Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Ο Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης για την προβληματική Συνθήκη TTIP στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για Θέματα Εμπορίου


Ο Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης εκπροσώπησε τη χώρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για Θέματα Εμπορίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. 

Σχετικά με την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), ο Υπουργός υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται απλά για μία ακόμα εμπορική συμφωνία αλλά για κάτι πολύ περισσότερο, που εγείρει σειρά ζητημάτων, λιγότερο και περισσότερο σημαντικών. Ένα πρόβλημα για την ελληνική πλευρά είναι ότι, υιοθετώντας τη θέση των ΗΠΑ, δεν αναγνωρίζει την έννοια των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης. Προβλήματα ανακύπτουν και σε σειρά άλλων κλάδων, όπως αυτός της ενέργειας. 

Το σημαντικότερο, όμως, πρόβλημα, επεσήμανε ο Υπουργός, αφορά την διαδικασία επίλυσης διαφωνιών μεταξύ των κρατών και ξένων επενδυτών (Investor State Dispute Settlement), που επιτρέπει στους δεύτερους να μηνύουν τις κυβερνήσεις για όποια δράση περιορίζει τα μελλοντικά τους κέρδη. Ο Υπουργός έκανε λόγο για μια «πάρα πολύ προβληματική περιοχή», που δυνητικά περιορίζει τη δυνατότητα των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων να νομοθετούν. Στο βαθμό που σε αυτό το στάδιο δεν είναι πλέον εφικτό να αποφευχθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, θα πρέπει τουλάχιστον να έχει περιορισμένο εύρος και να υπάρξει ένα ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο, που θα διασφαλίζει ότι οι επενδυτές δεν θα εκμεταλλεύονται τη διαδικασία εις βάρος των πολιτών. Στις περιπτώσεις που θα υπάρχει προσφυγή σε ένδικα μέσα, αυτά θα πρέπει να είναι εσωτερικά, ενώ σε διεθνές επίπεδο θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα διαμεσολαβητικό όργανο, χωρίς δικαστικές αρμοδιότητες. 

Όσον αφορά το θέμα της συμφωνίας CETA με τον Καναδά και την προστασία της γεωγραφικής ένδειξης της φέτας, ο Υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, όπως είχε συμφωνηθεί, δεν είναι αυτό που επιθυμούμε. Η χώρα επιδιώκει την όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία της Γεωγραφικής Ένδειξης Φέτα, ακόμη και στην παρούσα φάση της νομικής επεξεργασίας της συμφωνίας, στο πλαίσιο των περιορισμένων διαθέσιμων δυνατοτήτων. «Θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις που να επιτρέπουν την έγκριση της συμφωνίας από το εθνικό μας κοινοβούλιο και από την ελληνική κοινή γνώμη» είπε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας: «Στην παρούσα φάση φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συναίνεση.» 

ΠΗΓΗ LEFT

Ρεπορτάζ για το θέμα στην ΕΦΣΥΝ ΕΔΩ
----------------
ΣΧΟΛΙΟ: Δεν θεωρούμε ως μοναδικό πρόβλημα τη διαδικασία ISDS. Υπάρχουν δεκάδες σοβαρά προβλήματα όπως η ποιότητα των τροφίμων, η περιβαλλοντική νομοθεσία, τα δικαιώματα κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου