Πέμπτη, 7 Μαΐου 2015

Συζήτηση με την επίτροπο Μάλμστρομ για την Εμπορική Συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ


Συζήτηση με την επίτροπο Μάλμστρομ για την Εμπορική Συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ

Η νέα πρόταση κανονισμού για τη θέσπιση πλαισίου για την επίλυση διαφορών μεταξύ επενδυτών και κρατών που προβλέπονται από διεθνείς συμφωνίες, συζητήθηκε στις 6 Μάιου στην επιτροπή Εμπορίου, παρουσία της Επιτρόπου Μάλμστρομ. Ο πρόεδρος της επιτροπής Bernd Lange, περιέγραψε τις προτάσεις της Επιτρόπου για τη δημιουργία μόνιμου διεθνούς δικαστηρίου για τις επενδύσεις ως "βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση", προσθέτοντας ότι "ακόμα και δεν είναι αρκετό για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών¨.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας, μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία της μεγαλύτερης ελεύθερης εμπορικής ζώνης στον κόσμο. Η συμφωνία αναμένεται να συμβάλει στην βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ωστόσο υπάρχουν ανησυχίες για τις συνέπειες που μπορεί να έχει.

Από τα ζητήματα που μένει ακόμα να διευθετηθούν είναι η εγγύηση της προστασίας των επενδυτών, δηλαδή το ζήτημα της επίλυσης διαφορών μεταξύ επενδυτών και κράτους.

Για αυτό η επιτροπή Εμπορίου του ΕΚ, συζήτησε στις 6 Μαΐου με την αρμόδια Επίτροπο Μάλμστρομ, για την πρόταση κανονισμού για τη θέσπιση πλαισίου διαχείρισης της οικονομικής ευθύνης σε σχέση με διαιτητικά δικαστήρια επίλυσης διαφορών μεταξύ επενδυτών και κρατών που προβλέπονται από διεθνείς συμφωνίες στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συμβαλλόμενο μέρος.

Η Επίτροπος Μάλμστρομ δήλωσε ότι παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε υπόψη της πολλές από τις προτάσεις των ευρωβουλευτών, δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει με "την ιδέα να αποσυρθεί η πρόταση για τη δημιουργία διαιτητικών δικαστηρίων εντελώς, από την Εμπορικής Συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ". Πρόσθεσε ότι "χρειαζόμαστε ένα σύστημα πιο αποτελεσματικό, πιο συστηματικό και εν τέλει που να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες των ευρωπαίων πολιτών".


Από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής Εμπορίου Bernd Lange (Σοσιαλιστές Γερμανία), είπε ότι "χρειαζόμαστε διαβεβαιώσεις ότι η δημιουργία διαιτητικού δικαστηρίου είναι πάγια δέσμευση και όχι απλών ένα σχέδιο για το μέλλον. Η Επιτροπή πρέπει να λάβει αυτό αλλά και τα άλλα αιτήματά που έχουμε κάνει, υπόψη της αν επιθυμεί να στηρίξουμε τη συμφωνία στο ΕΚ".


Παρακολουθήστε τις αντιδράσεις των ευρωβουλευτών στη συζήτηση για την Εμπορική Συμφωνία μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ, εδώ.

Βρείτε στο Storify, που δημιουργήσαμε τη σύνοψη της χθεσινής συζήτησης και μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το ρόλο του ΕΚ στις διαπραγματεύσεις για την Εμπορική Συμφωνία στην ιστοσελίδα μας.

Πάρτε μέρος στη συζήτηση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύεται την Εμπορική Συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ από τον Ιούλιο του 2013. όταν οριστικοποιηθεί η Συμφωνία, θα πρέπει να εγκριθεί από το ΕΚ. Χωρίς τη συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Συμφωνία δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ.

Μοιραστείτε τις απόψεις σας για τη ν Εμπορική Συμφωνία και για τη θέσπιση πλαισίου για την επίλυση διαφορών μεταξύ επενδυτών και κρατών, στο LinkedIn.

Αναφ. : 20150507STO52602

----------------
Ρεπορτάζ για τις θέσεις του Υπουργού Οικονομίας Γ.Σταθάκης ο οποίος  εκπροσώπησε τη χώρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για Θέματα Εμπορίου, που πραγμα-τοποιήθηκε στις Βρυξέλλες ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου