Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

"Να μην εγκρίνουν τη CETA οι Έλληνες βουλευτές" ΖΗΤΑ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ «STOP TTIP»


Οι εξελίξεις σχετικά με τη CETA και οι άλλες διεθνείς εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης του δικτύου συνεργαζόμενων Φορέων και Πολιτών Θεσσαλίας Stop ttip, ceta, tisa για μια δημοκρατική Ευρώπη σε ένα κόσμο δίκαιου εμπορίου, που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με τη φέτα, την πτώση των τιμών στους παραγωγούς. Παράλληλα, έγινε ενημέρωση για την ευρωπαϊκή καμπάνια του δικτύου κοινωνικών, επιστημονικών και αυτοδιοικητικών φορέων Seattle to Brussels ενάντια στα εταιρικά δικαστήρια ISDS.


Σε ό,τι αφορά στη φέτα η κατοχύρωση της οποίας εξαρτάται από την κύρωση της συμφωνίας CETA από το ελληνικό Κοινοβούλιο, κάλεσαν τους βουλευτές «να μην εγκρίνουν τη CETA αν δεν κατοχυρώνει πλήρως ως ΠΟΠ Φέτα και διασφαλίζει την αποτροπή των μεταλλαγμένων». Επίσης, λήγει τον Σεπτέμβριο του 2019 η τρίχρονη προθεσμία τοποθέτησης των κρατών μελών της Ε.Ε. «Έχει εγκριθεί από 15 χώρες ενώ κάτω από την πίεση του κινήματος δεν έχει εγκριθεί ακόμη από την Ελλάδα και από 11 χώρες της Ε.Ε., ενώ απαιτείται ομοφωνία όλων των χωρών της Ε.Ε. για να επικυρωθεί η συμφωνία», ανέφεραν.

Σε ό,τι αφορά στις τιμές προς τους παραγωγούς αιγοπρόβειου γάλακτος, υποστηρίχτηκε ότι αυτό συμβαίνει «λόγω της μη πλήρους κατοχύρωσης της φέτας στις συμφωνίες με τον Καναδά CETA και με τις χώρες της Νότιας Αφρικής. Παράλληλα, συμβάλλει σε αυτό η αύξηση των δασμών από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες εξαιτίας της κατάρρευσης των διεθνών συμφωνιών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αλλά και των ελληνοποιήσεων εισαγωγών γάλακτος από γειτονικές χώρες».

Τέλος το κοινωνικό κίνημα παρεμβαίνει στον δημόσιο διάλογο και ζητά «να μπουν στην ατζέντα των φορέων και πολιτών όλα τα παραπάνω θέματα και να πάρουν θέση οι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές, στις εθνικές εκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου