Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Από το STOP TTIP στο STOP ISDS | Μπορούμε όπως το 2016 να συγκεντρώσουμε 3,3 εκατ. υπογραφές και ακόμα περισσότερες


Υπογράψτε για να σταματήσει το ISDS! [ΕΔΩ] 

Μόλις πριν από τρία χρόνια το κίνημά μας βοήθησε στην παύση της εμπορικής συμφωνίας TTIP μεταξύ Ε.Ε.-Η.ΠΑ. Δεν ήταν εύκολο. Μαζί, συγκεντρώσαμε 3,3 εκατομμύρια υπογραφές, σε όλη την Ευρώπη ενώ εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Αναμετρηθήκαμε με τις εταιρείες, τους εκπροσώπους των συμφερόντων τους, τις 28 κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και κερδίσαμε!


Τώρα πρέπει να το κάνουμε ξανά για να τελειώσουμε μια για πάντα με το ISDS - το οποίο ήταν ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη της TTIP. Τα τελευταία τρία χρόνια, το σύστημα αυτό έχει πληγεί σοβαρά!
Για πρώτη φορά, συγκροτούμε τις δυνάμεις μας 2019, για να το ξεφορτωθούμε ολοκληρωτικά. Μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία εναντίον του ISDS αλλά και για περισσότερη λογοδοσία των πολυεθνικών μόλις ξεκίνησε και τώρα είναι η καλύτερη ευκαιρία!

Ο όρος ISDS σημαίνει "Επίλυση Διαφορών μεταξύ Επενδυτή και Κράτους". Πρόκειται δηλαδή, για ένα ασαφές σύστημα παράλληλης δικαιοσύνης, το οποίο είναι προσβάσιμο μόνο σε μεγάλες εταιρείες. Μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να ενάγουν κράτη και να αποτρέπουν την εισαγωγή νέων κανονισμών που αποσκοπούν στην προστασία των ανθρώπων και του πλανήτη. Από την άλλη πλευρά οι άνθρωποι, όταν πλήττονται από μια εταιρία, συχνά δεν έχουν κανένα τρόπο να δικαιωθούν. Αυτό είναι μια φοβερή αδικία!

Είναι γνωστές ορισμένες περιπτώσεις ISDS, όπως της εταιρείας Vattenfall για παράδειγμα, που απαιτεί 5 δις ευρώ δημόσιου χρήματος ως αποζημίωση από το Γερμανικό κράτος για την απόφαση του να εφαρμόσει πολιτική αποδέσμευσης από την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Ωστόσο, εκατοντάδες άλλες σκανδαλώδεις υποθέσεις εξακολουθούν να μην λαμβάνουν την προσοχή της κοινής γνώμης.

Επιπλέον νέες εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες που περιλαμβάνουν ένα παράλληλο σύστημα δικαιοσύνης για τις εταιρείες συνεχίζουν ακόμη να υπογράφονται!
Για να σταματήσουμε το ISDS, πρέπει να αντιταχθούμε σε αυτές τις νέες συμφωνίες και να απαλλαγούμε από τις υπάρχουσες.
Υπογράψτε για να σταματήσουν τα ISDS! [ΕΔΩ] - Δεξιά στο εικονίδιο

Στις 22 Ιανουαρίου 2019, εκπρόσωποι των εταιρειών όπως κάθε χρόνο συγκεντρώθηκαν στο Νταβός για τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Γευμάτισαν και συζήτησαν με τους ηγέτες του κόσμου για πέντε ημέρες. Σε αυτές τις εταιρείες περιλαμβάνονται η Chevron, η οποία άσκησε δίωξη στο Εκουαδόρ για να αποφύγει τον καθαρισμό της πετρελαϊκής ρύπανσης που προκάλεσε στον Αμαζόνιο ενώ εξακολουθεί να αρνείται να αποζημιώσει τα θύματα της επιβλαβούς και ρυπογόνου επιχείρησής της, η Cargill, η οποία άσκησε δίωξη στο Μεξικό, αφού η κυβέρνηση εφάρμοσε φόρο στη ζάχαρη για να αντιμετωπίσει την κρίση παχυσαρκίας στης χώρα, η Dow Chemical, η οποία άσκησε δίωξη στον Καναδά για την απαγόρευση επιβλαβών φυτοφαρμάκων καθώς και δεκάδες άλλες.


Συναγωνιστές μας από την εκστρατεία "Δικαιώματα για τους πολίτες, κανόνες για εταιρείες" βρέθηκαν στο Νταβός. Ντυμένοι ως λύκοι, και αποκάλυψαν ότι περισσότερες από 40 εταιρείες που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ χρησιμοποίησαν το ISDS για να ενάγουν κυβερνήσεις και να αντλήσουν τεράστια ποσά από τα χρήματα των φορολογουμένων.

Ορισμένες από αυτές τις ίδιες εταιρείες έχουν παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά οι άνθρωποι και ο πλανήτης δεν μπορούν να ξεγελαστούν πάλι. Είναι καιρός να σταματήσουμε αυτήν την αδικία! 

Ζητούμε από την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη να στηρίξουν ένα αυστηρό παγκόσμιο σύστημα που να μπορεί να τιμωρήσει τις πολυεθνικές για τα εγκλήματά τους
Χρειαζόμαστε περισσότερα δικαιώματα για τους πολίτες και νέους κανόνες για τις εταιρείες! Το ISDS πρέπει να σταματήσει! Και το 2019 είναι το έτος για να το κάνουμε!

Δήλωσε την υποστήριξη σου ΕΔΩ
Περισσότερα : https://stopisds.org

Αγωνιστικά,
Το Δίκτυο STOP TTIP CETA TiSA ISDS Ελλάδας -
Δικαιώματα για τους πολίτες, κανόνες για τις εταιρίες !

ΥΣ: Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. μόλις αποφάσισαν να τερματίσουν όλες τις συνθήκες ISDS μεταξύ τους. Αυτό είναι ένα πραγματικά σημαντικό πρώτο βήμα. Και εμείς βοηθήσαμε να το φέρουμε προς συζήτηση! Ας αυξήσουμε την πίεση τώρα για να διασφαλίσουμε την ακύρωση όλων των συνθηκών ISDS και να μην υπογραφούν ποτέ νέες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου