Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Σάββατο 18 Απριλίου 2015 | Παγκόσμια Ημέρα Δράσης |Αθήνα 11:30 στο Σύνταγμα | Κάλεσμα στα Κινήματα και στην Κοινωνία σε Κινητοποιήσεις | People and the Planet before Profits!

[από την Πανευρωπαϊκή Ημέρα δράσης κατά της TTIP/CETA 11 Οκτωβρίου 2014]

Ελληνική Πρωτοβουλία  STOP TTIP CETA TISA
http://stop-ttip-ceta-greece.blogspot.gr - Mail: stop.ttip.greece@gmail.com
http://www.globaltradeday.org/ [υπό κατασκευή]

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ø  Για να Κάνουμε την ΤTIP Παρελθόν
Ø  Οι άνθρωποι και ο πλανήτης πάνω από τα κέρδη!
Ø  Κάλεσμα στα Κινήματα και στην Κοινωνία σε Κινητοποιήσεις
Ø  Σάββατο 18 Απριλίου 2015 | ΠαγκόσμιαΗμέρα Δράσης |Αθήνα 11:30 στο Σύνταγμα

Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤTIP) είναι μια υπό διαπραγμάτευση συμφωνία «ελεύθερου»/ ληστρικού εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ. Αποτελεί την ισχυρότερη μέχρι σήμερα προσπάθεια να επιβληθεί παγκοσμίως η «ορθοδοξία» του νεοφιλελευθερισμού, δηλαδή η πλήρης απελευθέρωση της ασυδοσίας των αγορών και των εταιρειών κόντρα στις ανάγκες των κοινωνιών και στην προστασία της φύσης.

Ειδικότερα, με την TTIP αίρονται κάθε είδους όρια στην ασυδοσία των επενδυτών και του ιδιωτικού κέρδους, είτε αυτά αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα, είτε τις περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, τη διατροφική ασφάλεια, τη δημόσια υγεία, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την πνευματική ιδιοκτησία και τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μέσω της TTIP απορρυθμίζονται κάθε είδους τομείς της οικονομίας, από την υποβάθμιση των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης/ΠΟΠ στα αγροτικά προϊόντα και τη ρύθμιση του βαθμού της χημικής επεξεργασίας των τροφίμων μέχρι την άρση της απαγόρευσης των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών/ΓΤΟ, προκειμένου οι πολυεθνικές των αγροεφοδίων και των τροφίμων να επελάσουν απερίσπαστα σε βάρος της τοπικής παραγωγής και οικονομίας.

Επίσης, περιορίζεται η δυνατότητα του κράτους να παρέχει υπηρεσίες πρόνοιας στους πολίτες, με σκοπό το άνοιγμα νέων κερδοσκοπικών αγορών σε τομείς παροχής δημοσίων αγαθών, όπως το νερό, η ενέργεια, η παιδεία και η υγεία. Επιπλέον, η TTIP προβλέπει θεσμούς επίλυσης διαφορών μεταξύ εταιρειών και κρατών, όπου οι επενδυτές θα έχουν το δικαίωμα να εγκαλούν χώρες, των οποίων οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις θέτουν εργασιακά, περιβαλλοντικά, υγειονομικά ή άλλα όρια στις κερδοσκοπικές τους δραστηριότητες. Συμπερασματικά, μέσω των θεσμών, που προβλέπονται στην TTIP, γίνεται απόπειρα από το κεφάλαιο να εμπεδωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η νεοφιλελεύθερη αναδιάταξη των κοινωνιών σε τέτοιο σημείο, ώστε πλέον να καθίσταται μη δυνατή η δημοκρατική αμφισβήτησή της. Αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση των διακρίσεων εναντίον κοινωνικών ομάδων όπως οι γυναίκες, οι μετανάστες και οι μετανάστριες, οι άνθρωποι σε ακραία φτώχεια.

Η TTIP αποτελεί απόπειρα μεταφοράς σε πλανητικό επίπεδο της καταστροφής που επέφεραν τα τελευταία χρόνια οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην ελληνική κοινωνία. Η εργασιακή ζούγκλα, η γενίκευση της επισφαλούς απασχόλησης, η υποχώρηση των κρατικών πολιτικών πρόνοιας, η κλοπή του δημοσίου πλούτου, η οικολογική καταστροφή, το δίκαιο του επενδυτή των αρπαχτών ως υπέρτατη αξία δεν είναι για εμάς καινούργια φαινόμενα αλλά μετά την κρίση έχουν καθορίσει σε βάθος τις ζωές μας. Ωστόσο, μέσω της TTIP η επίθεση, που καθημερινά δεχόμαστε, γίνεται κανόνας μη επιδεχόμενος αμφισβήτησης από τις δημοκρατικές κατακτήσεις που έχουν απομείνει.

Από την εξέγερση των Ζαπατίστας στο Μεξικό και το αντι-παγκοσμιοποιητικό κίνημα, μέχρι τους κοινωνικούς αγώνες των καταπιεσμένων σε Αφρική, Ασία και Νότια Αμερική, όλες οι σύγχρονες κοινωνικές αντιστάσεις εκκινούν από την αμφισβήτηση συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου, όπως η TTIP, για να δείξουν ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Από την Ελλάδα και τον Νότο μέχρι την καρδιά της Ευρώπης όλοι και όλες εμείς δεν είμαστε μόνο τα θύματα ενός συστήματος καταπίεσης αλλά και υποκείμενα αντίστασης και δημιουργίας.

H «Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TISA» συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Ημέρα ενάντια στην TTIP CETA στις 11/10/2014 και είναι κομμάτι του ευρύτερου συντονισμού των Ευρωπαϊκών κινημάτων, που διοργάνωσε τη συγκέντρωση 1.101.539 υπογραφών ενάντια στην TTIP ως «δώρο» στα γενέθλια του κ. Γιούνκερ στις 9/12/2014, τη μεγάλη διαδήλωση στις Βρυξέλλες στις 19/12/2014, τις μικρές και μεγάλες κινητοποιήσεις, ημερίδες, εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο καθώς και την πρόσφατη συνάντηση στις Βρυξέλλες (2-3/2/2015) για τη χάραξη στρατηγικής ενάντια στις εμπορικές συμφωνίες.

Τώρα καλούμε τα κινήματα και τις οργανώσεις των πολιτών σε εκδηλώσεις - δράσεις κοινωνικής πληροφόρησης και κινητοποίησης ενάντια στις ληστρικές εμπορικές συμφωνίες TTIP / CETA / TISA από 12 έως 20 Απριλίου 2015 και σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης, Σάββατο 18 Απριλίου, 2015 και ώρα 11:30.

Για πληροφόρηση και συντονισμό επικοινωνήστε μαζί μας στο mail: stop.ttip.greece@gmail.com

Οι άνθρωποι και ο πλανήτης πάνω από τα κέρδη!
People and the Planet before Profits!


Ελληνική Πρωτοβουλία  STOP TTIP CETA TISA


 10/3/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου