Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

ΚΕΔΕ: «Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) – Οι επιπτώσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»


Και η ΚΕΔΕ, μετά την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ πήρε θέση για την ΤΤΙP CETA. Έτσι η τριάδα των μεγάλων κοινωνικών εκφράσεων συνολικά τάσσεται αρνητικά στις εμπορικές συμφωνίες TTIP CETA.
Κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης 5 Ιουλίου το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ενέκρινε την εισήγηση του Δημάρχου Σάμου κ. Μιχάλη Αγγελόπουλου «Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) – Οι επιπτώσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» και υιοθέτησε την διακύρηξη της Βαρκελώνης. 
Παρόμοια απόφαση έχει πάρει και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής Π.Ε.Δ.Α. στις 23 Μαΐου 2016 όπου έγινε σχετική ενημέρωση από τον Δήμαρχο Αιγάλεω Δημήτρη Μπίρμπα και το μέλος της ελληνικής πρωτοβουλίας Stop TTIP, Κώστα Φωτεινάκη. Δείτε εδώ.
Μέχρι σήμερα έχουν πάρει αποφάσεις για Ελεύθερες Ζώνες από την TTIP CETA 26 Δήμοι και 2 Περιφέρειες. Συνολικά στην Ευρώπη 1.800 Δήμοι έχουν πάρει παρόμοιες αποφάσεις.

Ακολουθεί το εισηγητικό σημείωμα του δημάρχου Σάμου.

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

7ο Θέμα: Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP)- Οι επιπτώσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Εισηγητής: Μιχάλης Αγγελόπουλος, 
Πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής,
 Δήμαρχος Σάμου

Η Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (Transatlantic Trade Investment Partnership) είναι μια συμφωνία “ελεύθερου εμπορίου και συναλλαγών” και έχει δημιουργήσει έντονους προβληματισμούς στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προπομπός της συμφωνίας αυτής αποτελεί η CETA (Comprehensive Economic and Trade Aggreement), η συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία έχει ήδη ψηφιστεί και στην οποία δεν αναγνωρίζεται η ονομασία προέλευσης γνωστών ελληνικών προϊόντων όπως είναι η μαστίχα Χίου, οι ελιές Καλαμάτας, η φέτα, ο κρόκος Κοζάνης, τα φασόλια Πρεσπών και Καστοριάς, το ελαιόλαδο Σητείας κ.ά.

Οι στόχοι της συμφωνίας που είναι να ελαχιστοποιηθούν τα εμπόδια στις συναλλαγές, να μειωθούν οι δασμοί (σύγκριση Η.Π.Α. – Ευρώπης = 3 φορές περισσότεροι δασμοί στην Ευρώπη) και να εντατικοποιηθούν οι επενδύσεις (χωρίς εθνικό πρόσημο), δημιουργούν αντιστάσεις στις Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στην κοινωνία των πολιτών οι οποίες αντιτάσσουν ότι η συμφωνία θα καταστρέψει το περιβάλλον, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προφανώς τις τοπικές οικονομίες.

Προβλεπόμενες επιπτώσεις του TTIP στην ΕΕ αφορούν:
Τον αγροτικό τομέα. Υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση της ποιότητας στα αγροτικά προϊόντα υπέρ της Ευρώπης. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ακολουθούν πλήρως τις ονομασίες προέλευσης, το δε σύστημα της γεωγραφικής ένδειξης αντιμετωπίζεται περιοριστικά. Οι θέσεις αυτές αν παραμείνουν ως έχουν στη διαπραγμάτευση θα πλήξουν και τα ελληνικά προϊόντα.

Την ασφάλεια των τροφίμων και τα μεταλλαγμένα προϊόντα. Η Ευρώπη αρνείται την καλλιέργεια τους. Το ρυθμιστικό πλαίσιο που πρέπει να εναρμονιστούν απέχουν μεταξύ τους. Στη Διατλαντική Συμφωνία (Σχέδιο) φαίνεται να υπάρχει μεγάλη δυνατότητα επιρροής των επιχειρηματικών ομίλων στη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου, που μπορεί να ερμηνευθεί ως απειλή υποβάθμισης της δημόσιας υγείας, της περιβαλλοντικής προστασίας και των δικαιωμάτων όπως αυτά απορρέουν από τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Την ασφάλεια των πολιτών και του περιβάλλοντος. Μέχρι τώρα στην ΕΕ για να βγει ένα προϊόν στην αγορά θα πρέπει να πληροί κάποιες προδιαγραφές για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην Αμερική και με την ΤΤΙΡ θα γίνει το ίδιο.

Την διαδικασία επίλυσης διαφορών (υπερεθνικών) επενδυτών με Έθνη-Κράτη. Οι προβλεπόμενες ρήτρες οχυρώνουν τους επενδυτές, οι οποίοι μπορούν να στραφούν κατά των κυβερνήσεων όταν κρίνουν ότι παραβιάζονται οι κανόνες της Διατλαντικής Συμφωνίας (και όχι μόνο τα κράτη).

Πιστεύω ότι η ΚΕΔΕ πρέπει να καταλήξει σε ένα συγκροτημένο κείμενο επιφυλάξεων και στη συνολική άρνηση της συμφωνίας, εφόσον δεν ικανοποιηθούν οι βασικές προτεραιότητες που τα Κράτη Μέλη έχουν θέσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου