Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) για τη CETA και τη Φέτα


[Δημοσιεύουμε την ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ για ενημερωτικούς λόγους χωρίς και να υιοθετούμε τις εκτιμήσεις και τους χαρακτηρισμούς]
--------------------------

 
Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) για τη CETA και τη Φέτα

Μπορεί να κοροϊδεύεις λίγους για πολύ ή πολλούς για λίγο. Δε μπορεί όμως να κοροϊδεύεις πολλούς για πάντα.

Αν και το παραπάνω ρητό είναι ευρέως γνωστό, από ότι φαίνεται τόσο οι σημερινοί κυβερνόντες όσο και οι προκάτοχοί τους και αυριανοί επίδοξοι «σωτήρες» μας δε το γνωρίζουν, γιατί δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά η διγλωσσία και οι αλληλοκατηγορίες στο θέμα της συμφωνίας με τον Καναδά (CETA). Μια συμφωνία που είναι προάγγελος και άλλων ανάλογων συμφωνιών με άλλες με Τρίτες Χώρες και η οποία δυστυχώς άφησε απροστάτευτη την ΦΕΤΑ, το σημαντικότερο ΠΟΠ προϊόν ζωικής προέλευσης.

Οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ της κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και τα σαθρά επιχειρήματα που έχουν αναφερθεί για να δικαιολογήσουν τη ψήφιση της CETA αποσκοπούν απλά και μόνο στο να αποπροσανατολίσουν το λαό από την ουσία της συμφωνίας που δεν είναι άλλη από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του παγκόσμιου κεφαλαίου και την ενίσχυση της ασυδοσίας των μονοπωλίων. Τόσο τα κόμματα της συγκυβέρνησης που καταψήφισαν τη συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που την υπερψήφισαν, θα την υπερψηφίσουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για ένα και μόνο λόγο: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση πλειοδοτούν στην εκδήλωση τυφλής υποταγής στις εντολές της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου προκειμένου οι μεν να διατηρήσουν την εξουσία και οι δε να επανέλθουν στην εξουσία.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και αυτοί που υπερψήφισαν τη συμφωνία παραδέχονται ότι η Φέτα δεν είναι πλήρως προστατευμένη. Οι ευθύνες της σημερινής συγκυβέρνησης για αυτή τη συμφωνία είναι τραγικές αλλά αυτό δεν απαλλάσσει και τη ΝΔ που υπερψήφισε τη συμφωνία από τις δικές της ευθύνες. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΝΔ παραδέχεται ότι δεν υπάρχει πλήρης προστασία της Φέτας και Εξάλλου τα επιχειρήματα που επικαλείται για την υπερψήφιση της συμφωνίας είναι έωλα. Συγκεκριμένα επικαλείται ότι η συμφωνία θα οδηγήσει σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην ΕΕ, ότι οι επιχειρήσεις του Καναδά δε θα μπορούν να πουλάνε ΦΕΤΑ στη ΕΕ και ότι ανοίγει μια μεγάλη αγορά. Και φυσικά το τραγικότερο επιχείρημα είναι ότι η παραγωγή φέτας δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση.




Από την επίκληση αυτών των επιχειρημάτων μας δημιουργήθηκαν κάποιες απορίες στις οποίες οφείλουν να απαντήσουν:
1. Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι σε άλλες χώρες της ΕΕ ή στη χώρα μας; αν δημιουργηθούν στη χώρα μας θα είναι σε συνέχεια των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν μετά το πετσόκομμα μισθών που επέβαλλαν με τα μνημόνια;
2. Υπήρχε πιθανότητα οι Καναδικές επιχειρήσεις που παράγουν απομιμήσεις φέτας να πουλούσαν τα προϊόντα τους και στην ΕΕ;
3. Πόσο ανταγωνιστική θα είναι η Φέτα σε σχέση με τις απομιμήσεις στη νέα αγορά που «ανοίγεται»; Τι νόημα έχει το «άνοιγμα» της αγοράς εάν δεν έχεις παραγωγή λόγω των αντιαγροτικών πολιτικών;
4. Το γεγονός ότι η παραγωγή φέτας δε καλύπτει τη ζήτηση δικαιολογεί την παραγωγή απομιμήσεων; γνωρίζουν οι εμπνευστές αυτών των επιχειρημάτων ότι η φέτα είναι ένα πιστοποιημένο ποιοτικό προϊόν; θα μπορούσαν να επικαλεστούν αυτά τα επιχειρήματα και για άλλα προϊόντα όπως το ροκφόρ ή η παρμεζάνα:

Είναι πλέον φανερό ότι αλληλοκατηγορίες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τη συμφωνία με τον Καναδά είναι για εσωτερική κατανάλωση αφού και οι δύο είναι εκφραστές της ίδιας αντιαγροτικής πολιτικής που εκπορεύεται από τα κέντρα αποφάσεων της ΕΕ και αποσκοπεί αφ’ ενός στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων και αφ’ ετέρου στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Εξ’ άλλου, η Συμφωνία με τον Καναδά δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Έρχεται να προστεθεί σε σειρά αντιαγροτικών μέτρων που κλιμακώνονται διαχρονικά Είναι συνέχεια της περιβόητης μελέτης του ΟΟΣΑ, και της κατάργησης του φρέσκου γάλακτος προκειμένου να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα των βορείων χωρών. Αλήθεια ποιο ακριβώς ήταν το όφελος που υπήρξε για τον καταναλωτή από την εφαρμογή αυτών των μέτρων και το οποίο επικαλούνταν το γνωστό δίδυμο του Υπουργείου Ανάπτυξης;

Στην ίδια λογική βέβαια εντάσσεται και η επιβολή ΦΠΑ 24% στη πώληση των ελληνικών ζώων αλλά 13% στο κρέας που προέρχεται από άλλες κοινοτικές χώρες, ο πολλαπλάσιος ΕΝΦΙΑ στα χωράφια, η αύξηση του ΦΠΑ στα εφόδια από 13 % σε 24%, η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης εισοδήματος, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, η αύξηση στο αγροτικό ρεύμα. Παράλληλα οι αγρότες, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, πλήττονται από τα γενικότερα αντιλαϊκά μέτρα που γίνονται όλο και πιο σκληρά (αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων, διάλυση ασφαλιστικού συστήματος και περίθαλψης, κατάργηση αφορολόγητου κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων και ο κατάλογος δεν έχει τέλος).
Και φυσικά η συνεχής κατασυκοφάντηση των αγροτών ως προνομιούχων ουδέποτε σταμάτησε.

Βέβαια σε αντιδιαστολή με τα προηγούμενα ουδείς, από τους κυβερνόντες επί σειρά ετών έχει διανοηθεί να περιορίσει την εντεινόμενη ασυδοσία των εμπόρων αγροτικών προϊόντων και εφοδίων. Κανείς δεν προβληματίσθηκε από την ψαλίδα μεταξύ τιμών παραγωγού και καταναλωτή.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα παραπάνω αντιαγροτικά μέτρα σε συνδυασμό με την επί σειρά ετών ανυπαρξία αγροτικής πολιτικής προσαρμοσμένης στις ελληνικές συνθήκες και τη πιστή εφαρμογή κοινοτικών πολιτικών επέφεραν δραστική μείωση του αγροτικού πληθυσμού και την αποσάθρωση του παραγωγικού ιστού.

Τόσο η συγκυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση οφείλουν να καταψηφίσουν στο Κοινοβούλιο τη CETA εφόσον ισχυρίζονται ότι πρώτο τους μέλημα είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της χώρας. Διαφορετικά θα έχουν αποδείξει ότι το έλλειμμα φερεγγυότητας που έχουν είναι μεγαλύτερο και σημαντικότερο από το οικονομικό έλλειμμα της Χώρας.

Και σε κάθε περίπτωση θα είμαστε απέναντί τους σε κάθε αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζουν.
ΠΗΓΗ: ΦΑΡΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου