Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Το κίνημα ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΖΩΝΕΣ από την TTIP αναπτύσσεται & συντονίζεται στην Ευρώπη | Στην Ελλάδα? | TTIP FREE ZONE | ΤΤΙP & κλιματική αλλαγή

[Ο Χάρτης με τις πόλεις και τις Περιφέρειες που έχουν κηρυχτεί από τα Δημοτικά και τα Περιφερειακά Συμβούλια TTIP Ελεύθερες Ζώνες/ TTIP FREE ZONE. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία κινητικότητα στο χώρο της Αυτοδιοίκησης όπως και στις πρώην χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας]

[Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια στην Αγγλία, στην Αυστρία, στη Γερμανία, στην Ισπανία κ.ά. κηρύσσουν  τις περιοχές τους και τις πόλεις TTIP FREE ZONE | ΤΤΙP ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ. 
Παρόμοιες αποφάσεις ενάντια  στα ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ, καλλιέργεια και εμπορία Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς πήραν όλα τα Νομαρχιακά Συμβούλια της Ελλάδας το 20O4.]
Στην Ευρώπη το κίνημα TTIP FREE ZONE σε τοπικό και περιφερειακό Αυτοδιοικητικό αναπτύσσεται, συνεργάζεται, συντονίζεται. Δεκάδες Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια παίρνουν αποφάσεις για Ελεύθερες από την TTIP Ζώνες. 
Η Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA Greece έχει παρουσιάσει στο blog την κινητικότητα που υπάρχει για τις Ελεύθερες από την ΤΤIP Ζώνες στις  21 Ιουλίου [ΕΔΩ], στις 30 Αυγούστου [ΕΔΩ] και στις 15 Σεπτεμβρίου [ΕΔΩ].


Επανερχόμαστε με το θέμα "TTIP Ελεύθερη Ζώνη " γιατί ο αγώνας ενάντια στις ληστρικές εμπορικές συμφωνίες θα πρέπει να διευρυνθεί και σε άλλους χώρους όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, στους γεωργοκτηνοτρόφους, στους καταναλωτές, στα σωματεία κ.ά.
Το κίνημα στην Ελλάδα έχει εμπειρία και κατακτήσεις από Ελεύθερες Ζώνες ενάντια στα Μεταλλαγμένα, τα Πυρηνικά κ.λπ. Ωστόσο για την TTIP υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, αν και μετά τον Οκτώβριο του 2015 με τις Παγκόσμιες Δράσεις, τη συλλογή 3,2 εκατ. υπογραφών, τις ενημερωτικές εκδηλώσεις που γίνονται σε συλλόγους -  Ελεύθερους Κοινωνικούς Χώρους - Φεστιβάλ - ραδιόφωνο - τηλεόραση (Κανάλι Βουλής, ΕΡΤ3) - blog κ.λπ. παρατηρείται μια κινητικότητα.
Ιδιαίτερα μετά τις Παγκόσμιες δράσεις στις 10 Οκτωβρίου 2015 [στην Αθήνα ΕΔΩ ΕΔΩ] και μετά μεγάλη, μαχητική, πρωτοποριακή συγκέντρωση που έγινε στο Βερολίνο στην οποία συμμετείχαν 250.000 διαδηλωτές τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν σε όλα τα επίπεδα. Στο χώρο των Σοσιαλδημοκρατών παρατηρούνται μεγάλα ρήγματα, με βαθύτερο του SPD στη Γερμανία [ΕΔΩ] και πιο συγκεκριμένα στην πόλη του Βερολίνου.


Με αφορμή τη Σύνοδο του ΟΗΕ COP21 στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή αναδείχθηκε η σχέση που έχει η TTIP με τα μέτρα ανάσχεσης της Κλιματικής αλλαγής "Νόμοι που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε μια δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, όπως για παράδειγμα σχετικά με τις χρηματοδοτικές ροές, την ενεργειακή απόδοση ή αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα, θα μπορούν να θεωρηθούν παραβιάσεις της συνθήκης για το ελεύθερο εμπόριο." [ΕΔΩ]
-------------
Παρουσιάζουμε ορισμένα πρόσθετα στοιχεία για τις TTIP FREE ZONES έτσι ώστε να τα αξιοποιηθούν από κάθε ενδιαφερόμενο. Δεν υπάρχει ένα συντονιστικό κέντρο που "καθοδηγεί" τις δράσεις ενάντια στην TTIP. Το blog είναι ένα από τα ενημερωτικά εργαλεία ενημέρωσης και προβολής θεμάτων, εκδηλώσεων κ.λπ.
Στο χέρι του καθενός από εμάς είναι να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα.
  1. Local authorities against TTIP in Europe 
  2. Local Authorities against TTIP – Material
  3. Στην Ισπανία [ΕΔΩ | ΕΔΩ]
  4. Στην Αγγλία [ΕΔΩ] [ΕΔΩ] [ΕΔΩ] [ΕΔΩ]| Υπόδειγμα Φυλλαδίου [ΕΔΩ]
  5. Bilaterals - Κατάλογος χωρών [ΕΔΩ]
  6. USA 
  7. Η ιστορική απόφαση της Βαρκελώνης [ΕΔΩ]
  8. TTIP FREE ZONES PHOTOS
  9. Now's the time to make your council declare a TTIP Free Zone - ECOLOGIST
  10. Councillors declare Fife a ‘TTIP Free Zone’
Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece προγραμματίζουν εκστρατεία ενημέρωσης σε ειδικές κατηγορίες όπως π.χ. Τοπική Αυτοδιοίκηση, Αγρότες -  Κτηνοτρόφους, Σωματεία - Ομοσπονδίες κ.λπ.

Επιπρόσθετα αναζητούμε εθελοντές συνεργάτες (Νομικούς, Διεθνολόγους, Οικονομολόγους κ.ά) για να επεξεργαστούμε το θέμα "Οι οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές κ.ά. συνέπειες της TTIP στην Ελλάδα". Όποιος/α ενδιαφέρεται ας επικοινωνήσει μαζί μας.

Κώστας Φωτεινάκης
Πρόεδρος των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece 
Διαχειριστής του blog STOP TTIP CETA TiSA Greece

2 σχόλια:

  1. TTIP FREE ZONES
    Να δουμε τι σημαίνει..
    Για παράδειγμα οι "ζώνες χωρίς μεταλαγμένα" μπορούν να εχουν ουσιαστικό περιεχόμενο, όμως οι nuclear free zones του '80 και '90 ήταν μόνο σε επίπεδο διακηρυξης.
    Οχι αναγκαστικά απορρηπτέο αλλά καλύτερα να ξέρουμε γιατί μιλάμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και οι αποφάσεις για τα μεταλλαγμένα, και οι προτάσεις για αποπυρηνικοποιημένη Μεσόγειο, έχουν κυρίως πολιτικό χαρακτήρα. Δηλαδή ασκούν πολιτική και κοινωνική πίεση που σε συνδυασμό με άλλες δράσεις μπορούν να δημιουργήσουν νέα δεδομένα. Το ίδιο ισχύει και με τις TTIP FREE ZONE. Έχει μεγάλη σημασία να πάρουν αποφάσεις ενάντια στην TTIP τα Δημοτικά Συμβούλια των μεγάλων πόλεων της Ευρώπης

      Διαγραφή