Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Ρεπορτάζ από την πρώτη Πανευρωπαϊκή Συνάντηση για τις Ελεύθερες Ζώνες από τις εμπορικές συμφωνίες TTIP, CETA & TISA | Βαρκελώνη 21,22 Απριλίου 2016 | Η συμμετοχή της ελληνικής αντιπροσωπίας | FREE ZONES


Ρεπορτάζ από την πρώτη Πανευρωπαϊκή Συνάντηση για τις Ελεύθερες Ζώνες από τις εμπορικές συμφωνίες TTIP, CETA & TISA

Βαρκελώνη 21,22 Απριλίου 2016 | Η συμμετοχή της ελληνικής αντιπροσωπίας

21 και 22 Απριλίου, Βαρκελώνη: Πανευρωπαϊκή Συνάντηση Ελευθέρων Ζωνών από τις εμπορικές συμφωνίες TTIP, CETA&TISA, το πρώτο βήμα προς ένα μεγάλο κίνημα των τοπικών αρχών της Ευρώπης.
Περισσότεροι από 40 Δήμαρχοι και εκπρόσωποι τοπικών αρχών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ισπανικής εκστρατείας Noal TTIP, του Ευρωπαϊκού Δικτύου ενάντια στην TTIP καθώς και του Δημοτικού Συμβουλίου της Βαρκελώνης. Επιπλέον περισσότεροι από 200 εκπρόσωποι κοινωνικών κινημάτων, περιβαλλοντικών οργανώσεων, σωματείων εργαζομένων, ομοσπονδιών ταξί, οργανώσεων αγροτών καθώς και πολιτικές οργανώσεις και εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παραβρέθηκαν στην διήμερη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Βαρκελώνη στις 21 και 22 Απριλίου. Από την Ελλάδα συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αιγάλεω κ.Δημήτρης Μπίρμπας, ο αντιδήμαρχος  Κέρκυρας κ.Ανδρέας Σκούπουρας, δύο μέλη των Φίλων της Φύσης καθώς και μια εκπρόσωπος από το EcoCorfu. Η συνάντηση αυτή αποτελεί την πρώτη με ευρύ φάσμα συμμετοχών  με κοινό στόχο, την υπεράσπιση της τοπικής δημοκρατίας από τα συμφέροντα και τα κέρδη των πολυεθνικών εταιριών.
[Οι εκπρόσωποι των ΦτΦ τη δεύτερη ημέρα της συνάντησης]

Στις 21 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την συμμετοχή των 40 δήμων η οποία κατέληξε στην συν υπογραφή της κοινής Διακήρυξης της Βαρκελώνης η οποία απαιτεί την διακοπή των διαπραγματεύσεων των TTIP και TISA και την μη επικύρωση της CETA. Στην συνδιάσκεψη εκπρόσωποι τοπικών αρχών εξέφρασαν τις δυσκολίες που ήδη αντιμετωπίζουν ώστε να εφαρμόσουν πολιτικές για την ευημερία της τοπικής κοινωνίας & της τοπικής οικονομίας, ενώ υποστήριξαν πως η εφαρμογή της TTIP θα υποβαθμίσει περαιτέρω την δυνατότητα για τοπική αυτονομία. Η κοινή Διακήρυξη  επιπλέον αποδεικνύει πως οι τοπικές αρχές όχι μόνο τίθενται ενάντια στις νέες εμπορικές συμφωνίες αλλά επιπλέον επεξεργάζονται προτάσεις και εναλλακτικές που θα αναδειχθούν σε τοπικό επίπεδο.

Τη δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή πληροφοριών και ιδεών μεταξύ τοπικών αρχών, μελών κοινοβουλίων, ειδικών και ακτιβιστών σχετικά με την απειλή που θέτουν οι εμπορικές συμφωνίες στην τοπική αυτονομία. Στα πλαίσια αυτά διαμορφώθηκαν ομάδες εργασίας ώστε να διευρυνθούν οι Ελεύθερες Ζώνες από την TTIP, CETA και TISA, να εξασφαλιστεί η διάχυση της πληροφορίας μεταξύ των πολιτών, να εμπλακούν και άλλοι κοινωνικοί παράγοντες όπως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο αγροτικός τομέας, η κοινωνική οικονομία κ.α. καθώς και η διαμόρφωση του κατάλληλου περιβάλλοντος ώστε να προωθηθούν κοινωνικές και οικονομικές εναλλακτικές.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό στις 22/4, την Παρασκευή το βράδυ, όπου παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Βαρκελώνης, Gerardo Pisarello, εκπρόσωποι του ισπανικού κράτους καθώς και Καταλανοί και Ευρωπαίοι αντιπρόσωποι κινημάτων ενάντια στις TTIP, CETA και ΤISA. H εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία στην Arcde Trionf της Βαρκελώνης με την μπάντα Che Subaka και συμμετοχή χιλιάδων πολιτών.

Η διήμερη συνάντηση απέδειξε την προθυμία των τοπικών αρχών για την δημιουργία συμμαχίας όχι μόνο για την εναντίωση στις εν λόγω εμπορικές συμφωνίες αλλά και για την υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων για όλους από όλες τις συμφωνίες που βάζουν τα κέρδη των ιδιωτών και την απληστία των πολυεθνικών πάνω από τις ανάγκες των πολιτών. Την ίδια στιγμή η συνάντηση αυτή ήταν ευκαιρία ώστε να ενισχυθούν οι συνεργασίες προς πολλαπλές εναλλακτικές που προέρχονται τόσο από τον κοινωνικό όσο και τον θεσμικό κοινοτισμό , που θα ενισχύσουν την μάχη ενάντια στις TTIP/CETA/TISA.

Τα επόμενα βήματα
Κατά την διάρκεια της συνάντησης προτάθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης Grenoble (Νοτιοανατολική Γαλλία) να διοργανώσει την δεύτερη πανευρωπαϊκή συνάντηση τοπικών αρχών. Παράλληλα, οι τοπικές εκστρατείες θα συνεχίσουν να εργάζονται για την ενίσχυση και την συν δημιουργία αντιστάσεων σε τοπικό επίπεδο ενάντια στις εμπορικές συμφωνίες.

Σχετικά με την κοινή δήλωση/ διακήρυξη των δημάρχων, το δημοτικό συμβούλιο της Βαρκελώνης, πρόκειται να παρέχει όλες τις πληροφορίες που αφορούν τη συνάντηση στην επίσημη ιστοσελίδα την πόλης όπου θα αναρτηθεί το κείμενο και οι υπογραφές των δήμων και κοινοτήτων που την συνυπογράφουν. Επιπλέον η κοινή διακήρυξη θα παρουσιαστεί και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. [σ.σ. η διακήρυξη θα αναρτηθεί στη γλώσσα μας τις επόμενες ημέρες]

Επιπλέον, όλες οι σχετικές πληροφορίες καθώς και τα πρακτικά της συνάντησης θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα https://www.ttip-free-zones.eu/, ενώ φωτογραφικό υλικό είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμό https://www.flickr.com/gp/140574978@N03/1TV1a7.

Δείτε επίσης

Μετάφραση – Εμπλουτισμός κειμένου
Κωνσταντίνος Κουτσονικόλας

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου