Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς/ GMOs



Ο Μηχανισμός Επιστημονικών Συμβουλών (SAM) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέδωσε δήλωση στην οποία αναφέρει ότι η Οδηγία για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς θα πρέπει να αναθεωρηθεί, προκειμένου να προσαρμοστεί στις τρέχουσες εξελίξεις, ιδιαίτερα όσον αφορά την επεξεργασία γονιδίων.

Συγκεκριμένα, το συμβουλευτικό όργανο αναφέρει, ότι «Υπάρχει ανάγκη να βελτιωθεί η νομοθεσία της ΕΕ για τους ΓΤΟ ώστε να είναι σαφής, να βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία, να είναι εφαρμόσιμη και αρκετά ευέλικτη, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας».

Η άποψη αυτή είναι σύμφωνη με μια πρόσφατη δήλωση της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους ΓΤΟ είναι ιδιαίτερα παρωχημένη.
Βέβαια, δεν γνωρίζουμε από ποια άποψη λέγεται αυτό. Δηλαδή, αν θεωρείται παρωχημένη λόγω του ότι δεν επιτρέπει την καθολική χρήση των ΓΤΟ, χωρίς πολλούς ελέγχους ή το ακριβώς αντίθετο, πιθανότερο είναι το πρώτο.

Το μέλλον των νέων τεχνικών αναπαραγωγής φυτών συζητείται πλέον μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών στην Επιτροπή Φυτών, Ζώων, Τροφίμων και Ζωοτροφών κατόπιν απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Πιθανή μόλυνση ζωοτροφών με ΓΤ πρόσθετα ζωοτροφών

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

«Η δημοκρατία δεν είναι προς πώληση: ο αγώνας για τη διατροφική κυριαρχία την εποχή της λιτότητας στην Ελλάδα» | Έκθεση για την «επισιτιστική ανασφάλεια στην Ελλάδα των μνημονίων» από το Ολλανδικό Transnational Institute (TNI) σε συνεργασία με την AMKE ΑΓΡΟΟΙΚΟΠΟΛΙΣ και το FIAN International | Η έκθεση θα παρουσιαστεί την Τρίτη 27.11.2018 στην Αθήνα


Παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες η έκθεση "Democracy Not Fot Sale - The Strugggle for Food Sovereignty in the Age of Austerity in Greece" «Η δημοκρατία δεν είναι προς πώληση: ο αγώνας για τη διατροφική κυριαρχία την εποχή της λιτότητας στην Ελλάδα» (20.11.2018), ένας τίτλος που μας θυμίζει το διεθνές δίκτυο Our World Is Not For Sale/ OWINFS

Η έκθεση εκδόθηκε από το Transnational Institute (TNI), ένα ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό ερευνητικό κέντρο με έδρα την Ολλανδία, σε συνεργασία με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων FIAN International και την ελληνική ΑΜΚΕ Agroecopolis / ΑΓΡΟΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Από την Ελλάδα συμμετείχαν στην έρευνα οι: Λεωνίδας Βατικιώτης, Χαράλαμπος Κωνσταντινίδης, Χριστίνα Σακαλή, Τζένη Γκιουγκή και Ειρήνη- Εριφύλλη Τζέκου.

Στην παρουσίαση της έκθεσης που έγινε στις Βρυξέλλες συμμετείχε και η κα Σοφία Σακοράφα, Ευρωβουλευτής.

Διαβάστε την παρουσίαση της έκθεσης ΕΔΩ, την περίληψη ΕΔΩ και την πλήρη μορφή της ΕΔΩ.
Η ΠΕΡΙΛΗΨΗ στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΔΩ.

Η πλήρης καλαίσθητη έκδοση αποτελείται από 116 σελίδες και περιέχει πίνακες και πλαίσια με τα βασικά συμπεράσματα.

Διαβάστε την παρουσίαση της έκθεσης από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ΕΔΩ και από την ΕΦΣΥΝ ΕΔΩ.

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Ζούμε σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου η απειλή ενός εμπορικού πολέμου είναι πλέον υπαρκτή.

[Σημειώνουμε ότι στο blog αναρτούμε θέματα για ενημέρωση που έχουν σχέση με το εμπόριο και τις συμφωνίες ακόμα και αν δεν υιοθετούμε τις απόψεις που διατυπώνονται]

O γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Ηλίας Ξανθάκος:
Η πολιτική σταθερότητα και η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνονται στο μειωμένο ρίσκο της χώρας

«Αυτό που κάνει την Ελλάδα ελκυστική για επενδύσεις είναι ότι συνδυάζει ένα σταθερό, διεθνές νόμισμα με μια οικονομία που έχει τα χαρακτηριστικά και τις ευκαιρίες της αναδυόμενης αγοράς. Αυτό προσφέρει τη δυνατότητα υψηλότερων αποδόσεων των επενδύσεων, στο πλαίσιο της βελτίωσης της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και της μείωσης των επενδυτικών κινδύνων. Επιπλέον θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πολιτική σταθερότητα σε συνδυασμό με τη βελτίωση των συνθηκών της οικονομίας, αποτυπώνονται στο μειωμένο ρίσκο της χώρας, αν και ασφαλώς, το ρίσκο αυτό θα ήταν ακόμη μικρότερο εάν οι διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες δεν ήταν τόσο ρευστές».

Aυτό σημείωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Ηλίας Ξανθάκος στο φόρουμ: «Η Ελλάδα συναντάει την Κίνα» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Εισαγωγικού Εμπορίου - China International EXPO που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Σανγκάη και στην οποία τη συμμετοχή της χώρας μας έχει αναλάβει ο οργανισμός Enterprise Greece.

Όπως είπε ο γενικός γραμματέας, τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα μετασχηματίζεται σε δραστήριο περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνή παράγοντα, και φιλοδοξεί να έχει αναδειχθεί, έως το 2030, σε διαμετακομιστικό, εμπορευματικό, μεταφορικό, τηλεπικοινωνιακό και ενεργειακό κόμβο.

Ελλάδα και Κίνα

Σχετικά με το εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες, ο κ. Ξανθάκος ανέφερε ότι η Κίνα αποτελεί έναν από τους κύριους και διαχρονικούς εμπορικούς εταίρους όχι μόνο της Ε.Ε., αλλά και της χώρας μας. Σε αυτό το πλαίσιο, η χώρα μας αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην περαιτέρω ανάπτυξη ενός εποικοδομητικού εμπορικού διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα-Κίνα, με αμοιβαία οφέλη.

«Όσον αφορά την άνευ προηγουμένου κρίση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ - WTO), πιστεύουμε ότι η σύσταση της Ομάδας Εργασίας Ε.Ε. - Κίνας αποτελεί μία ελπιδοφόρα πρωτοβουλία για την επίλυση του ζητήματος. Ζούμε σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου η απειλή ενός εμπορικού πολέμου είναι πλέον υπαρκτή. Άρα, απαιτείται σύνεση από όλες τις πλευρές και συντονισμένη στρατηγική, ώστε να διαφυλαχθεί το πολυμερές εμπορικό σύστημα από την κατάρρευση» σημείωσε ο ίδιος. (τα bold δικά μας)