Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

CETA, φέτα κι άλλες ιστορίες παγκοσμιοποίησης | Πώς επηρεάζει η συμφωνία τη χώρα μας



Ελλάδα και Καναδάς

Στην ελληνική δημόσια σφαίρα, όπου συνυπάρχουν στρυμωγμένα για χρόνια μνημόνια, διαπραγματεύσεις, κόκκινες γραμμές και πολιτικός αναχρονισμός, οι περιπέτειες της CETA πέρασαν στα ψιλά – κι ας αφορούσαν έναν υποδειγματικό εμπορικό εταίρο της Αθήνας. Για να το πούμε απλά, αν οι εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με όλες τις χώρες στα χρόνια της κρίσης είχαν την πορεία που διέγραψαν οι εμπορικές σχέσεις με τον Καναδά, η κρίση θα ήταν πίσω μας, χωρίς τόσα τοξικά μέτρα.

Από την αρχή της κρίσης, το 2009, οι εισαγωγές στην Ελλάδα είναι ουσιαστικά αμετάβλητες, στα 113 εκατομμύρια δολάρια Καναδά. Οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων, όμως, τείνουν να διπλασιαστούν: Από 140 εκατομμύρια το 2009, στα 229 εκατομμύρια το 2015. Την ίδια χρονιά, οι εξαγωγές προς Καναδά ήταν αυξημένες κατά 23% έναντι της αμέσως προηγούμενης.

Το εμπορικό ισοζύγιο είναι έντονα θετικό: Η Ελλάδα εξάγει προϊόντα δυόμισι φορές μεγαλύτερης αξίας από αυτά που εισάγει. Περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ εξαγωγών στον Καναδά, ή το 43% του συνόλου, αφορούσαν τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα. Συνολικά, το εμπόριο προϊόντων με τον Καναδά έφερε πλεόνασμα περίπου 70 εκατ. ευρώ στην ελληνική οικονομία το 2015. (Το πλεόνασμα ανταλλαγής υπηρεσιών ήταν σχεδόν επτά φορές μεγαλύτερο σε αξία – 480 εκατ. Μεταφορές, χρηματοοικονομικά και τουρισμός η αιτία. Ο Καναδός τουρίστας μένει στην Ελλάδα περισσότερο από κάθε άλλον και έχει τη μεγαλύτερη δαπάνη στη χώρα μας μετά τον Αυστραλό).

Με τον χαρακτηριστικό ελληνικό τρόπο, όμως, δεν έγινε ουσιαστική συζήτηση για το πώς, για παράδειγμα, ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών θα επηρεάσει την καναδική επένδυση στα ορυχεία χρυσού στη Χαλκιδική, ή πώς πρέπει να προσαρμοστεί το εξαγωγικό εμπόριο των τροφίμων και τις αγροτικής παραγωγής στις αλλαγές που έρχονται.

Πως επηρεάζει η συμφωνία τη χώρα μας

Η Συμφωνία με τον Καναδά αφορά το σύνολο των οικονομικών σχέσεων – εμπόριο, υπηρεσίες, χρηματοοικονομικά, πνευματικά δικαιώματα. Για την Ελλάδα, όμως, εν πολλοίς CETA σημαίνει FETA. Η μάλλον «ΟΧΙ ΦΕΤΑ».

H CETA προβλέπει πως ο Καναδάς θα μπορεί, για παράδειγμα, να εισάγει χωρίς δασμούς διπλάσια ποσότητα ελληνικών τυριών σε σχέση με σήμερα. Από την άλλη, ανοίγει την πόρτα και σε μη-Έλληνες παραγωγούς για το εμβληματικό ελληνικό τυρί: Η φέτα δεν περιλαμβάνεται στα 140 προϊόντα με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης στον Καναδά. Αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία CETA είναι δίκοπο μαχαίρι: μπορεί οι Έλληνες παραγωγοί να έχουν δυνατότητα αυξημένων εξαγωγών στον Καναδά σε πιο ανταγωνιστική τιμή (σήμερα εξάγουν φέτα αξίας 3,9 εκατομμυρίων ευρώ), όμως «feta» θα μπορούν να παράγουν και άλλοι Ευρωπαίοι παραγωγοί, «ροκανίζοντας» το ελληνικό μερίδιο αγοράς στην αγορά του Καναδά. Επιπλέον, η ελληνική αγορά θα ανοίξει για καναδικά προϊόντα, αλλά και για περισσότερες καναδικές επιχειρήσεις που θα μπορούν να παράγουν προς εξαγωγή «ελληνικά προϊόντα». Οι επενδύσεις είναι θετικές, αλλά μπορεί να έχουν παρενέργειες…
Απόσπασμα από άρθρο στην Ύπαιθρος Χώρα. Δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ.
.
Πηγή: Ύπαιθρος Χώρα

2 σχόλια:

  1. Είναι λάθος η αναφορά ότι ΦΕΤΑ μπορούν να παράγουν και εξάγουν στον Καναδά ευρωπαίοι παραγωγοί, γιατί σύμφωνα με τον κανονισμό 1829/2002 ΕΕ και με την απόφαση του Ευρωπαικού δικαστηρίου μόνο παραγωγοί αιγοπροβείου γάλακτος του Ελλαδικού χώρου μπορούν στην ΕΕ να παράγουν φέτα και να εξάγουν σε Καναδά και άλλες χώρες. Επίσης στην CETA συμπεριλαμβάνεται η Φέτα στο κεφάλαιο των ΠΟΠ με την μειωμένη προστασία που αναφέρω στο άρθρο μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε για το σχόλιο...
    Το θέμα είναι αναδημοσίευση από την "Ύπαιθρο χώρα" - συνήθως αναρτούμε ότι σχετικό με τις συμφωνίες για ενημέρωση και ως "αρχείο - βιβλιοθήκη" χωρίς να αξιολογούμε το κείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή