Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ STOP TTIP CETA TISA GREECE ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΤΗΣ CETA




19.10.2016
ΠΡΟΣ
ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ,
κ. Ν. ΒΟΥΤΣΗ

Κύριε Πρόεδρε
Σας στέλνω τις θέσεις της Πρωτοβουλίας STOPTTIPCETATISAGREECE για τη CETA και την Προσωρινή Εφαρμογή.
Καίτη Μυλωνά
Εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας STOP TTIP CETA TISA GREECE

ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ STOP TTIP CETA TISA GREECE
ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΤΗΣ
CETA

Η Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TISA GREECE έχει πολλές φορές παρέμβει στη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται εδώ και μήνες, είτε με άρθρα και τοποθετήσεις στα μέσα ενημέρωσης, είτε με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας – καταγγελίας των Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου.

Με αφορμή την πρόσφατη δημόσια δράση που διοργάνωσε η Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TΙSA,το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016 στη συμβολή των Οδών Ερμού και Νίκης στο Σύνταγμα, διαβάστηκε ψήφισμα με τις θέσεις της Ελληνικής Πρωτοβουλίας STOP TTIP CETA TΙSA, το οποίο σας παραθέτουμε:

Η Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TΙSA: 

1. Καλεί την κυβέρνηση να μην επικυρώσει τη
CETA, ούτε να συμφωνήσει στην προσωρινή εφαρμογή της, γιατί στην πραγματικότητα την ίδια ώρα αρχίζει η αποδοχή της και η ισχύ της. «Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» 
2. Θεωρεί ότι η έκδοση της νομικής ερμηνευτικής δήλωσης από τους εκπροσώπους του Καναδά και της Ε.Ε., είναι ήσσονος σημασίας, και γίνεται για να κατευνάσει τις αντιδράσεις της ΚτΠ (Κοινωνία των Πολιτών).
 
3. Δηλώνει ότι η ΚτΠ δεν θα επικυρώσει τη
CETA. Στην Ελλάδα βιώνουμε την επικύρωση και την εφαρμογή των μνημονίων, και αν υποθέσουμε ότι κάποτε η χώρα θα απαλλαγεί από τα μνημόνια, οι συμφωνίες CETA και οι ΤΤΙP TiSΑ που θα ακολουθήσουν, θα αλυσοδέσουν μόνιμα τη χώρα μας. 
4. Εκτιμά ότι η
CETA και η TTIP (συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε.) είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Όποιος είναι αντίθετος με την TTIP οφείλει να είναι αντίθετος και με τη CETA. 
5. Προβλέπει ότι αν επικυρωθούν οι συμφωνίες
CETA TTIP TiSA θα απολέσουμε μονίμως τη Δημοκρατία και την Εθνική μας Ανεξαρτησία, θα έχουμε δραματικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία, στην αγροτική παραγωγή και την ασφάλεια των τροφίμων, στο περιβάλλον, στα εργασιακά δικαιώματα, στο δικαιικό και δικανικό σύστημα της χώρας μας, στο κοινωνικό κράτος. Η CETA θα τιμωρεί όσες χώρες αποφασίσουν να πάρουν πίσω ιδιωτικοποιημένα αγαθά.


Πρέπει, να σημειώσουμε, ότι μας προξενεί κατάπληξη και πολλά ερωτηματικά το γεγονός, ότι η κυβέρνηση και η Commission προτίθενται να επικυρώσουν μια συμφωνία (τη  CETA), στη βάση των δεδομένων μελέτης της ίδιας της Commission του 2011 (Τεχνική Έκθεση Επιπτώσεων της CETATSIA). H Commission δεν μπήκε καν στον κόπο να επικαιροποιήσει τη δική της μελέτη.
Θέλουμε, επίσης, να επισημάνουμε ότι η επιχειρηματολογία υπέρ της  CETA στηρίζεται στο τι δεινά θα επέλθουν, αν δεν ψηφιστεί η CETA και όχι, όπως θα ήταν σωστό, τι και ποια οφέλη θα προκύψουν για τους πολίτες, τη δημοκρατία, τη δημόσια υγεία, την εργασία και το περιβάλλον.
Επιπρόσθετα σε αυτές τις θέσεις και ιδιαίτερα για τη CETA, σας παραθέτουμε τις εκτιμήσεις και προτάσεις μας, μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις: 

1.       Statement issued by the Committee on Social Affairs, Health and Sustainable Development on 13 October 2016
Η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Κοινωνικά Δικαιώματα, την Υγεία και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, σε επίσημο έγγραφό της, στις 13 October 2016, επισημαίνει, ότι η υπογραφή της CETA θα μπορούσε να επιτρέψει, με άμεσα αποτελέσματα, στις επενδυτικές υπερεθνικές εταιρείες να ενάγουν τα κράτη μέλη της ΕΕ για νόμους που ψήφισαν και οι οποίοι επηρεάζουν/προσβάλλουν τα κέρδη τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των νόμων που έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Γι’ αυτό, η συγκεκριμένη Επιτροπή καλεί το Συμβούλιο της Ευρώπης να αναβάλλει την υπογραφή της
CETA, στηριζόμενη στο ότι, με την υπογραφή της συμφωνίας CETA, θα προκύψει μη αποδεκτός περιορισμός των εθνικών κοινοβουλίων των κρατών μελών της ΕΕ, ώστε αυτά να ψηφίζουν νόμους σύμφωνα με τη βούλησή τους. 
2.       «Βελτιωτική-Δεσμευτική» Δήλωση στη Μπρατισλάβα
Η δήθεν βελτιωτική δήλωση δεν έχει καμία νομική ισχύ πάνω στο κείμενο της συμφωνίας CETA, καθώς δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ερμηνευτική δήλωση υπό το διεθνές δίκαιο.

Η κοινή ερμηνευτική δήλωση δεν πρόκειται να αλλάξει καμία από τις σχετικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο κείμενο των 1600 σελίδων της CETA. Τουναντίον επιβεβαιώνεται πως οι ξένοι επενδυτές θα μπορούν να παρακάμπτουν τα εθνικά δικαστήρια απολαμβάνοντας όλα τα προνόμια χωρίς ουσιαστικές υποχρεώσεις.

Επομένως και τα όσα αναφέρονται για την προστασία της φέτας και μάλιστα μετά από 5 χρόνια – όταν θα έχει παγιωθεί ένα σύστημα «παρασκευής» της φέτας από αγελαδινό γάλα – είναι μόνο προκειμένου να διασκεδαστούν οι αντιδράσεις.

3.       ISDS - ICS

Είτε λέγεται ISDS είτε ICS, το μόνο σίγουρο είναι, πως οι ξένοι επενδυτές θα λαμβάνουν ιδιαίτερα νομικά δικαιώματα για να ενάγουν τις εκάστοτε κυβερνήσεις στην περίπτωση που οι τελευταίες υιοθετήσουν πολιτική που αντικρούει τα συμφέροντα των ξένων επιχειρήσεων.

Στο νέο διαιτητικό δικαστήριο ICS, που περιλαμβάνει κάποιες αλλαγές στην διαδικασία σε σχέση με το ISDS που αντικατέστησε, δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα πως οι ιδιώτες διαιτητές –δικαστές έχουν οικονομικό κίνητρο να ερμηνεύσουν το νόμο προς όφελος των επενδυτών. Όλα
αυτά δεν υπόκεινται ούτε στην εθνική νομοθεσία ούτε στην ευρωπαϊκή. Άρα κάτι δίνουμε από την εθνική κυριαρχία.

Oι δικαστές στο όργανο της διαιτησίας ICS δεν είναι πραγματικά ανεξάρτητοι. Προβλέπεται να είναι αποκλειστικά ειδικοί στο διεθνές εμπορικό δίκαιο, ενώ θα κρίνονται πολλά άλλα έννομα αγαθά.

4.       Εργασιακά Δικαιώματα

Λόγω της επιβολής του ISDS-ICS, είναι σαφές, ότι δεν μπορούμε να μιλάμε πλέον για συλλογικές συμβάσεις και αυτό είναι το σημαντικότερο.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στην Επιτροπή της Βουλής η Δώρα Κοτσακά, θα έχουμε όφελος 20 € μετά από δέκα χρόνια εφαρμογής, δηλαδή, μιλάμε για 0,03% έως 0,08% του ευρωπαϊκού Α.Ε.Π., το όφελος θα είναι άμεσα 0,02% για την Ε.Ε. και 0,06% για τον Καναδά.

Στην απασχόληση, η άνοδος θα είναι 0,01% για τους ανθρώπους που έχουν χαμηλά προσόντα εργασιακά και 0,01% για τα υψηλά προσόντα και όλα αυτά τα νούμερα τελούν υπό αίρεση, μια που βγήκε πρόσφατα, το Σεπτέμβριο, η ILO (Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας) και είπε ότι έχουν υπολογιστεί με την προϋπόθεση, ότι έχουμε σταθερή ανεργία και σταθερή κατανομή του εισοδήματος. 

5.       Η CETA μεικτή συμφωνία - Προσωρινή εφαρμογή

 Η Επιτροπή αποφάσισε να προτείνει τη CETA ως «μεικτή» συμφωνία, ώστε να καταστεί δυνατή η ταχεία υπογραφή και προσωρινή εφαρμογή της, και να μπορέσουν να αξιοποιηθούν τα αναμενόμενα -σύμφωνα με την Commission – οφέλη, χωρίς περιττή καθυστέρηση.
Αν είχε επιμείνει να βγάλει τελείως εκτός τα κοινοβούλια, μπορεί οι ηγέτες να μην τολμούσαν να το ψηφίσουν και να καθυστερούσε περισσότερο.
Με την προσωρινή εφαρμογή παγιώνεται η εφαρμογή της και βέβαια ισχύει το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού»

6.       Επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία – Ασφάλεια των Τροφίμων
Στο κείμενο της CETA αναφέρονται τα εξής: το κεφάλαιο 4 έχει τίτλο Τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο και σε αυτό αναφέρεται ότι η ασφάλεια των τροφίμων (υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα) θα ισχύουν όπως ορίζονται στη Κτηνιατρική Συμφωνία – SPS Agreement του ΠΟΕ. Παρακάτω, όμως,  στο Άρθρο 5 αρχίζει και τα αποδομεί. Το σημαντικότερο επίτευγμα της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων είναι – ήταν; η Αρχή της Προφύλαξης και αυτή καταργείται!

Παραδείγματα:
Το εντομοκτόνο Glyphosate σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας θεωρείται «πιθανόν καρκινογόνο», ενώ στη συμφωνία θεωρείται απίθανο να προκαλέσει καρκίνο.
Ο Καναδάς είναι η 3η μεγαλύτερη παραγωγός ΓΤΟ χώρα στον κόσμο, ενώ δεν είναι υποχρεωτική η επισήμανση των τροφίμων που περιέχουν ΓΤΟ. Πιστεύει κανείς ότι θα υποχωρήσει ο Καναδάς;
Μοσχαρίσιο, χοιρινό και ιδιαίτερα κρέας κοτόπουλου πλυμένο με χλώριο, λόγω του τρόπου εκτροφής και διατροφής, που καθιστά τα σφάγια ευαλλοίωτα, άρα με μικρό χρονικό διάστημα ασφαλούς κατανάλωσης και παραγωγικά ζώα που παχύνονται με ορμόνες και αντιβιοτικά για να φθάσουν σε βάρος σφαγής γρήγορα με στόχο το υψηλότερο κέρδος.
Μεγάλη ποσότητα προσθετικών και χρωστικών στις ζωοτροφές των ζώων, τα οποία μεταφέρονται στον οργανισμό του ανθρώπου μέσω της κατανάλωσης των ζωοκομικών προϊόντων.
Γεωγραφικές ενδείξεις και ΠΟΠ προϊόντα καταργούνται, παρά τις δήθεν δεσμευτικές δηλώσεις.
Ευζωία των ζώων, δεν υπάρχει ως έννοια στον Καναδά.

Κύριε Πρόεδρε,
Με δεδομένα τα παραπάνω και την αναβολή της υπογραφής – επικύρωσης της CETA στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για θέματα εμπορίου στις 18.10.2016,

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να μην υπογράψει τη συμφωνία για τηCETA
Καλούμε τη Βουλή να μην επικυρώσει τη συμφωνία για τη CETA

Με εκτίμηση
Καίτη Μυλωνά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου