέρουν ότι τους παρακολουθούμε.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου ανέφερε ότι η Συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στους διεθνείς επενδυτές να κινούνται εναντίον κρατών, με μείωση της κυριαρχίας. Πρέπει να υπάρξει κρατικός προστατευτισμός στα κυπριακά προϊόντα συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ: iKYPROS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου