Τρίτη, 14 Ιουνίου 2016

Προς την Ελληνική Αντιπροσωπία της Επιτροπής των Περιφερειών | 7η Ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής των Δήμων και των Περιφερειών – Μπρατισλάβα, 8 και 9 Ιουλίου 2016 | Να τοποθετηθεί η ΕτΠ εκ νέου για τις εμπορικές συμφωνίες TTIP και CETA | Η απάντηση της Ελληνικής Αντιπροσωπίας

Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA
δίκτυο οργανώσεων, συλλογικοτήτων και ενεργών πολιτών

13/6/2016

Προς την Ελληνική Αντιπροσωπία της Επιτροπής των Περιφερειών

ΘΕΜΑ:
7η Ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής των Δήμων και των Περιφερειών – Μπρατισλάβα, 8 και  9 Ιουλίου 2016 | Να τοποθετηθεί η ΕτΠ εκ νέου για τις εμπορικές συμφωνίες TTIP και CETA

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι,

Με αφορμή την 7η Ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής των Δήμων και των Περιφερειών που θα πραγματοποιηθεί στην Μπρατισλάβα,8 και  9 Ιουλίου 2016 σας προτείνουμε να θέσετε ως θέμα για συζήτηση στη σύνοδο το αίτημα να τοποθετηθεί το σώμα για το θέμα των Εμπορικών Συμφωνιών μεταξύ ΗΠΑ – ΕΕ (TTIP) και μεταξύ Καναδά – Ε.Ε. (CETA).

Σας υπενθυμίζουμε μερικές από τις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αντιστάσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:

1.       Συγκέντρωση 3,3 εκατομμυρίων υπογραφών ενάντια στη συμφωνία TTIP.
2.       Τις μεγάλες διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη με σύνθημα STOP TTIP CETA TiSA το 2014 και το 2015 με κορυφαία τη διαδήλωση του Βερολίνου  (10.10.2015) που συγκέντρωσε 250.000 πολίτες.
3.       Τις πρόσφατες διαδηλώσεις α) στο Ανόβερο, 23  Απριλίου 2016, στην οποία συμμετείχαν 90.000 πολίτες και β) στη Ρώμη, 7 Μαΐου 2016 με 40.000 διαδηλωτές.
4.       Τη συνάντηση  των Δημάρχων που προσκάλεσε η Δήμαρχος της Βαρκελώνης στις 21,22 Απριλίου 2016 για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων ελεύθερων από τις συμφωνίες TTIP CETA. Σας ενημερώνουμε ότι περισσότεροι από 1.800 Ευρωπαϊκοί Δήμοι και Περιφέρειες έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις για TTIP CETA FREE ZONES, μεταξύ αυτών 15 Ελληνικοί Δήμοι καθώς και η περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Απόφαση κατά της TTIP CETA έχει πάρει και ΠΕΔ Αττικής. Επιπρόσθετα έχουν κατατεθεί δεκάδες αιτήσεις από πολίτες και φορείς προς τα Δημοτικά και Περιφερειακά συμβούλια για να κηρύξουν τις περιοχές τους TTIP CETA FREE ZONES.
5.       Στη χώρα μας έχει δημιουργηθεί από το 2014, ως «ομπρέλα» πενήντα (50) κοινωνικών φορέων, το Δίκτυο με την επωνυμία «Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA» το οποίο αναπτύσσει ενημερωτικές και πολιτικές δράσεις και συνεργάζεται με τα αντίστοιχα κοινωνικά κινήματα της Ευρώπης. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η «Συνάντηση Στρατηγικού Σχεδιασμού» της Ελληνικής Πρωτοβουλίας STOP TTIP, 28 Μαΐου 2016, στην οποία συμμετείχαν εβδομήντα εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών. Μεταξύ των αποφάσεων και του σχεδιασμού ήταν και η επιστολή που σας στέλνουμε σήμερα, για να τοποθετηθεί τόσο η Ελληνική Αντιπροσωπία όσο και το σώμα της 7ης Ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής των Δήμων και των Περιφερειών που θα πραγματοποιηθεί στην Μπρατισλάβα.


Κυρίες και Κύριοι της Ελληνικής Αντιπροσωπίας,
Η ΕτΠ είχε ψηφίσει τη γνωμοδότηση με τίτλο «Οι Περιφέρειες της ΕΕ θέλουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της TTIP,αλλά ζητούν εγγυήσεις για τις δημόσιες υπηρεσίες» [13/2/2015]. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει δέκα πέντε μήνες και καμία από τις εγγυήσεις που ζητούσε η ΕτΠ δεν εξασφαλίστηκε. Αντιθέτως, μετά από τις διαρροές, πριν και μετά το 12ο και 13ο γύρο των διαπραγματεύσεων για την TTIP, έγιναν ακόμα πιο ξεκάθαρες και απειλητικές οι δραματικές επιπτώσεις που θα έχουν και οι δύο συμφωνίες ΤΤΙP CETA, στη δημοκρατία, στην οικονομία, στην κοινωνία,  σε περίπτωση που αυτές εφαρμοστούν.

Κύριοι και Κυρίες της Ελληνικής Αντιπροσωπίας,
Σας ζητούμε να θυμηθείτε τις καλές στιγμές της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τότε που έπαιρνε αποφάσεις α) Σε όλη της Ελλάδα για Ελεύθερους Νομούς/ Ζώνες  από τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς/ Μεταλλαγμένα (2004) β) Για αποπυρηνικοποιημένες πόλεις στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου…

και να ζητήσετε από την ΕτΠ να τοποθετηθεί εκ νέου για τις εμπορικές συμφωνίες TTIP CETA, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.

Για την Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA, οι εμπορικές συμφωνίες ΤΤΙP CETA:
1.       θα απορυθμίσουν την εθνική μας νομοθεσία και τους προστατευτικούς κανονισμούς,
2.       θα είναι σε βάρος της αγροτικής παραγωγής και της ασφάλειας τροφίμων,
3.       θα εξοντώσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 
4.       θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα,
5.       θα διαλύσουν το κοινωνικό κράτος και τις δημόσιες υπηρεσίες,
6.       θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον και θα δημιουργήσουν επιπρόσθετα εμπόδια στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Είμαστε στη διάθεσή σας,
Αναμένουμε την απάντησή σας.

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας.
----------------------------------------
Λάβαμε την παρακάτω απάντηση από τον κ.Δημήτρη Καλογερόπουλο 6/7/2016:
[Σε συνέχεια της επιστολής σας, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η Ελληνική Αντιπροσωπεία είχε στο σύνολο της ψηφίσει την γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των  Περιφερειών που υιοθετήθηκε τον Φεβρουάριο του 2015. Μετά τις αποκαλύψεις της Greenpeace  και των WikiLeaks, το ψήφισμα του Κοινοβουλίου του Λουξεμβούργου, του Κοινοβουλίου της Βαλονίας, περιφερειακών συμβουλίων σε Ευρώπη και Ελλάδα,  την σύσκεψη Δημάρχων της Βαρκελώνης αλλά και το ομόφωνο ψήφισμα της ΠΕΔΑ, πρόθεσή μας είναι να το θέσουμε εκ νέου άμεσα για συζήτηση στα όργανα της Επιτροπής των Περιφερειών για την ανάθεση νέας επικαιροποιημένης γνωμοδότησης από την Επιτροπή.


Δημήτρης Καλογερόπουλος
Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην
Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου