Tuesday, July 14, 2015
Και την ώρα που οι φιλελέδες καλούσαν εσένα να προσγειωθείς, πάτησε πόδι στην Ευρώπη η ΤΤΙΡ...
Άρθρο του Derrick Broze στον ιστότοπο The Anti-Media. Αναρτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2015 με άδεια Creative Commons.
This article (The Vote You Missed: TTIP Moves Closer to Reality) is free and open source. You have permission to republish this article under a Creative Commons license with attribution to the author and theAntiMedia.org. Tune in! Anti-Media Radio airs Monday through Friday @ 11pm Eastern/8pm Pacific.
Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕΣ : Η ΤΤΙΡ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ
Την ώρα που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης είχαν τα μάτια και τα αυτιά τους στραμένα στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, μια αμφιλεγόμενη εμπορική συμφωνία που επηρεάζει το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησε ένα ακόμη βήμα στη διαπραγμάτευσή της.
Την περασμένη Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δέχτηκε ένα ψήφισμα με το οποίο προωθείται η διεθνής εμπορική συμφωνία που διαπραγματεύονται ΗΠΑ και ΕΕ, υπό τον τίτλο "Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων" (ΤΤΙΡ).
Με ψήφους 436 υπέρ έναντι 241 κατά, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ένα ψήφισμα που σχετίζεται με τον Μηχανισμό Επίλυσης Διαφορών μεταξύ Επενδυτών και Κρατών, που ονομάζεται ISDS. Σύμφωνα με τον ISDS, οι ξένοι όμιλοι εταιρειών θα έχουν τη δυνατότητα να εφεσιβάλλουν δικαστικές αποφάσεις εις βάρος τους σε ειδικά διεθνή δικαστήρια αντί να αντιμετωπίζουν τα δικαστήρια των Κρατών-Μελών. Οι επικριτές της συμφωνίας φοβούνται ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια της εθνικής κυριαρχίας υπέρ του πλουτισμού των πολυεθνικών εταιριών. Η διάταξη αυτή έχει επικριθεί σοβαρά από τους αντιπάλους της ΤΤΙΡ αλλά και της εξίσου μη δημοφιλούς αναλογης Διειρηνικής Εταιρικής Σχέσης (TPP) η οποία αφορά χώρες που βρίσκονται γύρω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Το ψήφισμα που εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη σχεδιάστηκε για να διορθώσει τον ISDS δημιουργώντας ένα σύστημα όπου "η αρμοδιότητα των δικαστηρίων της ΕΕ και των Κρατών-Μελών γίνεται σεβαστή και τα ιδιωτικά συμφέροντα δεν μπορούν να υπονομεύουν τους στόχους της δημόσιας πολιτικής". Όμως, όπως και με την TPP στις ΗΠΑ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ανίσχυρο να αλλάξει την ΤΤΙΡ - μπορεί μόνο να εγκρίνει ή να απορρίψει τη συμφωνία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Independent το ψήφισμα πολύ λίγες θετικές αλλαγές προκάλεσε στον ISDS:
«Η ίδια η διαδικασία ψήφισης ήταν αμφιλεγόμενη. Μια τροπολογία η οποία απέρριπτε ολοκληρωτικά τον ISDS -κάτι που η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει ζητήσει επανειλημμένα- δεν μπήκε καν στην ψηφοφορία, χάρη σε ορισμένους δημιουργικούς διαδικαστικούς χειρισμούς από τον (Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Martin) Schulz. Αντ' αυτού ψηφίστηκε μια αποδυναμωμένη έκδοση του ISDS, η οποία δεν αντιμετωπίζει τα θεμελιώδη ζητήματα και έχει ήδη χαρακτηριστεί ως «ISDS Light».
Μια "Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών ενάντια στην ΤΤΙΡ" έχει μέχρι σήμερα συγκεντρώσει πάνω από 2.300.000 υπογραφές, έναν αριθμό που θα έπρεπε να έχει προκαλέσει μια απάντηση στα ερωτήματα που θέτει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι το μη εκλεγμένο σώμα που διαπραγματεύεται τη συμφωνία. Αντί γι αυτό, η Επιτροπή απέρριψε εξ αρχής το ψήφισμα της Πρωτουβουλίας ως παράτυπο. Όμως και στη δημόσια διαβούλευση της Επιτροπής για ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία της ΤΤΙΡ έλαβε ένα ηχηρότατο ΟΧΙ, και μάλιστα από το εντυπωσιακό 97% των ερωτηθέντων. Και πάλι, το αγνόησε".
Παρόλα αυτά, η Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε. Cecilia Malmström, χαιρέτισε το αποτέλεσμα ως επίτευγμα, δηλώνοντας, "Αυτό που επίσης σηματοδοτεί η σημερινή ψηφοφορία είναι ότι το παλαιό σύστημα της Επίλυσης Διαφορών μεταξύ Επενδυτών και Κράτους δεν πρέπει και δεν μπορεί να αναπαραχθεί από την ΤΤΙΡ. Η σημερινή έκκληση του Ευρωκοινοβουλίου για ένα «νέο σύστημα» πρέπει να ακουστεί, και αυτό θα γίνει".
Μετά την ψηφοφορία, το Κέντρο Διεθνούς Δικαίου του Περιβάλλοντος (CIEL), δήλωσε ότι «το ψήφισμα αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει την απειλή για τη δημόσια υγεία και την περιβαλλοντική νομοθεσία της Ε.Ε. που θέτει η ΤΤΙΡ, και αγνοεί επιδεικτικά την αυξανόμενη χορωδία των φωνών που έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με αυτόν τον κίνδυνο".
Τον Απρίλιο, το Reuters ανέφερε ότι "μια πρόσφατη δημοσκόπηση στο YouGov έδειξε ότι το 43% των Γερμανών πιστεύουν πως η ΤΤΙΡ θα είναι κακή για τη χώρα, σε σύγκριση με το 26% που την αντιμετωπίζουν θετικά". Οι αριθμοί αυτή φαίνεται να αντιπροσωπεύουν την δυσαρέσκεια σε όλη την Ε.Ε. Πρόσφατα, ο Δήμος του St.Gilles των Βρυξελλών ενέκρινε ένα ψήφισμα στο οποίο επικρίνει τον ISDS, ενώ επίσης έχει αυτοανακηρυχθεί "Ελεύθερη Ζώνη από την ΤΤΙΡ". Τον περασμένο Απρίλιο, χιλιάδες ακτιβιστές από όλη τη Γερμανία και άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ κινητοποιήθηκαν εναντίον της ΤΤΙΡ.
Τι είναι αυτό που ανησυχεί τους ακτιβιστές; Μεγάλο μέρος της αντίδρασης γύρω από τις TPP και ΤΤΙΡ δείχνει να σχετίζεται με το φόβο ότι οι εθνικές νομοθεσίες θα παρακάμπτονται από διεθνείς οργανισμούς ή ότι τα κράτη θα αναγκάζονται να αποδεχθούν προϊόντα από άλλες χώρες που έχουν επίσης υπογράψει τις συνθήκες. Υπάρχει όμως κάποια αλήθεια σε αυτούς τους φόβους;
Στα τέλη Μαΐου, η Independent έγραψε ότι η ΤΤΙΡ είχε ήδη χρησιμοποιηθεί για να επιβάλλει Αμερικανικά Φυτοφάρμακα στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.
"Σύμφωνα με τα έγγραφα που αποκτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δρασης κατά των Φυτοφαρμακων (PAN), μια επίσκεψη υψηλόβαθμων αξιωματούχων από την Αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στην Ευρώπη και τα Αμερικανικά Εμπορικά Επιμελητήρια (AmCham) τον Ιούλιο του 2013 έπεισε την Ε.Ε. να αποσύρει σχεδιαζόμενες νομικές ρυθμίσεις οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει σε απαγόρευση 31 ζιζανιοκτόνα αμερικανικής παραγωγής που περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες για την υγεία.
Οι Εκπρόσωποι των επιμελητηρίων (AmCham) φέρεται να "διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη χρησιμότητας της κατηγοριοποίησης και κατά συνέπεια της απαγόρευσης χημικών συστατικών" κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ οι Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι "τόνισαν την ανάγκη εκτίμησης των επιπτώσεων", σύμφωνα με ρεπορτάζ της Guardian.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αρχή αντιστάθηκε, υποστηρίζοντας ότι "αν και στηρίζει την ΤΤΙΡ δεν θα ήθελε να θεωρηθεί ότι υποβαθμίζει τα προτύπων της Ε.Ε." αλλά υποχώρησε αργότερα την ίδια ημέρα, όπως έδειξε μια επιστολή από το Γραφείο του Γενικού Γραμματέα της Επιτροπής.
Φαίνεται πως αυτές οι συμφωνίες "ελεύθερου εμπορίου" έχουν σχεδιαστεί για να κλέψουν πόρους από τα Κράτη και να ενδυναμώσουν τα Παγκόσμια Κυβερνητικά Όργανα. Αν οι πολίτες του κόσμου θέλουν να έχουν την επιλογή στο φαγητό τους, την ιδιωτική ζωή και την ελευθερία τους, τώρα είναι μια καλή στιγμή για να εξαπλωθεί η γνώση των κινδύνων που συνδέονται με την ΤΤΙΡ και την ΤΤΡ. Αλλά η διάδοση της πληροφορίας είναι μόνο ένα μέρος αυτής της αντίστασης. Για να μπορέσουν οι μελλοντικές γενιές να μάθουν τι σημαίνει ελευθερία, εμείς πρέπει να οικοδομήσουμε ενεργά τον καινούριο κόσμο που οραματιζόμαστε.
Ποια είναι η TPP; Η ΤΤΙΡ; Μάθετε στο βίντεο ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου