Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Ανοίγοντας το δρόμο για την ψήφιση της εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με τον Καναδά (CETA)|Είκοσι πέντε βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέλη της επιτροπής ψήφισαν υπέρ της έγκρισης της CETA

Η Ελληνική Πρωτοβουλία  επανειλημμένα έχει επισημάνει ότι TTIP και CETA είναι οι δυό όψεις του ίδιου νομίσματος. Μπορεί να παγώσει ή και να ακυρωθεί η ΤΤIP αλλά οι πολυεθνικές θα κάνουν τη δουλειά τους μέσω της CETA. Για τον λόγο αυτό δηλώνουμε ότι αντιτασσόμαστε σθεναρά στην επικύρωση της συμφωνίας.
-----------------------------------------------------------------------
Η εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τον Καναδά ξεπέρασε ένα κρίσιμο εμπόδιο σήμερα (24 Ιανουαρίου), μετά την έγκρισή της από την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανοίγοντας το δρόμο για την ψήφισή της από το Ευρωκοινοβούλιο τον επόμενο μήνα.

Είκοσι πέντε βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέλη της επιτροπής ψήφισαν υπέρ της έγκρισης της Περιεκτικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας (Comprehensive Economic and Trade Agreement – CETA), ενώ 15 την απέρριψαν και ένας απείχε. Η διαμάχη για την CETA έχει ενταθεί από το περασμένο φθινόπωρο, όταν το περιφερειακό κοινοβούλιο της Βαλλονίας του Βελγίου καθυστέρησε την έγκριση της συμφωνίας, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι η επικύρωσή της θα μπορούσε να καταρρεύσει εντελώς.


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό υπέγραψαν την συμφωνία τον Οκτώβριο. Αλλά η CETA πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών μελών της ΕΕ για να τεθεί σε ισχύ. Τον περασμένο μήνα, Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε κατά της συμφωνίας με την αιτιολογία ότι δεν κάνει αρκετά για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη θέσεων εργασίας και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Το Κοινοβούλιο απέρριψε ένα ψήφισμα το περασμένο φθινόπωρο για να σταλεί η συμφωνία προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

The European Parliament’s Employment and Social Affairs Committee recommended on Thursday (8 December) to reject the EU-Canada trade agreement, suggesting that final adoption of the deal in the Assembly’s plenary won’t be plain sailing.

Οι υποστηρικτές της CETA υποστηρίζουν ότι θα προσθέσει 12 δισεκατομμύρια € ετησίως στην οικονομία της ΕΕ και 8,5 δις € στον Καναδά, ενώ θα αυξήσει το μεταξύ τους εμπόριο κατά 20% και θα απαλλάξει την ΕΕ και τον Καναδά από το 99% των δασμών. Αλλά οι επικριτές προειδοποίησαν ότι η CETA θα υποβαθμίσει τα περιβαλλοντικά πρότυπα και θα ανοίξει το δρόμο για την ΤΤΙΡ, την εμπορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ η οποία έχει καθυστερήσει, εν μέσω ευρύτατων αντιδράσεων από ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσής της.
President Donald Trump signed an executive order formally withdrawing the United States from the 12-nation Trans-Pacific Partnership trade deal yesterday (23 January) as Europe sniffed a chance to pick up the free trade the US is turning its back on.

Η Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Σεσίλια Μάλστρομ προειδοποίησε τους ευρωβουλευτές χθες ότι η Ευρώπη πρέπει να συγκλίνει με τους «ομοϊδεάτες εταίρους» της, όπως ο Καναδάς, ειδικά υπό το φως της πλατφόρμας υπέρ του προστατευτισμού από το  νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Αμέσως μετά το πέρας της ομιλίας της Μάλστρομ στην Επιτροπή του Κοινοβουλίου, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από την Trans-Pacific Partnership (TPP), μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ 12 χωρών, η οποία αναμενόταν να επικυρωθεί.

«Έχουμε ένα σημαντικό φίλο και σύμμαχο, ο οποίος φαίνεται, τουλάχιστον εν μέρει, να επιθυμεί την απεμπλοκή από τη διεθνή σκηνή προωθώντας λιγότερο το εμπόριο και περισσότερο τον προστατευτισμό», είπε η Μάλστρομ στην επιτροπή. Ο Λετονός ευρωβουλευτής Artis Pabriks (ΕΛΚ), δήλωσε μετά την σημερινή ψηφοφορία ότι το Κοινοβούλιο είχε λάβει υπόψη του «όλους τους προβληματισμούς των πολιτών μας» για την CETA. «Αυτό ήταν δυνατό, επειδή οι Ευρωπαίοι και οι Καναδοί μοιράζονται τις ίδιες αξίες και έχουν αμοιβαία εμπιστοσύνη», είπε ο Pabriks. Οι ΜΚΟ εκδήλωσαν την απογοήτευσή τους στους ευρωβουλευτές της επιτροπής οι οποίοι ενέκριναν την CETA.

“They label any criticism as a capitulation to populism, but an honest look at the evidence would force them to recognise that multinationals are gearing up for an assault on nature, on our health and on social rights,” said Greenpeace EU trade policy adviser Shira Stanton. CETA will face a final vote in the Parliament’s plenary session on 15 February.

«Θα κολλήσουν την ετικέτα σε οποιαδήποτε κριτική της συνθηκολόγησης με τον λαϊκισμό, αλλά μια ειλικρινής ματιά στις αποδείξεις θα τους αναγκάσει να αναγνωρίσουν ότι οι πολυεθνικές ετοιμάζονται να επιτεθούν στο περιβάλλον, την υγεία μας και τα κοινωνικά δικαιώματα», δήλωσε η σύμβουλος για το εμπόριο της Greenpeace Shira Stanton. Η CETA θα έρθει προς ψήφιση στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου στις 15 Φεβρουαρίου.


After seven years of negotiations, and a bumpy final landing, the European Union and Canada signed a landmark trade deal on Sunday (30 October).

Αναδημοσίευση από: Από EurActiv.com | Μεταφρασμένο από το Σταύρο Μαυρογένη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου