Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Οι αγρότες στην Ελλάδα ανησυχούν ||| Καθησυχάζει τους παραγωγούς φέτας η Επιτροπή ||| Η φέτα θεωρείται ο «λευκός χρυσός» της ελληνικής οικονομίας ||| Greeks fear they will lose their ‘white gold’ with CETA


[Η φέτα θεωρείται ο «λευκός χρυσός» της ελληνικής οικονομίας. Η χώρα παράγει περίπου 120.000 τόνους φέτας ετησίως.]

ΠΗΓΗ: EURACTIV  | Το άρθρο στα αγγλικά ΕΔΩ.


Η μερική προστασία της φέτας στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά συνιστά «πρωτοφανή επιτυχία» σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επισημαίνει ότι το εναλλακτικό σενάριο είναι να μην υπήρχε καμία προστασία.

Παράλληλα, τονίζει ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρία στους Έλληνες παραγωγούς να επισημάνουν στους Καναδούς καταναλωτές την ποιότητα της «μόνης και αληθινής φέτας».

Οι αγρότες στην Ελλάδα ανησυχούν για την τύχη της φέτας στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες, αφού η ΕΕ δεν κατάφερε να την προστατεύσει πλήρως στη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών CETA με τον Καναδά.

Η φέτα θεωρείται ο «λευκός χρυσός» της ελληνικής οικονομίας. Η χώρα παράγει περίπου 120.000 τόνους φέτας ετησίως.

Επί του παρόντος, η χώρα εξάγει περίπου 500 τόνους φέτας στον Καναδά ετησίως. Μετά την εμπορική συμφωνία μεταξύ των Βρυξελλών και της Οτάβας, οι καναδικές εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν και να εμπορεύονται «καναδική φέτα» στη χώρα τους.

Η συμφωνία CETA προστατεύει περισσότερες από 140 γεωγραφικές ενδείξεις από όλη την Ευρώπη. Αλλά στην περίπτωση των τυριών φέτα – καθώς και των Asiago, Gorgonzola, Fontina και Munster – οι Καναδοί μπορούν να παράγουν και να πουλάνε την «δική τους φέτα» στην εγχώρια αγορά.

Συγκεκριμένα προϊόντα όπως η φέτα, η οποία προστατεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις του καθεστώτος ποιότητας της ονομασίας προέλευσης της ΕΕ, επομένως τα καναδικά τυριά που φέρουν την ονομασία φέτα δεν μπορούν να εισέλθουν στην Ευρώπη.

Ωστόσο, οι καναδοί παραγωγοί που άρχισαν να χρησιμοποιούν την ετικέτα φέτας στην εγχώρια αγορά πριν από το 2013 θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να το κάνουν.

Από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η CETA, οι Καναδοί παραγωγοί θα υποχρεωθούν επίσης να προσθέσουν στις ετικέτες τους διατυπώσεις όπως «είδος», «τύπος», «στυλ» ή «απομίμηση», σε συνδυασμό με ευανάγνωστη και ορατή ένδειξη της γεωγραφικής προέλευσης του λόγω προϊόντος.

«Δεν θα επιτρέπεται καμία αναφορά του τύπου Greek feta ή και ακόμα Greek style feta ή ελληνικές σημαίες σε Καναδούς παραγωγούς,» επισημαίνει η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.

Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές εταιρείες που παράγουν γνήσια φέτα θα μπορούν να εξάγουν στον Καναδά.

Φέτα από αγελαδινό

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας κ. Τάκης Πεβερέτος είπε στην EURACTIV ότι η έλλειψη πλήρους προστασίας για τη φέτα στη συμφωνία για τον Καναδά είναι «απαράδεκτη».

«Είναι το βομβαρδιστικό των εξαγωγών μας όχι μόνο για το τυρί αλλά και για άλλα προϊόντα […] λαμβάνοντας υπόψη ότι εξάγουμς 52,000 τόνους ετησίως που φέρνουν 350 εκ ευρώ στο ισοζύγιο,» τόνισε.

Για τον κ Πεβερέτο, προκύπτουν δύο ζητήματα από την CETA και το μέλλον της φέτας.

Η φέτα παρασκευάζεται μόνο με πρόβειο γάλα (70%) και κατσικίσιο (30%). «Με τη συμφωνία CETA, οι καναδοί θα είναι σε θέση να παράγουν και να πουλήσουν φέτα από αγελαδινό γάλα», δήλωσε ο Έλληνας αγρότης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Νίκος Παλάσκας χαρακτήρισε τη φέτα ως το «λευκό χρυσό» της ελληνικής οικονομίας.

«Το πρόβλημα είναι πως μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες στον κόσμο έχουν συγκεκριμένα τυροκομεία και έτσι θα πνίξουν την αγορά με φέτα αγελαδινή, ενώ το γάλα θα προέρχεται από ζώα που τρώνε μεταλλαγμένες ζωοτροφές με αποτέλεσμα να ξεκληρίσουν την κτηνοτροφία της Ελλάδας,» είπε.

Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα, ο Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν υποσχέθηκε να αναθεωρήσει την υπόθεση της φέτας μετά από πέντε χρόνια. Ωστόσο, οι Έλληνες φοβούνται ότι θα είναι ήδη πολύ αργά.

«Η δέσμευση του Χόγκαν δεν είναι καθόλου χρήσιμη […] Οι καταναλωτές θα συνηθίσουν να τρώνε τυρί από αγελαδινό γάλα και θα θεωρούν ότι είναι φέτα», σημείωσε ο Πεβερέτος, προσθέτοντας ότι η περίπτωση της φέτας πρέπει να επανεξεταστεί σε ένα χρόνο το πολύ.

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και η Ένωση Βιομηχανιών Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων, η οποία ισχυρίζεται ότι η Επιτροπή χρησιμοποίησε το πενταετές επιχείρημα ως «δόλωμα» για να κρατήσει την ελληνική κυβέρνηση στο πλευρό της.

Μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Η κατάσταση των Εμπορικών Συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης | The State of EU Trade - OVERVIEW OF FTA AND OTHER TRADE NEGOTIATIONS


Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητάει και υπογράφει πολλές και με διαφορετικά μέρη εμπορικές συμφωνίες. Δεν είναι μόνο οι γνωστές CETA (μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά), TTIP (μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ), TiSA (για τις υπηρεσίες). Έχουν δρομολογηθεί και άλλες συμφωνίες που βρίσκονται σε αρχικά ή προχωρημένα στάδια.

Περισσότερα διαβάστε ΕΔΩ και αναλυτικότερα ΕΔΩ OVERVIEW OF FTA AND OTHER TRADE NEGOTIATIONS 

Είναι προφανές ότι το κίνημα STOP TTIP CETA TiSA Greece, αλλά και το Πανευρωπαϊκό Κίνημα που έχει αναπτυχθεί από το 2014 και μετά ενάντια στις ληστρικές συμφωνίες, οφείλει να αναπροσαρμόσει την πολιτική του και τη στρατηγική του και να εξετάσει ολιστικά το θέμα των εμπορικών συμφωνιών - "Για μια Αλληλέγγυα και Δημοκρατική Ευρώπη σε έναν Κόσμο Δίκαιου Εμπορίου".

Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο στη συνάντηση που έγινε στις Βρυξέλλες 11 -12 Μαΐου 2017 [ΕΔΩ] και έχουν δρομολογηθεί διάφορες δράσεις για αμέσως μετά το καλοκαίρι. 

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Εμμανουήλ Ανυφαντάκης:Το τελευταίο SOS από τη φέτα μας| Οι συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με Νότιο Αφρική και Καναδά

Αποτέλεσμα εικόνας για ποπ φετα

Ο ομότιμος καθηγητής Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τ.Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος Ελλάδας, αναλύει την πολύ δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα το πιο εμβληματικό εμπορικό, και όχι μόνο, όνομα της χώρας μας, η φέτα από λανθασμένες ενέργειες και αποφάσεις αυτών που τα τελευταία έξι χρόνια διαχειρίστηκαν την τύχη της.

Πατώντας στο σύνδεσμο https://joom.ag/vDiL δείτε αναλυτικά:
  • Απόφαση του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων(Δ.Ε.Κ.)
  • Συμφωνία Ε.Ε.-Νότιας Αφρικής
  • Συμφωνία Ε.Ε.-Καναδά
  • Δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την δημοσίευση των συμφωνιών



Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

ISDS| Ένα εργαλείο του διεθνούς δικαίου & η Αρχή της απαλλοτρίωσης| Δήμοι & ιδιώτες ''συζητούν'' για τα αστικά απόβλητα

Αποτέλεσμα εικόνας για ISDS
Καθώς κάποιοι δήμοι και περιφέρειες της χώρας σπεύδουν να απαλλαγούν από τη βάσανο της αποκομιδής και διαχείρισης των σκουπιδιών παραδίδοντας τη «δουλειά» σε ιδιωτικές εταιρείες, καλό θα ήταν οι αιρετοί άρχοντες να ξανααναλογιστούν τις συνέπειες των αποφάσεών τους.
Αν μια δημοτική ή περιφερειακή αρχή διαπιστώσει ύστερα από κάποια χρόνια ότι η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των σκουπιδιών, της ύδρευσης, των συγκοινωνιών, του ηλεκτρισμού κ.λπ. δεν απέφερε τις χαμηλότερες τιμές, τις αναγκαίες επενδύσεις και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα που αυτή υποσχόταν και θελήσει να ξαναπάρει τον έλεγχό τους, τότε το πιο πιθανό ότι τόσο η ίδια όσο και η κυβέρνηση της χώρας θα βρεθούν πιθανότατα προ μεγάλων μπελάδων, μπορεί να συρθούν σε διεθνή δικαστήρια και να υποχρεωθούν σε αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων.
Αιτία, ο μηχανισμός ISDS (Investor-State Dispute Settlement), δηλαδή Επίλυση Διαφορών Επενδυτή-Κράτους, ένα εργαλείο του διεθνούς δικαίου που δίνει το δικαίωμα σε έναν ξένο επενδυτή να προσφύγει στη διεθνή διαιτησία όταν θεωρήσει ότι οι αποφάσεις ενός δημόσιου φορέα στη χώρα όπου επενδύει βλάπτουν τα συμφέροντά του.
Ο μηχανισμός βρίσκεται σε όλες τις νέες πολυμερείς συμφωνίες διεθνούς εμπορίου (NAFTA, CETA, TTIP) και αποτελεί πυρήνα των περισσότερων από τις 2.600 διεθνείς (στην πλειονότητά τους διμερείς) συμφωνίες που βρίσκονται σήμερα σε ισχύ.

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Στην δημοσιότητα απόρρητα κείμενα της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Ε.Ε. – Ιαπωνίας, γνωστής ως JEFTA1

Αποτέλεσμα εικόνας για εμπορική συμφωνία Ε.Ε – Ιαπωνίας

Για μια ακόμη φορά κατάφερε η Greenpeace να δώσει στην δημοσιότητα απόρρητα κείμενα των διεθνών και εμπορικών συμφωνιών της Ε.Ε με τρίτες χώρες
Το ολλανδικό γραφείο της Greenpeace διέρρευσε στις 23 Ιουνίου 200 σελίδες από μέχρι σήμερα μη δημοσιευμένα κεφάλαια της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Ε.Ε. – Ιαπωνίας, γνωστής ως JEFTA1. Το περιεχόμενο των κειμένων αποκαλύπτει την παταγώδη αποτυχία της Ε.Ε. να προωθήσει τη διαφάνεια και υψηλά πρότυπα περιβαλλοντικής προστασίας μέσω των εμπορικών συμφωνιών. Το γεγονός αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη σχετική δέσμευση2 της Ε.Ε. έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν γύρω από τις διαπραγματεύσεις των εμπορικών συμφωνιών της Ε.Ε. με τις Η.Π.Α. και τον Καναδά.

Τα περισσότερα κείμενα που διέρρευσαν προέρχονται από τη χρονική περίοδο πριν τον 18ο γύρο διαπραγματεύσεων, δηλαδή μεταξύ του τέλους του 2016 και των αρχών του 2017. Ο στόχος είναι η συμφωνία να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Η συμφωνία με την Ιαπωνία θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που κλείνει η Ε.Ε., καθώς θα καλύπτει διπλάσιο εμπορικό όγκο σε σχέση με τη CETA, την αντίστοιχη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Ε.Ε. με τον Καναδά.
“Η νέα διαρροή από το κείμενο μίας ακόμα συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, αποδεικνύει ότι η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους και εξακολουθούν να διαπραγματεύονται στα κρυφά αξίες αδιαπραγμάτευτες, όπως η δημοκρατία, η διαφάνεια, η υγεία μας, το περιβάλλον και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Η Ε.Ε. πρέπει να σταματήσει να ξεπουλάει τις αρχές της στις επιχειρήσεις και να προχωρήσει σε συμφωνίες που προστατεύουν τους πολίτες και το περιβάλλον”, δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη της εκστρατείας ενάντια στις TTIP, CETA, TiSA στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αποδείξει ότι αυτή η συμφωνία είναι υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη δημοσιοποίηση του συνόλου του κειμένου της συμφωνίας. Επιπλέον, οφείλει να διασφαλίσει ότι τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα της Ε.Ε. θα συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία. Κυρίως όμως, δεν πρέπει να ξεχάσει το σημαντικότερο: το εμπόριο είναι ένα μέσο για την επίτευξη ευημερίας για τους ανθρώπους και τον πλανήτη και όχι αυτοσκοπός.

Ακόμα λιγότερη διαφάνεια