Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Υπόμνημα 2017: Πρόταση για διαφορετικού τύπου ανάπτυξη | Θέσεις για την CETA - TTIP | Την έκθεση στηρίζουν 274 οικονομολόγοι - από την Ελλάδα επιφανή κυβερνητικά στελέχη | Ερώτημα προς την κυβέρνηση για τη CETA | The European Union: The Threat of Disintegration


Υπόμνημα 2017: Πρόταση για διαφορετικού τύπου ανάπτυξη

Δημοσιεύτηκε το ετήσιο Υπόμνημα που συνέταξαν οι "Ευρωπαίοι Οικονομολόγοι για την Εναλλακτική Οικονομική Πολιτική στην Ευρώπη", το οποίο προσυπογράφουν μέχρι σήμερα 274 οικονομολόγοι μεταξύ των οποίων και επιφανή μέλη της κυβέρνησης όπως π.χ. ο κ.Γιάννης Δραγασάκης, Μαρία Καραμεσίνη κ.ά.

Το Υπόμνημα για το 2017 έχει τον τίτλο «Ευρωπαϊκή Ένωση: Η απειλή της διάλυσης». Mεταξύ των άλλων στο υπόμνημα υπάρχουν εκτενείς αναφορές για τις  εμπορικές συμφωνίες νέας γενιάς CETA - TTIP. Στη συγγραφική ομάδα του Υπομνήματος συμμετείχε η Μαρίκα Φραγκάκη.

Διαβάστε ΕΔΩ μια πρώτη παρουσίαση που έγινε στην ΑΥΓΗ με ένα μικρό ιστορικό για τους Ευρωπαίους Οικονομολόγους.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνοπτική παρουσίαση του Υπομνήματος στα Ελληνικά. Το σχετικό κείμενο που αφορά τις εμπορικές συμφωνίες CETA - TTIP:
"5. Οι ευρωπαϊκές εξωτερικές σχέσεις
Από την έναρξη της προσωρινής αναστολής των διαπραγματεύσεων για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) και την έναρξη της εφαρμογής της Συνολικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας (CETA) μεταξύ ΕΕ και Καναδά, η τελευταία έχει κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας. Ωστόσο, μεταξύ των αριστερών κομμάτων, των συνδικάτων και των κοινωνικών κινημάτων πολλοί θεωρούν ότι η CETA είναι τόσο οπισθοδρομική όσο και η TTIP αναφορικά με τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. 
Μια από τις πιο επίμαχες διατάξεις αφορά στο αποκλειστικό και μονομερές δικαίωμα των διεθνικών εταιριών να μηνύουν κυβερνήσεις στα ιδιωτικά, διαιτητικά δικαστήρια για απώλειες που προκύπτουν μετά από μια αλλαγή στη νομοθεσία. Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τη CETA «το δικαίωμα ρύθμισης εντός των εδαφών τους για την επίτευξη νόμιμων στόχων πολιτικής» είναι κατοχυρωμένο στα κράτη, το ενδεχόμενο επιβολής κολοσσιαίων αποζημιώσεων είναι αρκετό για να παραλύσει οποιαδήποτε κυβερνητική δράση. Επιπλέον, με δεδομένη την ισχυρή παρουσία των αμερικανικών εταιριών στον Καναδά, αυτές μπορούν να επιτύχουν, μέσω της CETA, ένα σημαντικό μέρος των στόχων της TTIP. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η CETA πρέπει να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια  τα κράτη μέλη θα αποτελέσουν το βασικό επίπεδο εναντίωσης απέναντι στη CETA".
Η αρχική παρουσίαση του Υπομνήματος ΕΔΩ Το Υπόμνημα, 31 σελίδες ΕΔΩ, στις σελίδες 25 -30 υπάρχει αναλυτική παρουσίαση των θέσεων για τις TTIP - CETA | Τα ονόματα των οικονομολόγων που συνυπογράφουν το ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΔΩ
---------
Το ερώτημα που προκύπτει από τη δημοσίευση του Υπομνήματος, που το προσυπογράφουν οι οικονομολόγοι Γιάννης Δραγασάκης (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης), Μαρία Καραμεσίνη (Διευθύντρια του ΟΑΕΔ) είναι: αφού επισημαίνονται σοβαρά προβλήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή της CETA γιατί η κυβέρνηση, μέσω των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας κ.α. Σταθάκη και Παπαδημητρίου, την εκθειάζει και μάλιστα θα την προσυπογράψει (σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην και του νυν υπουργού);

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου