Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020

Μάχες στον ΠΟΕ: Διαπραγματεύσεις και αποτελέσματα των υπουργικών διασκέψεων του ΠΟΕ


Battles in the WTO: Negotiations and Outcomes of the WTO Ministerial Conferences

[μετάφραση μέσω Google translattor]

ΜΑΡΤΙΝ KHOR(1951-2020) ήταν Σύμβουλος του Τρίτου Παγκόσμιου Δικτύου. Ήταν πρώην εκτελεστικός διευθυντής του South Center (2009 έως 2018). Ήταν συγγραφέας πολλών βιβλίων για το εμπόριο, την ανάπτυξη και το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της παγκοσμιοποίησης και του Νότου. Ακολούθησε τις διαπραγματεύσεις στον ΠΟΕ για πολλά χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων υπουργικών.

Σχετικά με το βιβλίο


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου υπήρξε ένας εξαιρετικά αμφιλεγόμενος και διχασμένος οργανισμός από την ίδρυσή του το 1995. Οι μεγάλες μάχες είναι πιο εμφανείς στο ανώτατο κυβερνητικό σώμα της, την Υπουργική Διάσκεψη, όπου οι Υπουργοί Εμπορίου των κρατών μελών συνέρχονται για να καταγράψουν τον ΠΟΕ σειρά μαθημάτων.

Αυτό το βιβλίο είναι μια συλλογή σύγχρονων εκθέσεων και αναλύσεων για το τι ξεδιπλώθηκε σε κάθε υπουργικό, καθώς και μερικά «μίνι-υπουργικά», που έλαβαν χώρα από την ίδρυση του ΠΟΕ έως το 2017. Όπως αποκαλύπτουν αυτά τα άρθρα, οι Υπουργοί ήταν το στάδιο στις οποίες παίζονται οι διαμάχες για τη μελλοντική κατεύθυνση του ΠΟΕ. Αυτές οι συγκρούσεις έπληξαν κυρίως τα αναπτυγμένα κράτη μέλη να πιέσουν να επεκτείνουν τη φιλοδοξία του ΠΟΕ σε νέους θεματικούς τομείς, ενάντια σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες που ζητούν αντ 'αυτού την αποκατάσταση ανισορροπιών στο υπάρχον σύνολο κανόνων του ΠΟΕ.

Αυτό το βιβλίο φωτίζει επίσης τις σκοτεινές μεθόδους λήψης αποφάσεων που χρησιμοποιούνται συχνά κατά τη διάρκεια των υπουργών, όπου οι συμφωνίες επιδιώκονται να σφυρηλατηθούν από μερικές επιλεγμένες αντιπροσωπείες πίσω από κλειστές πόρτες προτού επιβληθούν στο υπόλοιπο της ιδιότητας μέλους. Τέτοιες διαδικασίες αποκλεισμού, σε συνδυασμό με τα κρίσιμα ουσιαστικά ζητήματα που διακυβεύονται, έχουν οδηγήσει σε δραματικά αποτελέσματα σε πολλές υπουργικές.

Οι λογαριασμοί στο ίντερνετ των υπουργικών μάχες που συλλέγονται εδώ προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για την αμφισβητούμενη δυναμική του ΠΟΕ και το πολυμερές εμπορικό σύστημα γενικά.

Περισσότερα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου