Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Στις 12 Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρόκειται να ψηφίσει δύο συμφωνίες εμπορίου και επενδύσεων μεταξύ της Ε.Ε. και της Σιγκαπούρης | Επιστολή προς τους Ευρωβουλευτές | Οι πολίτες υπογράφουν STOP ISDS


[Η επιστολή ΕΔΩ]

Στις 12 Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρόκειται να ψηφίσει δύο συμφωνίες εμπορίου και επενδύσεων μεταξύ της Ε.Ε. και της Σιγκαπούρης. Η συμφωνία είναι δομημένη στα πρότυπα της TTIP, και περιλαμβάνει κάποιες από τις χειρότερες διατάξεις της. Όπως η TTIP έτσι και η συμφωνία E.E. – Σιγκαπούρης, δεν έχει να κάνει τόσο με την απελευθέρωση των όρων εμπορίου αλλά πρωτίστως αφορά τα δικαιώματα των πολυεθνικών εταιριών, καθώς για ακόμα μια φορά τους δίδεται η δύναμη να επηρεάζουν τις πολιτικές διαδικασίες.

Επιπλέον, όπως είδαμε και στην TTIP η συμφωνία EE-Σιγκαπούρης περιλαμβάνει έναν μηχανισμό διαιτησίας για την επίλυση διαφορών επενδυτή κράτους στα πρότυπα του ISDS, ουσιαστικά αποδίδεται θεσμικός ρόλος στις πολυεθνικές ίσος με αυτό ενός κράτους.

Σε πολλές περιπτώσεις εταιρίες έχουν χρησιμοποιήσει το ISDS για να επιτεθούν σε πολιτικές κρατών που δεν συνάδουν με τα συμφέροντα τους, όπως για παράδειγμα οι ετικέτες για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στα πακέτα των τσιγάρων, τα δικαιώματα των εργαζομένων καθώς και πολλά άλλα παραδείγματα.


Τώρα η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη σχεδιάζουν να επεκτείνουν τον μηχανισμό διαιτησίας με την δημιουργία ενός μόνιμου παγκόσμιου δικαστηρίου μέσω του οποίου οι πολυεθνικές θα μπορούν να ενάγουν κράτη, φυσικά αυτός ο μηχανισμός θα περιλαμβάνεται σε κάθε μελλοντική συμφωνία. 

Η συμφωνία Ε.Ε. –Σιγκαπούρης είναι η πρώτη προς αυτή την κατεύθυνση, και θα αποτελέσει πρότυπο για όσες έπονται, όπως αντίστοιχες εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες με το Μεξικό, την Κίνα και άλλες μεγάλες οικονομίες σε όλο τον κόσμο. Αυτό την καθιστά πολύ σημαντική, καθώς αν εγκριθεί θα αποτελέσει μια νίκη για το ISDS και την επέκταση του. Αντιθέτως αν αποτραπεί θα είναι ένα πλήγμα και πιθανώς η αρχή του τέλους για το ISDS. 

Ήδη πάνω από 430.000 πολίτες και πλήθος οργανώσεων από όλη την Ευρώπη έχουν ψηφίσει μέσα σε λίγες μόνο μέρες για το σταμάτημα του ISDS και των ειδικών προνομίων που χαίρουν οι πολυεθνικές σε όλο τον κόσμο, εις βάρος των εργαζομένων των τοπικών κοινοτήτων και του περιβάλλοντος. 
#stopISDS #Rights4People #Rules4corporations

Δήλωσε την στήριξη σου εδώ: 
https://stop-ttip-ceta-greece.blogspot.com/
Περισσότερες πληροφορίες: 
https://stopisds.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου