Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Το κίνημα ενάντια στην TTIP δυναμώνει | Η περίπτωση της Γερμανίας


Διαδήλωση με αφορμή τη συνάντηση των G7   -  Διαβάστε ΕΔΩ ΕΔΩ [Μεταξύ των διαδηλωτών είναι και οι Φίλοι της Φύσης Γερμανίας -  VIDEO ΕΔΩ].

Μόνο το 18% είναι υπέρ της TTIP - ΕΔΩ

Η σχεδιαζόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ αντιμετωπίζεται από τον πληθυσμό κυρίως με απόρριψη ή αμηχανία. 

Σύμφωνα με μια έρευνα του ερευνητικού ινστιτούτου δημοσκοπήσεων T NS για λογαριασμό του SPIEGEL το 33% των Γερμανών θεωρούν τη συνθήκη για μια «Διατλαντική Εταιρική Εμπορίου και Επενδύσεων» (ΤΤΙΡ) ως "κάτι κακό". Το 46% είπε ότι «δεν κρίνει» το σχέδιο. Το 18 τοις εκατό εγκρίνει τη συμφωνία. 

Ως λόγοι για την απόρριψη αναφέρθηκαν από τους ερωτηθέντες κυρίως οι σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις για τα δίκαιο του περιβάλλοντος, της κατανάλωσης και της εργασίας. Έτσι το 42% των επικριτικών της ΤΤΙΡ φοβούνται ότι η προτεινόμενη συνθήκη θα μπορούσε να μαλακώσει τα σχετικά Ευρωπαϊκά πρότυπα σε αυτούς τους τομείς. Μόνο το 27% ανησυχούν ότι με μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ οι πολυεθνικές εταιρείες θα αποκτούσαν υπερβολική δύναμη. 

Ο πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Klaus Müller έκανε έκκληση να επικεντρωθούν οι διαπραγματεύσεις σε ορισμένα βασικά ζητήματα και να συζητηθεί μια "ελαφριά (light) ΤΤΙΡ". "Όσον αφορά στα τρόφιμα ή τις χημικές ουσίες, οι κουλτούρα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη είναι απλά πάρα πολύ διαφορετική, ώστε να γίνει γρήγορα η εναρμόνιση ή να μπορούν να κατανοήσουν ο ένας τον άλλο," είπε στο περιοδικό Der Spiegel. Αντ ' αυτού, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες θα πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να καταλήξουν σε μια συμφωνία σχετικά με ζητήματα για τα οποία θα μπορούσαν χοντρικά να συμφωνήσουν. "Ως συνήγορος του καταναλωτή είμαι υπέρ της ελευθερίας επιλογής και τις χαμηλές τιμές», δήλωσε ο Müller. "Αλλά αυτό προϋποθέτει οι καταναλωτές να μπορούν να αντιληφθούν καθαρά και σωστά αυτό για το οποίο αποφασίζουν." 

Οι Γιατροί της Γερμανίας ζητούν να εξαιρεθεί το σύστημα υγείας από την TTIP -  
ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου