Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Τρίτη 12 Μαΐου 2015, 19.30 @ Ταινιοθήκη της Ελλάδας | Outview Film Festival 2015 | Special Events: TTIP


Outview Film Festival 2015

Special Events: TTIP

Τρίτη 12 Μαΐου 2015, 19.30 @ Ταινιοθήκη της Ελλάδας

– Τι είναι το ΤΤΙΡ και τι θα σημαίνει η εφαρμογή του για τη ζωή μας;

Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων ((Transatlantic Trade and Investment Partnership -TTIP) είναι μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και ελεύθερων επενδύσεων που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο των –μυστικών– διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ.

Στόχος της είναι να διευκολύνει την κερδοφορία πολυεθνικών επιχειρήσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, εις βάρος πολύτιμων κεκτημένων μας. Τα εργασιακά δικαιώματα, οι κανόνες ασφάλειας για τα τρόφιμα (που συμπεριλαμβάνουν τους περιορισμούς σχετικά με τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα), οι κανονισμοί για τη χρήση χημικών τοξικών ουσιών, οι νόμοι για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο είναι μερικοί μόνο από τους τομείς που θα θιχτούν από την εφαρμογή της συμφωνίας.

Στα πλαίσια του Outview Film Festival 2015, και με αφορμή τόσο τη φετινή σκεπτική διάθεση του φεστιβάλ –όπως καθορίζεται από την εναρκτήρια ταινία του, το «Pride»- όσο και την έκδοση της επικαιροποιημένης μπροσούρας για το ΤΤΙΡ, το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ (Γραφείο Βρυξελλών – Παράρτημα Ελλάδας) διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση την Τρίτη 12 Μαϊου, στις 19.30, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας (Ιερά Οδός & Μεγάλου Αλεξάνδρου).

Ομιλητές μας θα είναι o Florian Horn, από το Γραφείο Βρυξελλών του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, η Δώρα Κοτσακά, από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, καθώς και η Ευριδίκη Μπερσή, δημοσιογράφος στην εφημερίδα Καθημερινή.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε γερμανικά και ελληνικά, με ταυτόχρονη διερμηνεία.

Για να μάθουμε όλες και όλοι πώς σχεδιάζουν οι ισχυροί το μέλλον μας, πώς τα σχέδιά τους θα επηρεάσουν την καθημερινή ζωή μας και πώς μπορούμε να αντιδράσουμε.

Αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές δηλώνουν ανοιχτά πως ο κύριος στόχος του TTIP είναι να παραμερίσει τις κανονιστικές ρυθμίσεις που αποτελούν “εμπόδιο” στην κερδοφορία πολυεθνικών επιχειρήσεων στις δύο μεριές του Ατλαντικού. Στην πραγματικότητα, τα “εμπόδια” αυτά είναι τα πολύτιμα κεκτημένα μας και οι περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα, ακόμη και κάποιες από τις ρυθμίσεις για τις τράπεζες που είχαν στόχο να αποφευχθεί μια επανάληψη της οικονομικής κρίσης του 2008. Με δυο λόγια: σε αυτή τη διατλαντική συμφωνία διακυβεύονται πάρα πολλά.

Το βιβλιαράκι αυτό, γραμμένο από τον John Hilary, γενικό διευθυντή του War on Want, εξηγεί με συντομία τι είναι το TTIP και πώς θα επηρεάσει, αν εφαρμοστεί, τις ζωές όλων μας. Το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ προσπαθεί έτσι να ρίξει φως στη μυστική αυτή συμφωνία και να ενθαρρύνει την αντίσταση, οργανώνοντας workshops και συνέδρια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όπου επιστήμονες, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και πολιτικοί θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν και να οργανώσουν την αντίστασή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου