Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

455 Ευρωπαϊκές και Καναδικές οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών λένε ΟΧΙ στη CETA | Κατατέθηκε επιστολή στους Ευρωβουλευτές | Η Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA Greece συνυπογράφει την επιστολή
Πάνω από 455 Ευρωπαϊκοί και Καναδικοί οργανισμοί της κοινωνίας των πολιτών προτρέπουν τους νομοθέτες να απορρίψουν τη CETA

Πάνω από 455 ομάδες δημοσίου συμφέροντος από όλη την Ευρώπη και τον Καναδά προτρέπουν σήμερα τους νομοθέτες να ψηφίσουν κατά της Συνολικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας (CETA). Ενώνουν τις δυνάμεις τους για να υπερασπιστούν τους ανθρώπους και τον πλανήτη από τις απειλές που προέρχονται από τη συμφωνία ΕΕ-Καναδά, η οποία χρειάζεται να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αν οι ευρωβουλευτές δώσουν το πράσινο φως στην εμπορική συμφωνία, τότε θα ακολουθήσουν ψηφοφορίες επικύρωσης στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Στην ανοικτή επιστολή που στάλθηκε στους νομοθέτες σήμερα (28.11.2016), οι ομάδες εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη CETA, η επικύρωση της οποίας θα μπορούσε να αποδυναμώσει προστατευτικές δικλίδες για τους εργαζόμενους και το περιβάλλον, και να προσφέρει στους ξένους επενδυτές ακραία νομικά εργαλεία ώστε να επιτεθούν στους κανονισμούς δημόσιου συμφέροντος.

Η ανοικτή επιστολή τονίζει ότι:

  • η CETA δεν είναι μια προοδευτική εμπορική συμφωνία, αλλά αντιθέτως είναι ακόμη πιο παρεμβατική σε σχέση με την παλαιά ατζέντα ελεύθερου εμπορίου, σχεδιασμένη από και για τις μεγαλύτερες πολυεθνικές του κόσμου.
  • η συμφωνία περιλαμβάνει πολλές ανησυχητικές διατάξεις που παραγκωνίζουν τις ανάγκες των ανθρώπων και του πλανήτη.
  • πρέπει να υπάρξει μια παραδειγματική στροφή προς μια διάφανη εμπορική πολιτική, χωρίς αποκλεισμούς.

Συνδικαλιστικές οργανώσεις, γεωργικές ενώσεις, ομάδες περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας, καθώς και οργανώσεις ανθρωπίνων και  ψηφιακών δικαιωμάτων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι στο μακρύ κατάλογο των υπογραφόντων. Το σταθερό αίτημα για απόρριψη της CETA είναι υποδειγματικό της αυξανόμενης αντίθεσης στην αμφιλεγόμενη συμφωνία, η οποία έχει επικριθεί από νομικούς μελετητές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και μια σειρά από οικονομολόγους.

 Η Pia Eberhardt, υπεύθυνη της εμπορικής δράσης του υπογράφοντος οργανισμού Corporate Europe Observatory, δήλωσε:

«Η επικύρωση της CETA θα δώσει στις επιχειρήσεις μια λευκή επιταγή ώστε να περάσουν τα συμφέροντά τους. Η CETA περιέχει ισχυρά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρήσεις για να εκφοβίσουν τους φορείς λήψης αποφάσεων και να ασκήσουν αγωγή για αποζημίωση σε περίπτωση που καθιερωθούν πολιτικές υπέρ της προστασίας των ανθρώπων και του περιβάλλοντος που ενδέχεται να επηρεάσουν τα εταιρικά κέρδη. Στην ουσία, θα δούμε εταιρίες να εμποδίζουν κυβερνήσεις από το να κάνουν το έργο για το οποίο εξελέγησαν.»

«Σε αυτή τη περίοδο της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής, της μεγέθυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων και της αυξανόμενης οργής όσων δεν αισθάνονται πλέον ότι εκπροσωπούνται από τους πολιτικούς, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι περισσότερα δικαιώματα για τις επιχειρήσεις.»

Ο Larry Brown, πρόεδρος της Καναδικής Εθνικής Ένωσης Δημοσίων Υπαλλήλων (NUPGE) που υπογράφουν την επιστολή, προσέθεσε:

«Συμπαραστεκόμαστε στους ευρωπαίους εργαζόμενους και στα μέλη της κοινωνίας των πολιτών που κινητοποιούνται εναντίον αυτής της εταιρικής εμπορικής συμφωνίας, η οποία δεν θα ωφελήσει τους ανθρώπους Εμείς, στον Καναδά, θα συνεχίσουμε να εναντιωνόμαστε στη συμφωνία.
Θέλουμε οι πολιτικοί μας ηγέτες να απομακρυνθούν από το αποτυχημένο μοντέλο των εμπορικών συμφωνιών του παρελθόντος και να προωθήσουν το εμπόριο που ωφελεί τους ανθρώπους και το περιβάλλον.»

Ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Δημοσίων Υπηρεσιών (
EPSU), Jan Willem Goudriaan, που συνυπογράφουν την επιστολή, σχολίασε:

«Τα συνδικάτα έχουν συνεισφέρει στις διαπραγματεύσεις για τη CETA με σκοπό την προστασία των δημόσιων υπηρεσιών και την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων. Όμως, παρά τις παραχωρήσεις της τελευταίας στιγμής για να αποσαφηνιστεί η πιθανή ερμηνεία της συμφωνίας, οι ανησυχίες μας δεν αντιμετωπίζονται στο κείμενο. Η CETA έχει γίνει μια συμφωνία η οποία είναι πραγματικά επιζήμια για τα συμφέροντα των λαών. Ως εκ τούτου, καλώ τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να λάβουν το μέρος των πολιτών, των δημόσιων υπηρεσιών και της δημοκρατίας και να ψηφίσουν κατά της CETA

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece Κώστας Φωτεινάκης που συνυπογράφει την επιστολή, δήλωσε:

«Η Ελληνική Κυβέρνηση, οι Ευρωβουλευτές και οι Βουλευτές που διαφωνούν με την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής πρέπει να καταψηφίσουν την προσωρινή εφαρμογή της CETA γιατί θα προκύψουν επιπρόσθετα νομικά και πολιτικά εμπόδια στο άμεσο μέλλον για τη διακοπή των εργασιών και την «απελευθέρωση» της περιοχής από τους «κατακτητές» της Καναδικής Eldorado Gold. Η εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές θα καταστρέφει το φυσικό πλούτο της περιοχής, θα ρυπαίνει την ατμόσφαιρα και τον υδροφόρο ορίζοντα και θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων»

Στοιχεία επικοινωνίας:


Pia Eberhardt, Corporate Europe Observatory, pia@corporateeurope.org, +49 152 56 30 91 02

Martin Todd, European Federation of Public Services Unions (EPSU), mtodd@epsu.org, +32 2 2501048

Deborah Duffy, National Union of Public and General Employees (NUPGE), Dduffy@nupge.ca, +1 613-709-0382
Σημειώσεις προς τους συντάκτες:

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ανοικτής επιστολής στους νομοθέτες (με συνδέσμους μεταφρασμένους σε πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων Γαλλικά, Γερμανικά και Ισπανικά).
·         Έχει υπάρξει σημαντική αντιπαράθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το σφιχτό χρονοδιάγραμμα του φακέλου της CETA. Οι συντονιστές της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (INTA) αναμένεται να αποφασίσουν σχετικά με ένα νέο πρόγραμμα σήμερα (28 Νοεμβρίου). Είναι πιθανό να περιλάβουν μια ψηφοφορία σχετικά με την ΙΝΤΑ τον Ιανουάριο, μετά την οποία όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν για τη CETA στην ολομέλεια του Φεβρουαρίου.

·         Η ανάλυση του κειμένου της CETA και των πολλών συνοδευτικών δηλώσεων δείχνει ότι οι ανησυχίες για τις αρνητικές επιπτώσεις της συμφωνίας για τους εργαζόμενους, το περιβάλλον και τη δημοκρατία είναι βάσιμες.

·         Παραδείγματα που υποστηρίζουν την ευρεία συμμαχία των φωνών κριτικής της CETA περιλαμβάνουν:
   πάνω από 2.100 τοπικές και περιφερειακές αρχές που έχουν δηλωθεί ως ζώνες ελεύθερες από τις TTIP και CETA.
   Μια δήλωση 101 καθηγητών νομικής από 4 Ευρωπαϊκές χώρες που δηλώνουν αντίθετοι στα  εκτεταμένα δικαιώματα των επενδυτών στις CETA και ΤΤΙΡ.
   μια πρωτοβουλία  πολυάριθμων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από ολόκληρη την Ευρώπη καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να απορρίψουν τη CETA.
   κορυφαίοι οικονομολόγοι με σχόλια ακαδημαϊκής και δημοσιογραφικής προέλευσης τονίζουν ότι οι διατάξεις της CETA για μειώσεις του κόστους συναλλαγών «θα προκαλέσουν ανεργία, ανισότητα και απώλεια ευημερίας» (Kohler και Storm 2016), καθιστώντας την εμπορική συμφωνία «μια συνθήκη η οποία ανήκει σε άλλη εποχή [ ...] και η οποία θα πρέπει να απορριφθεί» (Piketty 2016).


[Μετάφραση: Φίλιππος Αναγνωστόπουλος, Σοφία Τσάμη | Επιμέλεια κειμένου: Τώνια Φώτη]

 Η Επιστολή στα αγγλικά ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου