O AΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΕΤΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΠΟΠ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Με την έναρξη εφαρμογής της συνθήκης της Λισαβόνας από το 2009 η ΕΕ έχει αρμοδιότητα σύναψης διεθνών εμπορικών συμφωνιών. Μετά την κατάρρευση των διεθνών πολυμερών συνομιλιών του γύρου της Ντόχα το 2011, που γίνονταν στα πλαίσια του ΠΟΕ, η ΕΕ στράφηκε σε διαπραγματεύσεις για σύναψη διμερών εμπορικών συμφωνιών με τον Καναδά, ΗΠΑ, Κίνα, Αυστραλία, χώρες της Ν. Αφρικής, Ν. Ζηλανδίας, Ιαπωνίας, Τουρκίας, Λατινικής Αμερικής και διαπραγματεύεται συνολικά 50 διεθνείς συμφωνίες
Με την συμφωνία CETA (ΕΕ-Καναδά) και Ν. Αφρικής κατοχυρώνονται πλήρως η παρμεζάνα και το ροκφόρ απαγορεύοντας στις Πολυεθνικές να διακινούν στον Καναδά απομιμήσεις τυριών τους, ενώ δεν κατοχυρώνεται η Φέτα.
Στη συνεδρίαση της ειδικής Επιτροπής της βουλής του Ιανουαρίου 2018 ενημερωθήκαμε ότι και άλλες χώρες όπως Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, χώρες του Μercosur της Λατινικής Αμερικής, στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ δεν αποδέχονται ως ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα την Φέτα, ελαιόλαδο και ελιά Καλαμάτας, ούζο, oίνο Σαντορίνης, κα διακινώντας αντίστοιχα δικά τους ψευδή εμπορικά σήματα ανταγωνιστικά με τα ως άνω προϊόντα μας.
Ουσιαστικά με τις ως άνω διεθνείς εμπορικές συμφωνίες νομιμοποιείται, με την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου και ακολούθως της Ελληνικής Κυβέρνησης (αν εγκριθεί η CETA και η συμφωνία της Ν. Αφρικής όπως προτείνεται στην Ελληνική Βουλή), ο υπάρχον αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των Ελλήνων παραγωγών από την εμπορία λευκών τυριών όπου Πολυεθνικές εταιρείες θα συνεχίσουν να κερδοσκοπούν στην παγκόσμια αγορά εκμεταλλευόμενες καταχρηστικά την ιστορία, τη βιοποικιλότητα, την ποιότητα και το όνομα της Φέτας, παραπλανώντας τους καταναλωτές.
Αν προστατεύονταν η Φέτα στις διεθνείς αγορές χωρών που διαπραγματεύεται η ΕΕ θα είχε ως αποτέλεσμα την διακριτότητά της και την εκτόπιση από την αγορά των απομιμήσεων φέτας, άρα και την αύξηση των τιμών της Φέτας στις εξαγόμενες ποσότητες με συνέπεια την αύξηση της Ελληνικής παραγωγής και απασχόλησης στον τομέα της Φέτας και συνολικά στα 21 τυροκομικά ΠΟΠ της χώρας μας.
Γι αυτό είναι σημαντική η προσπάθεια που γίνεται για συγκρότηση διεπαγγελματικής οργάνωσης της Φέτας και αυστηροποίησης των ελέγχων που πρέπει να γίνει από τα Υπουργεία για αποτροπή των Ελληνοποιήσεων εισαγόμενου γάλακτος και ενεργοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ενίσχυσης του αγροδιατροφικού τομέα (προγράμματα Γενετικής βελτίωσης, διαχείριση βοσκοτόπων, ενίσχυση τοπικών κτηνοτροφικών φυτών για αντικατάσταση μεταλλαγμένης σόγιας, κλπ).
Δυστυχώς στην τελική εντολή διαπραγμάτευσης που έδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των αρχηγών κρατών της ΕΕ και του Έλληνα πρωθυπουργού τον Οκτώβριο του 2013 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν συμπεριλαμβάνονταν η Φέτα στα βασικά ευρωπαϊκά προϊόντα προς κατοχύρωση στις συμφωνίες CETA με τον Καναδά και των 15 χωρών της Νοτίου Αφρικής.
Επίσης τον Οκτώβριο του 2016 στην συνεδρίαση των αρμόδιων Υπουργών Ανάπτυξης της ΕΕ στην Μπρατισλάβα είχαμε την έγκριση της CETA χωρίς την πλήρη κατοχύρωση της Φέτας, με συνυπογραφή και του Έλληνα Υπουργού Ανάπτυξης.