Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016

Ειδική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών

 

Σε ανάρτησή μας στις 5 Ιουνίου 2016 σας είχαμε ενημερώσει για την συγκρότηση Ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θ’ ασχοληθεί με το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών (CETA και TTIP -μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ) με πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.

Στις 18 Ιουλίου 2016 ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νίκος Βούτσης υπέγραψε τη σύσταση και συγκρότηση της ειδικής  Επιτροπής με την ονομασία «Ειδική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών»

Η Επιτροπή θα βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία και επικοινωνία με την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και, μέσω αυτής, με τους Έλληνες ευρωβουλευτές. Επίσης θα συνεργάζεται με εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών που έχουν εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες, όπως η Greenpeace, ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ κ.ά.

Πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι ο Νίκος Βούτσης και μέλη της οι πρόεδροι των έξι διαρκών Επιτροπών της Βουλής, βουλευτές όλων των κομμάτων, εμπειρογνώμονες από τα υπουργεία Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εξωτερικών, ο ειδικός γραμματέας της Βουλής και προϊστάμενοι των αρμόδιων διευθύνσεων του Κοινοβουλίου.

Η νέα Επιτροπή που συστήνεται με απόφαση του Προέδρου του Σώματος Νίκου Βούτση θα διερευνά το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών συμφωνιών εμπορίου μεταξύ Ε.Ε., Καναδά και Η.Π.Α.. Αντικείμενο της θα έχει μεταξύ άλλων, την προώθηση της διαφάνειας στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, η συνεργασία με τυχόν αντίστοιχες επιτροπές των κρατών μελών της Ε.Ε., καθώς και η διατύπωση προτάσεων προς την κυβέρνηση, με συμβουλευτικό χαρακτήρα.
 
Η Επιτροπή συγκροτείται ως εξής:
 1. Νικόλαος Βούτσης - Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.
 2. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου - Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.
 3. Κωνσταντίνος Δουζίνας - Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.
 4. Γεράσιμος Μπαλαούρας - Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.
 5. Νικόλαος Μανιός - Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.
 6. Αντώνιος Συρίγος - Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
 7. Χαρά Καφαντάρη - Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.
 8. Αικατερίνη Ιγγλέζη - Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος.
 9. Αννέτα Καββαδία - Βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Κ.Ο.) «ΣΥΡΙΖΑ» και Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.
 10. Νεκτάριος Σαντορινιός - Βουλευτής της Κ.Ο. «ΣΥΡΙΖΑ» που έχει οριστεί να λαμβάνει γνώση των διαβαθμισμένων εγγράφων της Transatlantic Trade and Investment Partnership (ΤΤΙΡ), μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.
 11. Ιωάννης Κεφαλογιάννης - Βουλευτής της Κ.Ο. «ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» που έχει οριστεί να λαμβάνει γνώση των διαβαθμισμένων εγγράφων της ΤΤΙΡ, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.
 12. Ευάγγελος Καρακώστας - Βουλευτής της Κ.Ο. «ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» που έχει οριστεί να λαμβάνει γνώση των διαβαθμισμένων εγγράφων της ΤΤΙΡ, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
 13. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου - Βουλευτής της Κ.Ο. «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ» που έχει οριστεί να λαμβάνει γνώση των διαβαθμισμένων εγγράφων της ΤΤΙΡ, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
 14. Νικόλαος Καραθανασόπουλος - Βουλευτής της Κ.Ο. «Κ.Κ.Ε». που έχει οριστεί να λαμβάνει γνώση των διαβαθμισμένων εγγράφων της ΤΤΙΡ, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.
 15. Σπυρίδων Δανέλλης - Βουλευτής της Κ.Ο. «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ» που έχει οριστεί να λαμβάνει γνώση των διαβαθμισμένων εγγράφων της ΤΤΙΡ, μέλος της Διαρκούς Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.
 16. Δημήτριος Καμμένος - Βουλευτής της Κ.Ο. "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ" που έχει οριστεί να λαμβάνει γνώση των διαβαθμισμένων εγγράφων της ΤΤΙΡ, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.
 17. Μάριος Γεωργιάδης - Βουλευτής της Κ.Ο.  «ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ» που έχει οριστεί να λαμβάνει γνώση των διαβαθμισμένων εγγράφων της ΤΤΙΡ,  μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.
 18. Γεώργιος Δημαράς - Βουλευτής της Κ.Ο. "ΣΥΡΙΖΑ", μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.
 19. Παναγιώτης Μηταράκης - Βουλευτής της Κ.Ο. «ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, πρώην Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
 20. Φωτεινή Καρατζαφέρη - Εμπειρογνώμονας από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού..
 21. Βασίλειος Τσέλιος - Εμπειρογνώμονας Πρεσβευτής Σύμβουλος Β,  Γ1 Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών.
    22. Εμπειρογνώμονας που θα οριστεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
    23. Χρήστος Καφτεράνης - Εμπειρογνώμονας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
    24. Κωνσταντίνος Βασιλάκης - Ειδικός Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων.
    25. Αναστασία Φράγκου - Προϊσταμένη Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.
    26. Αστέριος Πλιάκος - Προϊστάμενος Δεύτερης Διεύθυνσης Διεπιστημονικών μελετών της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, Καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
   27. Ξενοφών Παπαρρηγόπουλος - Προϊστάμενος Α΄ Τμήματος Νομοτεχνικής Επεξεργασίας της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
   28. Ανδρέας Κούνδουρος - Προϊστάμενος του Τμήματος Ευρωπαϊκών Μελετών της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.
   29. Νέστωρ Πολίτης - Ειδικός επιστημονικός συνεργάτης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.
   30. Όλγα Γιούργου - Επιστημονική συνεργάτιδα του Προέδρου της Βουλής.


ΠΗΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου