Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Η διαφάνεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πέφτει κατ’αποκοπή, όσο η συμφωνία ΤΤΙΡ γίνεται ακόμα πιο μυστικοπαθής



Η διατλαντική συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων, γνωστή και ως ΤΤΙΡ, είναι η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που έχει διαπραγματευτεί ποτέ. Ωστόσο, όλοι οι Βρετανοί βουλευτές γνωρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) έχει αποφασίσει να τους γνωστοποιεί ένα πολύ μικρό κομμάτι των διαβουλεύσεων – ενώ η EC είναι έτοιμη να δίνει πολύ λιγότερες πληροφορίες.
Την περασμένη εβδομάδα η γερμανική ιστοσελίδα Correct!v αποκάλυψε, ότι μία από τις μόνες πηγές πληροφόρησης που ενημερώνει για το τι συμβαίνει στις μυστικές διαπραγματεύσεις ΤΤΙΡ θα σταματήσει.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα στέλνει τώρα πια ενημερώσεις των συνομιλιών για το ΤΤΙΡ, στις εθνικές κυβερνήσεις ή τα Εθνικά κοινοβούλια. Αυτό σημαίνει ότι ο μόνος τρόπος για έναν βουλευτή, να γνωρίζει τι συμβαίνει στο εσωτερικό των διαπραγματεύσεων για το ΤΤΙΡ, θα είναι να μεταβεί στις Βρυξέλλες, ώστε να αποκτήσει πρόσβαση σε έγγραφα, που βρίσκονται σε ειδική, ασφαλή αίθουσα ανάγνωσης.

Περισσότεροι από 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υπογράψει αίτηση κατά του ΤΤΙΡ. Έτσι δεν υπάρχει καμία έκπληξη, για το ότι οι πολιτικοί είναι δυσαρεστημένοι αφού εμποδίζονται από την εύκολη πρόσβαση στις λεπτομέρειες μιας τέτοιας αμφιλεγόμενης εμπορικής συμφωνίας.
Ορισμένοι επεσήμαναν ότι αυτό αποτελεί μια σημαντική δαπάνη για τους περιορισμένους προϋπολογισμούς, άλλοι έχουν ορθώς επισημάνει ότι επιθυμούν να μοιραστούν αντίγραφα με τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μείνει σιωπηλό, αλλά η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε την κίνηση «αντιπαραγωγική», προσθέτοντας με την εθνική βουλευτή Κλάους Ερνστ ότι οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ευρωβουλευτές) θα πρέπει να είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα: «Η διαφάνεια της ΕΕ είναι, σε αυτό το πλαίσιο, απλά είναι γελοία.»
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλά επανειλημμένα για την υποτιθέμενη δέσμευση για διαφάνεια για την ΤΤΙΡ. Ωστόσο, όπως ο διαμεσολαβητής της ΕΕ τόνισε, δεν είμαστε ακόμα σε θέση να γνωρίζουμε τι ζητούν οι ΗΠΑ ή τον τρόπο με το οποίο οι λομπίστες επηρεάζουν τη διαδικασία, μέσα από συναντήσεις με αξιωματούχους του εμπορίου. Και δεν θα μπορέσουμε να δούμε τα «ενοποιημένα κείμενα», τα οποία θα αποτελέσουν την ίδια τη Συνθήκη, μέχρι να είναι πολύ αργά για να τα αλλάξουμε.
Οι ευρωβουλευτές μπορούν να δουν κάποια κείμενα της συμφωνίας ΤΤΙΡ. Κατ “αρχάς, θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού για να επισκεφθούν μια αίθουσα ανάγνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή της Πρεσβείας των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, θα πρέπει να υπογράψουν ένα 14-σελίδο, που αποτελεί συμφωνία μη-αποκάλυψης και θα διατηρείτε σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές. Τέλος, θα πρέπει να συνοδεύονται ενώ διαβάζουν έγγραφα του ΤΤΙΡ.
Μόνο δύο ημέρες πριν από την αποκάλυψη της γερμανικής ιστοσελίδας Correct!v, το Wikileaks ξεκίνησε μια εκστρατεία crowdfunding ώστε να μαζευτούν 100,000 ευρώ (περίπου £70.000) για διαρρεύσει κείμενα της συμφωνίας ΤΤΙΡ.
Σε λιγότερο από μια εβδομάδα, περίπου το 70 τοις εκατό του συνόλου έχει επιτευχθεί με την συμμετοχή της Βίβιαν Γουέστγουντ, Daniel Ellsberg και του Γιάννη Βαρουφάκη μεταξύ των συνεισφερόντων.
Υπό το φως των όσων γνωρίζουμε, η απάντηση στο Wikileaks από την Επίτροπο Εμπορίου Cecilia Malmström της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την «ομάδα ΤΤΙΡ» της ΕΕ χαρακτηρίστικε μπλαζέ, απέναντι στην πραγματική διαφάνεια.
Οι βουλευτές μας δεν πρέπει να επιτρέψουν να περπατήσουμε με «δεμένα τα μάτια» σε μια εμπορική συμφωνία που απειλεί με απώλειες 1,000,000 θέσεων εργασίας και ένα νέο σύστημα «εταιρικού δικαστηρίου», ώστε το μεγάλο κεφάλαιο να έχει την δυνατότητα να μηνύσει τις κυβερνήσεις όταν η χάραξη της πολιτικής τους απειλεί μελλοντικά κέρδη.
Αλλά, πρέπει όλοι να σηκωθούμε και να φωνάξουμε για αυτήν την παρωδία της δημοκρατίας, που είναι ακριβώς αυτό που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μας αναγκάσει να κάνουμε.

Μετάφραση και επιμέλεια:Χαρά Γερούκη

Αναδημοσίευση από :The HUFFPOST Politics | ΠΗΓΗ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου