Τρίτη, 23 Ιουνίου 2015

ΑΔΕΔΥ: "Οχι στη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων"

[Φωτ. Διαδήλωση στις Βρυξέλλες ενάντια στην TTIP]


ΑΔΕΔΥ: "Όχι στη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία τις διαβουλεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τη «Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων» γνωστή ως TTIP οι οποίες διεξάγονται σε καθεστώς αδιαφάνειας, χωρίς ενημέρωση των εθνικών Κοινοβουλίων, των πολιτών αλλά ακόμη και του Ευρωκοινοβουλίου.

Το πρωτοφανές επίπεδο αδιαφάνειας, από την αρμόδια Επιτροπή, συνιστά κατάχρηση των εξουσιών της και καταπάτηση θεμελιακών δημοκρατικών αρχών λειτουργίας, που οδηγούν με σταθερά βήματα στην πολιτική απονομιμοποίησή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα σχετικά αρχεία θα παραμείνουν κλειστά για τα επόμενα τριάντα χρόνια, ακόμα και για τους εκλεγμένους αντιπροσώπους των κρατών-μελών.

Παρά την προσπάθεια απόκρυψης και εξωραϊσμού των αποτελεσμάτων της TTIP, είναι πλέον γνωστό, πως η σχεδιαζόμενη ενιαία ζώνη ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΗΠΑ και Καναδά επιχειρεί να επανακαθορίσει τα ισχύοντα του κοινωνικού χώρου προς όφελος του κεφαλαίου. Πολιτικές για τις εργασιακές σχέσεις, τις κοινωνικές υπηρεσίες, την προστασία του περιβάλλοντος, τη δημόσια υγεία, αλλά και ζητήματα που αφορούν τη μεταναστευτική πολιτική, τη διαχείριση της διατροφικής αλυσίδας, την εκπαίδευση και το επίπεδο των μισθών θα καθορίζονται από την TTIP. Προβλέπεται η δημιουργία θεσμών που θα διευκολύνουν την ασυδοσία της αγοράς, επιτρέποντας την κατίσχυση των πολυεθνικών εταιρειών έναντι των εθνικών κυβερνήσεων. Θα μπορούσε, επί παράδειγμα, εταιρεία να προσφεύγει εναντίον χώρας που προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών του (πχ αυξάνοντας τους μισθούς ή βελτιώνοντας τις εργασιακές σχέσεις), αν αυτή κρίνει πως διακυβεύονται τα κέρδη της.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκτιμά πως είναι αναγκαία η ενημέρωση των εργαζομένων για τις επιπτώσεις των σχεδιαζόμενων πολιτικών, ενώ πρέπει παράλληλα να επιδιωχθεί η κοινή δράση εργαζομένων και κινημάτων από την Ελλάδα και τις άλλες χώρες προκειμένου να αποτραπεί η αντιδημοκρατική εκτροπή. Για να προασπίσουμε τον κόσμο της εργασίας και τα δικαιώματά του απέναντι στις καταστροφικές επιδιώξεις των δυνάμεων του διεθνούς κεφαλαίου, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
22/6/2015
------------------
[ΣΧΟΛΙΟ: Για πρώτη φορά είδαμε ανακοίνωση, θέση της ΑΔΕΔΥ για το θέμα της TTIP. Ίσως να υπάρχει και κάποια προηγούμενη ανακοίνωση, απόφαση της ΑΔΕΔΥ που δεν την γνωρίζουμε και θα θέλαμε να το μάθουμε. Ελπίζουμε α) να συντονιστεί η ΑΔΕΔΥ με τις άλλες πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών για κοινές δράσεις σε κορυφαίες πολιτικές Εθνικές, Ευρωπαϊκές, Παγκόσμιες παρεμβάσεις όπως έγιναν στις 18 Απριλίου 2015 και τον Οκτώβριο του 2014 β) να αναλάβουν παρόμοιες θέσεις η ΓΣΕΕ και η ΠΑΣΕΓΕΣ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου