-------
10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
1/6/2017
Στην Πανευρωπαϊκή
συνάντηση των κινημάτων κριτικής των διεθνών εμπορικών συμφωνιών της Ευρωπαϊκής
Ένωσης, 11
και 12 Μαΐου 2017 στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχα, δηλώσαμε ότι δεν
είμαστε γενικά κατά των διεθνών εμπορικών συμφωνιών που μειώνουν δασμούς και
ποσοστώσεις σε μη ευαίσθητους τομείς και είμαστε υπέρ του διεθνούς εμπορίου εφόσον
συμβάλλει σε μειώσεις τιμών καταναλωτή και σε ανάδειξη συγκριτικών
πλεονεκτημάτων χωρών και περιφερειών. Είμαστε
για αυτό υπέρ των ρυθμιζόμενων διεθνών αγορών προς όφελος των λαών, από
προοδευτικές δυνάμεις και κατά των νεοφιλελεύθερων αυτορρυθμιζόμενων αγορών που
ευνοούν την κερδοσκοπία των καρτέλ των μονοπωλιακών πολυεθνικών εταιρειών και
κατά ενός κόσμου με εμπορικούς πολέμους ακροδεξιού χαρακτήρα.
Ειδικότερα οι διεθνείς εμπορικές
συμφωνίες πρέπει να συμβάλλουν στην άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην
συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, στην δίκαια και προοδευτική
φορολογία, στην πλήρη απασχόληση για όλους, στις προδιαγραφές του Παγκόσμιου
Οργανισμού Εργασίας, στην διεθνή σύμβαση για την βιοποικιλότητα και στους
στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ΟΗΕ.
Κρίνουμε και αξιολογούμε όλες τις διεθνείς συμφωνίες με βάση τις 10 ακόλουθες
αρχές του Ευρωπαϊκού κινήματος.
- Διεκδικούμε όρους εμπορίου και προϊόντων που διασφαλίζουν τις καλύτερες κοινωνικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές, που ωφελούν τους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Η υπεράσπιση της αρχής της προφύλαξης (άρθρο 191 συνθήκης Λισαβόνας) και η αποτροπή της ρυθμιστικής συνεργασίας που μειώνει τις προδιαγραφές, είναι σημαντικές σε αυτήν την κατεύθυνση.
- Οι εμπορικές συμφωνίες πρέπει να συμβάλλουν στην βιώσιμη γεωργία. Ιδιαίτερα η γεωργία των τοπικών κοινωνιών, βιολογική και ΠΟΠ προϊόντων, με δικαίωμα χρήσης τοπικών ποικιλιών σπόρων, συμβάλλει στην ποιοτική και υγιεινή διατροφή, στην κλιματική αλλαγή, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην απασχόληση, σε αντίθεση με την εντατική βιομηχανοποιημένη γεωργία μεταλλαγμένων, μονοκαλλιεργειών και βιοκαυσίμων που καταστρέφουν τους τοπικούς φυσικούς και υδάτινους πόρους. Μεταρρύθμιση της ΚΑΠ μετά το 2020 σε παραγωγική, περιβαλλοντική και κοινωνική κατεύθυνση με ρυθμιζόμενες αγορές περιορισμού των διακυμάνσεων τιμών των χρηματιστηριακών αγροτικών προϊόντων για αποτροπή κερδοσκοπίας των πολυεθνικών. Αυξημένη προστασία από ανεξέλεγκτες εισαγωγές εταιρικών προϊόντων ανταγωνιστικών σε προϊόντα τοπικών παραγωγικών συστημάτων και Γεωγραφικών ενδείξεων που προστατεύουν την τοπική βιοποικιλότητα και τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και συμβάλλουν στην τοπική βιώσιμη ανάπτυξη όπως η ΠΟΠ φέτα (η CETA προστατεύει μόνο 173 τρόφιμα από τα 1300 της ΕΕ), τα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή που υποκαθιστούν μεταλλαγμένες εισαγόμενες ζωοτροφές κυρίως σόγιας, κλπ. Hδη οι προβλέψεις της CETA για δυνατότητα να παράγουν οι Καναδοί trademark feta made in Canada η feta style και η αύξηση των ποσοστώσεων για εισαγωγές δημητριακών και χοιρινού και βοδινού κρέατος από Καναδά έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση των τιμών παραγωγού των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών προϊόντων. Ειδικότερα αν περάσει από την Ελληνική βουλή η συμφωνία της CETA όπως προτείνεται, θα έχει ως επιπτώσεις εκτός από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, την παραπλάνηση των καταναλωτών και τον κίνδυνο να καταστεί κοινή ονομασία η Φέτα και να χάσει την ΠΟΠ προστασία της, σύμφωνα με το άρθρο 24 TRIPS του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
- Oι συμφωνίες εμπορίου και επενδύσεων δεν πρέπει να δίνουν ειδικά δικαιώματα στις πολυεθνικές εταιρείες να μηνύουν κράτη για απώλεια κερδών τους σε υπερεθνικά εταιρικά δικαστήρια (ISDS).
- Αποφυγή φοροδιαφυγής των πολυεθνικών εταιρειών, με πρόβλεψη οι φόροι να πληρώνονται όπου δημιουργείται η προστιθέμενη αξία και να έχουν μια ελάχιστη κοινή βάση διεθνώς.
- Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας προϊόντων και υπηρεσιών σύμφωνα με τις αρχές του ΟΗΕ του 2011 (κατώτερος μισθός, συνθήκες εργασίας, συλλογικές διαπραγματεύσεις, κοινωνικά δικαιώματα κλπ).
- Οι εμπορικές συμφωνίες να συμβάλλουν στην αποτροπή της κλιματικής καταστροφής σύμφωνα με την συνθήκη των Παρισίων του 2015 του ΟΗΕ, προωθώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μειώνοντας τα ορυκτά καύσιμα. Η πολιτική της ουδετερότητας που προωθεί η TISA μας βρίσκει αντίθετους.
- Ζητάμε να εξαιρούνται οι δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες (ύδρευσης, άρδευσης, διάθεσης απορριμμάτων, προμηθειών και ενέργειας) από ιδιωτικοποιήσεις στα πλαίσια των διεθνών συμφωνιών. Οι αποτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις της τελευταίας κυρίως δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα οδήγησαν στις πρόσφατες επαναδημοτικοποιήσεις των υπηρεσιών ύδρευσης σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία και Ουγγαρία, των δικτύων ενέργειας σε Γερμανία και Φιλανδία και μεταφορών σε Αγγλία και Γαλλία.
- Ζητάμε όρους δίκαιου εμπορίου ώστε οι αναπτυσσόμενες χώρες του Νότου και οι τοπικές κοινωνίες να μπορούν να επεξεργάζονται τις πρώτες ύλες αγροτικών προϊόντων σε τρόφιμα και είδη χειροτεχνίας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, υποστηριζόμενες σε τεχνογνωσία, καινοτομία και οικονομική ρευστότητα.
- Η εμπορική πολιτική της Ε.Ε. πρέπει να απομακρύνει την επιρροή των πολυεθνικών λόμπυ και να γίνει διαφανής με την συμμετοχή των φορέων της κοινωνίας των πολιτών (κοινωνικές, επιστημονικές οργανώσεις και φορείς της αυτοδιοίκησης), του ευρωκοινοβουλίου και των εθνικών και περιφερειακών κοινοβουλίων, σε όλα τα στάδια διαπραγμάτευσης και αξιολόγησής τους, με τροποποίηση του άρθρου 207 της συνθήκης της Λισαβόνας.
- Αγωνιζόμαστε για μια δημοκρατική Ευρώπη όπου να «Κάνουμε μαζί πολύ περισσότερα προοδευτικά» - Τα κράτη μέλη και οι θεσμοί τους να συνεργαστούν ισότιμα και να μοιραστούν περισσότερες αρμοδιότητες, πόρους και διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε όλους τους τομείς. Για μια Ε.Ε. πολλών εθνικών και περιφερειακών ταυτοτήτων (και όχι πολλών ταχυτήτων) με συγκλίσεις ομοσπονδιακού χαρακτήρα σε φορολογική - δημοσιονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική πολιτική υπέρ των λαών της Ευρώπης. Με δυνατότητα ενίσχυσης του ρόλου των ευρωπαίων πολιτών και των κινημάτων τους, με τροποποίηση των συνθηκών για ενιαία δημοψηφίσματα σε επίπεδο ΕΕ, ενιαία εκλογή ευρωβουλευτών σε επίπεδο Ε.Ε., ενιαία έγκριση συνθηκών και διεθνών εμπορικών συμφωνιών από ευρωκοινοβούλιο και εθνικά κοινοβούλια και δημοψηφίσματα πολιτών, ενιαίο σύνταγμα της Ευρώπης των λαών και πολιτών.
Η CETA είναι ο δούρειος
ίππος που αν περάσει δημιουργεί αρνητικό
προηγούμενο με τα άρθρα της για τις εμπορικές συμφωνίες που ακολουθούν (N. Aφρική, Σιγκαπούρη, ΤΤΙΡ, Iαπωνία, Αυστραλία, Τουρκία
κλπ).
Για αυτό είναι σημαντικός ο αγώνας μας για να μην εγκριθεί η CETA από τα Εθνικά Κοινοβούλια
και να πάει για επαναδιαπραγμάτευση με
όρους δίκαιου εμπορίου.
Γιώργος Εμμανουήλ
Μέλος της συντονιστικής επιτροπής
του Πανελλαδικού Δικτύου Φορέων και Πολιτών STOP CETA TTIP TiSA
Συμφωνώ σε όλα αλλά μην μπλέκετε την θεωρία της κλιματικής αλλαγής στα αιτήματά σας γιατί πιθανά η "κλιματική αλλαγή" να εξυπηρετεί το λόμπι των πολυεθνικών που παράγουν - κατασκευάζουν φαραωνικά έργα αιολικών σταθμών χωρίς καμμία μέριμνα για τους πολίτες και το περιβάλλον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟποιαδήποτε παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος είτε ανανεώσιμη είτε όχι πρέπει να εξυπηρετεί τους πολίτες να σέβεται το περιβάλλον και να βρίσκεται στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης.
Συμφωνώ απολύτως. Πιστεύω επίσης ότι αν κάποιοι επιμένουν να μιλάνε για κλιματική αλλαγή ο όρος θα έπρεπε να είναι όχι κλιματική αλλαγή αλλά κλιματική αλλαγή ή/και χειραγώγηση.
Διαγραφή