Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018

ΨΗΦΙΣΜΑ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ [ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ] | ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ - ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ Η ΓΗ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ


[Λυπούμαστε, αυτό το μυστικό ISDS δικαστήριο θεωρεί ότι οι εθνικοί σας νόμοι περιφρονούν το κέρδος]

ü  ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ
ü  ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ Η ΓΗ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

[Σε αρκετά μέλη – κράτη της ΕΕ οργανώνεται μια εκστρατεία για την υπογραφή του παρακάτω ψηφίσματος. Το ψήφισμα καλούνται να το υπογράψουν Περιβαλλοντικοί και Κοινωνικοί φορείς, Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, Σωματεία εργαζομένων, Επαγγελματικοί και Βιοτεχνικοί φορείς, Επιμελητήρια, Πολιτικά και Ερευνητικά Ινστιτούτα, Ενώσεις καταναλωτών, Δίκτυα – Επιτροπές και Πρωτοβουλίες πολιτών, Δήμοι και Περιφέρειες κ.α. ]

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Τα τελευταία χρόνια επεκτείνονται τα εταιρικά δικαστήρια ISDS/ Investor- State dispute Settlement μέσω των οποίων δίνεται η δυνατότητα στις Πολυεθνικές να μπορούν να μηνύουν κράτη για μέτρα που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους φυσικούς τους πόρους.

Τα ΙSDS επεκτάθηκαν σε περισσότερες από 3000 διεθνείς συμφωνίες. Πολυεθνικές εταιρείες προσέφυγαν απαιτώντας περισσότερα από 570 δις δολάρια από κράτη για μέτρα που έλαβαν να προστατεύσουν το δημόσιο συμφέρον, διεκδικώντας τα εταιρικά τους κέρδη.
Τα εταιρικά δικαστήρια των Πολυεθνικών είναι απειλή για την δημοκρατία. βάζοντας τα κέρδη πάνω από τις δημοκρατικές αποφάσεις και το δίκαιο των κρατών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύεται τώρα στην CETA (EE-Καναδά), TTIP (EE-HΠΑ) και σε πάνω από 50 διεθνείς εμπορικές συμφωνίες και διαβουλεύεται την εγκαθίδρυση αυτών των εταιρικών δικαστηρίων Investor-State dispute Settlement / Investment Court System/ Multilateral Investment Court.
Εμείς είμαστε αντίθετοι με την χορήγηση προνομίων στις πολυεθνικές εταιρείες και στους επενδυτές να στρέφονται κατά των κρατών μέσω αυτών των εταιρικών δικαστηρίων.
H αρμοδιότητα επίλυσης των διαφορών ανάμεσα στα κράτη να συνεχίζει να γίνεται στα πλαίσια του ΟΗΕ και του ΠΟΕ με όρους ισοτιμίας και δίκαιου εμπορίου, ενώ ανάμεσα στους επενδυτές και στα κράτη αρμοδιότητα πρέπει να έχουν τα δικαστήρια των Εθνικών κρατών όπου γίνονται οι επενδύσεις.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ:
 • Να ασκούν ανεμπόδιστα το δικαίωμά τους στην εφαρμογή των κοινωνικών τους πολιτικών, στην υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων σύμφωνα με τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας και των  περιβαλλοντικών τους πολιτικών σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ.
 • Να αποτρέψουν την καλλιέργεια και εμπορία των μεταλλαγμένων και να υπερασπιστούν την αρχή της πρόληψης στην δημόσια υγεία και το περιβάλλον, τα ΠΟΠ-ΠΓΕ και βιολογικά προϊόντα, καθώς και τα δημόσια αγαθά και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας από τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησής τους.
 • Να βάλουν τέλος σε αδιαφανή εταιρικά δικαστήρια ΙSDS /ICS /MIC όπου έχουν πρόσβαση μόνον οι ελίτ και οι εκατομμυριούχοι.
Απρίλιος 2018


OI ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

 1.  STOP TTIP CETA TiSA Ελλάδας – Για μία δημοκρατική Ευρώπη σε έναν κόσμο δίκαιου εμπορίου
 2. ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ – Δίκτυο για την Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη γεωργία. 
 3. ΑΝΑΤΡΟΠΗ – Κίνηση Δημοτών Κερατσινίου Δραπετσώνας
 4. Δίκτυο Φορέων και Πολιτών Θεσσαλίας STOP TTIP CETA TiSA – Για μία δημοκρατική Ευρώπη σε έναν κόσμο δίκαιου εμπορίου
 5. Δίκτυο εθελοντικών ΜΚΟ Θεσσαλίας
 6.  Δρόμοι Ανατροπής στην Περιφέρεια Θεσσαλίας
 7. Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ (μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης «Naturefriends International» και του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Seattle to Brussels»)
 8.  Εναλλακτική Κοινότητα ΤΟ ΠΕΛΙΤΙ
 9. Θεσσαλοί Πολίτες του κόσμου για την βιώσιμη Ανάπτυξη
 10. ΚΑΛΛΙΣΤΩ, Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση
 11. Οικολογική Θεσσαλία 
 12. Οικολογική Κίνηση Δράμας
 13. Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης
 14. Οικολογικό Δίκτυο
 15. Οικολογική Ομάδα Ροδόπης
 16. Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων
 17. Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.
 18. Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων/ ΠΑΚΟΕ
 19. ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο Αττικής
 20. Σωματείο Εμπόρων και Επαγγελματιών Αμπελώνα
 21. Τοπικό Συμβούλιο Τερψιθέας
 22. Φίλοι της Γης Θεσσαλίας
 23. Φίλοι Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς Λάρισας
[Ο κατάλογος είναι ανοικτός για προσυπογραφή του ψηφίσματος]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ stop.ttip.greece@gmail.com

Οικολογικό Δίκτυο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου