Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Ειδική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών| Τα πλήρη πρακτικά της 1ης συνεδρίασης

Ολόκληρη η συζήτηση για την TTIP και την CETA στην Βουλή | To Vouliwatch.gr δημοσιεύει τα πλήρη πρακτικά της 1ης συνεδρίασης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής με την ενημέρωση των υπουργών, τις θέσεις των κομμάτων και των οργανώσεων που ασχολούνται με το θέμα.

Το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου πρέπει να παραδώσει το συμβουλευτικό της πόρισμα η «Ειδική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών» που ξεκίνησε τις εργασίες της την 1η Αυγούστου. Αντικείμενο της επιτροπής είναι οι διατλαντικές συμφωνίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ (TTIP) καθώς και με τον Καναδά (CETA). 
Ήδη από την πρώτη συνεδρίαση εκφράστηκε έντονος προβληματισμός τόσο από τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν όπως και από τους εκπροσώπους των οργανώσεων που έχουν κληθεί προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους. Αυτός εστιάζεται καταρχήν στον αδιαφανή χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων αφού είναι χαρακτηριστικό ότι τα κείμενα που απεικονίζουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για την TTIP είτε είναι εντελώς άγνωστα, είτε υπό το καθεστώς υψηλής διαβάθμισης (απόρρητα). Ένα μέρος των εγγράφων βρίσκεται στην διάθεση των βουλευτών που μετέχουν στην επιτροπή σε ειδική αίθουσα του υπουργείου Εξωτερικών.
Αντίστοιχος όμως ήταν ο προβληματισμός και για το περιεχόμενο των δύο συμφωνιών αφού σχεδόν το σύνολο των ομιλητών εντόπισε σειρά αρνητικών στοιχείων, ανεξαρτήτως αν τάχθηκε υπέρ ή κατά την ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Μάλιστα όπως εκτιμήθηκε το θέμα της CETA θα τεθεί άμεσα στα εθνικά κοινοβούλια τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα κληθούν να αποφανθούν θετικά η αρνητικά.
Η επιτροπή ενημερώθηκε από τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς όπως τον υπουργό Αγροτικής Ανασυγκρότησης Ευάγγελο Αποστόλου καθώς και από τον γενικό γραμματέα του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργείου Οικονομίας Κ.Ξανθάκο. Στην επιτροπή αναμένεται να παραστεί σε κάποια από τις επόμενες συνεδριάσεις της και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης που έχει και την τελική ευθύνη για την θέση της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι θέσεις των κομμάτων
Στην επιτροπή προεδρεύει ο Πρόεδρος της Βουλης, Νίκος Βούτσης  ο οποίος επισήμανε ότι οι δύο διατλαντικές συμφωνίας αποτελούν «ένα βήμα ουσιαστικό, αποφασιστικό από πλευράς ορισμένων δυνάμεων που έτσι κι αλλιώς έχουν θέσει σε προτεραιότητα τους κανόνες της αγοράς έναντι της πολιτικής, άρα και έναντι της πολιτικής δημοκρατίας, ένα βήμα για την οικονομική και πολιτική διεύθυνση της παγκοσμιοποίησης».
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο πρώην υπουργός Νότης Μηταράκης επισήμανε πως  «θεωρώ ότι είναι μια σημαντική συμφωνία και είναι μια απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο δυτικός κόσμος από την παγκοσμιοποίηση. Τα τελευταία χρόνια πάνω από 50% των παγκόσμιων επενδύσεων που δεν γίνονται στις αναπτυγμένες αγορές, αλλά πλέον στις αναπτυσσόμενες. Και η Ευρώπη και η Αμερική, πρέπει να αγωνιστεί τα επόμενα χρόνια να διατηρήσει το βιοτικό επίπεδο και από πολλούς, η TTIP είναι ένα μέρος αυτής της λύσης.
Εκ μέρους του Ποταμιού ο Σπύρος Δανέλλης σημείωσε ότι «επί της αρχής, δεν μπορεί κανένας σήμερα να είναι αντίθετος τέτοιων μεγάλων συμφωνιών, γιατί εντάσσονται μέσα στην υποχρέωσή μας- μετά από πολύ μεγάλη απώλεια χρόνου- να ρυθμίσουμε κάτι που δεν φροντίσαμε να κάνουμε. Δηλαδή η παγκοσμιοποίηση, που είτε μας αρέσει είτε όχι, «τρέχει» με ρυθμούς τέτοιου καλπασμού, που δεν μπορεί κανείς ούτε να τους προβλέψει, ούτε βεβαίως να τους αντιμετωπίσει».
Εκπροσωπώντας του Ανεξάρτητους Έλληνες ο βουλευτής Δημήτρης Καμμένος επισήμανε πως «το βασικό ζήτημα και το μεγαλύτερο πρόβλημα στη συζήτηση που διεξάγεται σήμερα είναι το ζήτημα της εμπιστευτικότητας και η δημοκρατία των κλειστών θαλάμων και των σκοτεινών δωματίων».
Από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος υποστήριξε πως «κατά τη γνώμη μας, αυτού του είδους οι εμπορικές συμφωνίες είναι δεδομένες το ποιον εξυπηρετούν, είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των πολυεθνικών, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ε.Ε., γιατί και οι πολυεθνικές της Ε.Ε. πιέζουν ή χρησιμοποιούν παρόμοιες πρακτικές».
Επίσης ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Κωνσταντίνος Σαρίδης επισήμανε ότι «δεν βλέπουμε το μεγάλο καλό που θα μπορεί να προκύψει από μια τέτοια συμφωνία, με βάση τη μέχρι τώρα πληροφόρηση που έχουμε. Προς το παρόν βλέπουμε μόνο το μεγάλο κακό που απειλεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Να σημειωθεί ότι σε επόμενη συνεδρίαση αναμένεται να εκφράσει την θέση της η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
(Φώτο: Από την συνάντηση του Προέδρου της Βουλης, Ν.Βούτση με την αντιπροσωπεία του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace, οργάνωση που συμμετέχει στην ειδική επιτροπή.)
Απορίες και προβληματισμοί.
Όμως η συζήτηση δεν αφορούσε αποκλειστικά τις θέσεις των κομμάτων αλλά τέθηκαν και απαντήθηκαν -στο βαθμό που ήταν εφικτό λόγω της μυστικότητας- σειρά ερωτημάτων για την νομική διάσταση των συμφωνιών και τους τρόπους διαπραγμάτευσης και έγκρισης. Τοποθετήθηκαν βουλευτές αλλά και πρόεδροι των επιτροπών της Βουλής, όπως και εκπρόσωποι οργανώσεων όπως η GreenPeace, οι «Φίλοι της Φύσης», το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς κ.ά.
Ακριβώς για να υπάρξει πλήρης εικόνα της συζήτησης αλλά και των πτυχών αυτής της υπόθεσης το Vouliwatch.gr δημοσιεύει τα πρακτικά της πρώτης συνεδρίασης της επιτροπής.
Αναδημοσίευση από vouliwatch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου