Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Αμαζόνιος: Πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία για την εμπορική συμφωνία της ΕΕ που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών | Η συμφωνία ΕΕ – Mercosur ( ομάδα χωρών που περιλαμβάνει την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη),

Την ίδια ώρα που ο Αμαζόνιος φλέγεται, βρίσκεται σε εξέλιξη πανευρωπαϊκή κινητοποίηση με αίτημα να μην προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση την εμπορική συμφωνία με τη Mercosur, γιατί έτσι θα προσθέσει λάδι στη φωτιά των εμπρηστών. Παράλληλα θα ανοίξει την πόρτα της Ευρώπης σε προϊόντα καλλιεργημένα με απαγορευμένα φυτοφάρμακα.

Ήδη, περισσότεροι από 475.000 πολίτες έχουν υπογράψει το κείμενο διαμαρτυρίας που απευθύνεται στους υπουργούς Εμπορίου, Περιβάλλοντος και Γεωργίας της ΕΕ και ζητούν να μην προχωρήσει η εμπορική συμφωνία “για την εισαγωγή φθηνού βοείου κρέατος, σόγιας, ξύλου και άλλων προϊόντων που καλλιεργούνται από τις στάχτες του Αμαζονίου”.

Η συμφωνία για την εισαγωγή στην ΕΕ φθηνού βοείου κρέατος, σόγιας, ξύλου και άλλων προϊόντων, θα ρίξει λάδι στις φωτιές που ανάβουν οι εμπρηστές (PHOTO GREENPEACE)

Όπως αναφέρεται στο κείμενο συλλογής υπογραφών, η συμφωνία ΕΕ – Mercosur (ομάδα χωρών που περιλαμβάνει την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη), είναι το νεοφιλελεύθερο καύχημα του προέδρου της Βραζιλίας, Μπολσονάρο, εκ των μεγάλων υποστηρικτών της καταστροφής του Αμαζονίου και της εξόντωσης των αυτόχθονων πληθυσμών.

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου καίγεται και αποψιλώνεται προκειμένου να εξασφαλιστούν τεράστιες εκτάσεις για τη γεωργία και την κτηνοτροφία (Victor Moriyama/Greenpeace)

Οι ευρωπαίοι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων ισχυρίζονται ότι η συμφωνία περιλαμβάνει μια “δέσμευση για την αντιμετώπιση της αποψίλωσης των δασών”. Μόνο που αυτό τον ισχυρισμό χαρακτηρίζουν απαράδεκτο περισσότεροι από 600 επιστήμονες, δύο αυτόχθονες οργανώσεις της Βραζιλίας και 340 ομάδες της κοινωνίας των πολιτών.

Η Ευρώπη, επισημαίνουν, δεν πρέπει να επιβραβεύσει τον Μπολσονάρο και τους κολλητούς του επιχειρηματίες για την τρομακτικής έκτασης καταστροφή του τροπικού δάσους και του κλίματος, που συμβαίνει από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Κίνδυνος από απαγορευμένα φυτοφάρμακα

Στη Βραζιλία χρησιμοποιούνται για τις καλλιέργειες φυτοφάρμακα που είναι απαγορευμένα στην ΕΕ (photo zefe, Pixabay)


Όπως αναφέρεται στο κείμενο συλλογής υπογραφών, η αποψίλωση των δασών δεν είναι ο μοναδικός λόγος που πρέπει να ανησυχούμε για τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur. Εάν περάσει, η Ευρώπη θα εισάγει πολύ περισσότερα φρούτα και λαχανικά που έχουν υποστεί επεξεργασία με απαγορευμένα φυτοφάρμακα. “Χάρη στους χαλαρούς κανονισμούς του Bolsonaro, μεγάλες εταιρείες όπως η Syngenta παράγουν χημικά στη Βραζιλία που δεν τους επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στην ΕΕ. “Ψεκάζονται σε όλες τις καλλιέργειες και θα μπορούσαν σύντομα να φτάσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ μας – εκτός εάν εμποδίσουμε αυτήν τη συμφωνία αυτή τη στιγμή”.

Η δύναμη των πολιτών

Η πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία επισημαίνει ότι η δύναμη των πολιτών μπορεί να κάνει τη διαφορά και να επιτύχει το μπλοκάρισμα της συμφωνίας, όπως έγινε με την εμπορική συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ, την TTIP, που μεταξύ άλλων προέβλεπε την εισαγωγή στην Ευρώπη κρέατος επεξεργασμένου με ορμόνες και μεταλλαγμένων προϊόντων. Μια συμφωνία που δεν προχώρησε μετά την καταλυτική κινητοποίηση εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών.

Να σημειωθεί ότι για τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur έχει τοποθετηθεί αρνητικά η Ολλανδία και η Αυστρία ενώ αμφιβολίες έχουν εκφράσει η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Γαλλία.

ΠΗΓΗ: ΖΟΟΜ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου