Σάββατο, 23 Μαΐου 2015

Ρεπορτάζ από την εκδήλωση την ΤΤΙP | Παρέμβαση και ερωτήσεις από την Πρωτοβουλία STOP TTIP GREECE

[Διαβάστε ρεπορτάζ στο LEFT GR]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Πουλαντζά και το Πράσινο Ινστιτούτο με θέμα TTIP ως υπερόπλο της νέας γενιάς Διεθνών Εμπορικών Συμφωνιών - Μια συντονισμένη επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα, στο περιβάλλον, στη δημοκρατία" [ΕΔΩ].

Στην αρχή μίλησε ο κ.Σταθάκης, Υπουργός Οικονομίας, ο οποίος παρουσίασε τις θέσεις της κυβέρνησης για την TTIP.
Αμέσως μετά εκ μέρους της Πρωτοβουλίας STOP TTIP CETA TISA GREECE,  ο Κώστας Φωτεινάκης έκανε χαιρετισμό παρουσιάζοντας τις κοινωνικές αντιστάσεις ενάντια στην TTIP, καθώς τις δυσκολίες και τις προοπτικές του κινήματος. Η Τώνια Φώτη και η Ειρήνη Μπουρολιά - Τοπούζογλου υπέβαλαν δύο ερωτήσεις στον κ.Σταθάκη που αφορούσαν τις θέσεις τις κυβέρνησης. [Ο Χαιρετισμός και οι ερωτήσεις παρακάτω].

Στη συνέχεια οι τρεις βασικοί ομιλητές και καλεσμένοι από το εξωτερικό παρουσίασαν τις θέσεις τους και δέχτηκαν ερωτήσεις από το κοινό.
-------------------------------------
Χαιρετισμός του Κώστα Φωτεινάκη εκ μέρους της Πρωτοβουλίας [VIDEO ΕΔΩ]

STOP TTIP CETA TISA GREECE

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας,
Αγαπητοί προσκεκλημένοι καλώς ήρθατε στην Ελλάδα της κρίσης αλλά και της αλληλεγγύης και των αντιστάσεων.

Η πρωτοβουλία STOP TTIP GREECE δημιουργήθηκε στις αρχές του 2014 αλλά τη δημόσια παρουσία της την έκανε προετοιμάζοντας την Ημέρα Δράσης ενάντια στην TTIP, 11 Οκτωβρίου 2014.
Λειτουργεί ως παρατηρητήριο για θέματα που αφορούν τις ληστρικές εμπορικές συμφωνίες αλλά και ως συντονιστικό εργαλείο πληροφοριών και δράσεων και κινήσεων πολιτών,  που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είναι αντίθετοι στις συμφωνίες TTIP CETA TISA.

Για την ενημέρωση, διακίνηση πληροφοριών αλλά και για το συντονισμό δράσεων έχουμε δημιουργήσει:
1.    Την ομάδα επικοινωνίας google stopttip.greece στην οποία συμμετέχουν 200 περίπου φορείς, ΜΚΟ, Σύλλογοι, Πρωτοβουλίες πολιτών αλλά και ανεξάρτητοι ακτιβιστές.
2.    Το ενημερωτικό blog stopttip.greece στο οποίο αναρτούμε σχετικά με τις συμφωνίες θέματα και πληροφορίες,
3.    Ομάδα στο  Facebook

Έχουμε μεταφράσει σημαντικά κείμενα στην ελληνική γλώσσα όπως π.χ.
1.    «ΤΤΙP "Οι συγκαλυμμένες επιθέσεις κατά της δημοκρατίας και του κανονισμού" | TTIP: covert attacks on democracy and regulation» Σεπτέμβριος 2014.
2.    Τα κείμενα – καλέσματα για την α) Ημέρα Δράσης ενάντια στην TTIP, 11 Οκτωβρίου 2014 β) την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης στις 18 Απριλίου 2015 κ.λπ.
3.    Παρεμβάσεις των GREEN10 για το θέμα της TTIP και ορισμένα άρθρα από τα διεθνή ΜΜΕ

Σημαντικά βοηθήματα στην ενημέρωσή μας είναι το βιβλίο του Τζων Χίλαρυ, τον οποίο έχουμε τη χαρά να είναι σήμερα μαζί μας, ο τίτλος του βιβλίου είναι «Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) - Χάρτα απορρύθμισης, επίθεση στην εργασία, κατάλυση της δημοκρατίας» που πρόσφατα κυκλοφόρησε σε δεύτερη έκδοση από το Ίδρυμα Λούξεμπουργκ, ο διεθνής τύπος και ειδικά sites που ασχολούνται με το θέμα των εμπροικων συμφωνιών BILATERALS ORG.

Θα ήθελα στο σημείο αυτά να παρουσιάσω σε τίτλους τις θέσεις των κομμάτων αλλά και των παραγωγικών και επαγγελματικών οργανώσεων στη χώρα μας για το θέμα της TTIP:
Κόμματα αντίθετα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στις συμφωνίες TTIP στην Ελλάδα:
1.     ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει επίκαιρη  επερώτηση στην Ελληνική Βουλή με την οποία ζητούσε τη διακοπή των διαβουλεύσεων [ΕΔΩ] / η δήλωση Κατρούγκαλου ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο δεν θα επικυρώσει τη συμφωνία και πρόσφατα την ερώτηση 39 βουλευτών του που ζητούν πληροφορίες και ενημέρωση για την πορεία της διαπραγμάτευσης [12/5/2015]
3.     Πράσινοι – Αλληλεγγύη (Χρυσόγελος) 
Και προφανώς το ΚΚΕ και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που έτσι και αλλιώς είναι αντίθετα με την Ε.Ε.

Ποια είναι η θέση του ΣΕΒ, της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, των Εμπορικών Βιομηχανικών επιμελητηρίων:  • ΣΕΒ: ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ.Δασκαλόπουλος και με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του BUSINESS EUROPE κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ (28 Απριλίου με 2 Μαΐου 2014) είχε τοποθετηθεί θετικά. Στο ΔΤ του ΣΕΒ [29 Απριλίου 2014] υπάρχει η αισιόδοξη άποψη ότι η ΤΤΙP θα δημιουργήσει 1,3 εκατ. νέες θέσεις εργασίας στην ΕΕ. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι άλλη.
  • Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και η Κεντρική  Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας: έχει πάρει θετική θέση υπέρ της TTIP. Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος έχει ορθογραφήσει πρόσφατα για το θέμα.
  • Η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ): Δεν γνωρίζω να έχει πάρει κάποια θέση…. Στο site της πάντως υπάρχει ειδησεογραφία σχετικά με την TTIP. H πιο πρόσφατη ανάρτηση είναι η ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ.Μανώλη Κεφαλογιάννη και η απάντηση της επιτρόπου για την προστασία των Μεσογειακών Προϊόντων [8 Απριλίου 2015]
  • ΓΣΣΕ – ΑΔΕΔΥ: Δεν γνωρίζω να έχουν πάρει κάποιες αποφάσεις. Το βέβαιο είναι ότι η ΔΟΕ/ Διδασκαλική Ομοσπονδία και η ΕΛΜΕ γνωρίζουν το θέμα – εκπρόσωποί τους συμμετείχαν σε συναντήσεις των Συνδικάτων Δημοσίου στην Ευρώπη αλλά δεν γνωρίζω αν έχουν πάρει κάποιες πρωτοβουλίες, ελληνικό επίπεδο. Δεν συμμετείχαν και στην Παγκόσμια Ημέρα ενάντια των εμπορικών/  ληστρικών συμφωνιών στις 18 Απριλίου.

H. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
1.     Οι πληροφορίες και η κριτική την οποία χρησιμοποιούμε ως «εργαλεία» προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από την ξένη ειδησεογραφία, εκδόσεις κ.λπ. Δεν υπάρχει σοβαρή επεξεργασία σε ελληνικό επίπεδο
2.     Τα σωματεία των εργαζομένων, οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες  δεν γνωρίζουν για το θέμα ή και αν γνωρίζουν δεν φαίνεται να αναπτύσσουν δράσεις.
3.     Τα κόμματα, ακόμα και εκείνα που είναι αντίθετα με  την TTIP CETA TISA(Γ) δεν έχουν βάλει στην «ατζέντα» τους το θέμα ούτε στις Ευρωεκλογές (2014) ούτε και στις Εθνικές Εκλογές (2015).
4.     Δεν υπάρχουν επεξεργασίες στη χώρα για τις συνέπειες της συμφωνίας σε Εθνικό/ Ελληνικό επίπεδο (για τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης  π.χ. φέτα που συζητήθηκε στον 6ο γύρο συζητήσεων κ.λπ)
5.     Τα Πανεπιστήμια φαίνεται ότι δεν έχουν ασχοληθεί με το θέμα.
6.     Η Ελληνική Κοινωνία ελάχιστα γνωρίζει και ελάχιστα κοινοποιείται. Το αποτέλεσμα της συλλογής υπογραφών  ενάντια στην TTIP είναι ένα δείγμα της έλλειψης ενημέρωσης ή και της συνειδητοποίησης του προβλήματος (1.200 μόνο υπογραφές ή το 7% του στόχου  [τώρα πήγε στο 20% με 3.218 υπογραφές σε σύνολο 15.750 / Λιθουανία 8% – Λάτβια 11%]
7.     Οι μεγάλες ΜΚΟ που έχουν πάρει θέση για την TTIP στην Ευρώπη, στην Ελλάδα οι συνεργάτες τους δεν έχουν πάρει δημοσίως θέση π.χ. WWF, Green Peace, Bird Life, European Environmental Bureau είτε μόνοι τους είτε μέσω της ομπρέλας Green10 4 Νοεμβρίου 2014 [εξαιρούνται οι Naturefriends Greece τους οποίου εκπροσωπώ) 
8.     Δεν υπάρχουν οικονομικοί πόροι για την προβολή του θέματος. Οι αφίσες, τα πανό, μεταφράσεις κ.λπ. καλύφθηκαν από συγκεκριμένο φορέα, αλλά δεν θα υπάρχει την ίδια δυνατότητα για το μέλλον, ιδιαίτερα αν θέλουμε να αναπτύξουμε την ενημέρωση και τις δράσεις.
9.     Η συμμετοχή πολιτών και φορέων και στις δύο δράσεις στην Αθήνα [το 2014 και το 2015] κρίνονται αναντίστοιχες με τη σοβαρότητα του θέματος και της επικοινωνιακής εκστρατείας που είχε γίνει. Ωστόσο η δήλωση συμμετοχής και συνυπογραφής του καλέσματος 50 φορέων για την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης στις 18 Απριλίου 2015  ενάντια στις εμπορικές συμφωνίες έχει ιδιαίτερη αξία και αποτελεί μια καλή βάση για την ανάπτυξη του κινήματος. Αξίζει να αναφερθεί ότι 18 από τους 50 φορείς μέσω της ομάδας επικοινωνίας stop ttip συνυπογράφουν κείμενο για την Παγκόσμια Δράση ενάντια στη MONSANTO που γίνεται αύριο.

Αγαπητοί φίλοι,
Πιστεύω ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του κινήματος ενάντια στην TTIP. Η σημερινή παρουσία τόσο πολλών πολιτών, εκπροσώπων φορέων και κινημάτων είναι μια απόδειξη ότι μπορούμε να αναπτύξουμε το κίνημα ενάντια στην ΤΤΙP.
Εκτιμώ, ότι όπως η προηγούμενη ενημερωτική εκδήλωση που είχε διοργανώσει το Ινστιτούτο Πουλαντζάς σε συνεργασία με το ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ στις 10 & 11 Ιουνίου 2014 αποτέλεσε ένα πολιτικό γεγονός και συνέβαλε στην ενημέρωση, έτσι και σήμερα η εκδήλωση που συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Πουλαντζάς και το Πράσινο Ινστιτούτο να επιταχύνει την ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, των κοινωνικών κατακτήσεων, την προστασία του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, την ποιότητα των τροφίμων και την ελευθερία των σπόρων.
----------------------
Δύο ερωτήσεις προς τον κ.Σταθάκη, υπουργό Εθνικής Οικονομίας
Ο κ.Σταθάκης ήταν ένας από τους ομιλητές της Εκδήλωσης ο οποίος και παρουσίασε τις θέσεις της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα δέχτηκε δύο ερωτήσεις από την Πρωτοβουλία STOP TTIP Greece και άλλες δύο ακόμα από τους καλεσμένους ομιλητές.

1η Ερώτηση (Τώνια Φώτη) [VIDEO ΕΔΩ]
[Κύριε Σταθάκη, Στις 7 Μαΐου 2015 συμμετείχατε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για Θέματα Εμπορίου και μεταξύ των άλλων, σύμφωνα με το siteleft.gr δηλώσατε ότι:
«Θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις που να επιτρέπουν την έγκριση της συμφωνίας από το εθνικό μας κοινοβούλιο και από την ελληνική κοινή γνώμη» είπε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας: «Στην παρούσα φάση φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συναίνεση.» [δυστυχώς δεν είδαμε Δελτίο Τύπου για το θέμα στο site του Υπουργείου σας]
Ωστόσο στην επίκαιρη επερώτηση που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ [10 Οκτωβρίου 2014] ζητούσατε τη διακοπή των διαπραγματεύσεων για την ΤTIP, ο δε κ.Κατρούγκαλος στις 21 Δεκεμβρίου δήλωσε τα εξής: «Το καλό είναι ότι πρέπει να περάσει και από το ελληνικό κοινοβούλιο και θα έχουμε εκλογές στο τέλος του επόμενου μήνα. Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι ένα κοινοβούλιο όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πλειοψηφικός ποτέ δεν πρόκειται να κυρώσει τη συμφωνία. Και αυτό θα είναι ένα πολύ μεγάλο δώρο όχι μόνο στον δικό μας λαό αλλά σε όλους τους λαούς της Ευρώπης».
Το ερώτημα είναι το εξής: η σημερινή κυβέρνηση έχει ως αίτημα τη διακοπή των συνομιλιών για την TTIP? ή κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις θα την ψηφίσει?]
2η Ερώτηση (Ειρήνη Μπουρολιά - Τοπούζογλου) [VIDEO ΕΔΩ]
[Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το θέμα TTIP συζητήθηκε στη συνάντηση της κας Μέρκελ με τον Τσίπρα [24 Μαρτίου 2015]
Στις συζητήσεις που γίνονται με την τρόικα, ή τους εταίρους όπως τους αποκαλείτε, μπαίνει ως θέμα, ως μια από τις προϋποθέσεις, ως όρος, να συμφωνήσει η κυβέρνηση με για την TTIP?]

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ.Σταθάκη ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου