Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2015

Υπεγράφη η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου TPP | Ο αγώνας συνεχίζεται ενάντια στις TTIP CETA TiSA | 10-17 Οκτωβρίου δράσεις σε όλο τον κόσμο | Στην Ελλάδα: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης

[Trans-Pacific free trade deal agreed creating vast partnership
Ρεπορτάζ για τη συφωνία TIP από το BBC ΕΔΩ]Υπεγράφη η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου TPP

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και 10 ακόμα χώρες του Ειρηνικού υπέγραψαν σήμερα τη Σύμφωνία Εμπορίου ΤPP, που καλύπτει το 40% της παγκόσμιας οικονομίας. Διαβάστε τους λόγους της 17ωρης καθυστέρησης της Συνέντευξης Τύπου.

Η TPP έχει επικριθεί παγκοσμίως, αφού χαλαρώνει τους περιορισμούς με τους οποίους δεσμεύονται οι πολυεθνικές εταιρείες, ενώ το περιεχόμενο των διατλαντικών συμφωνιών παραμένει εν πολλοίς άγνωστο. Πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μαζέψει περισσότερες από 3 εκατ. υπογραφές κατά της TTIP, της ανάλογης συμφωνίας που αφορά και την Ευρώπη

Η υπογραφή της TPP έγινε στην Ατλάντα, μετά από 5 ημέρες μυστικών διαπραγματεύσεων, ωστόσο οι ΗΠΑ επεξεργάζονται αυτές τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου τα τελευταία 5 χρόνια.

Οι υπόλοιπες χώρες που υπέγραψαν την TPP, εκτός των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Μεξικό, το Μπρουνέι, η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, το Περού, η Νέα Ζηλανδία, η Χιλή και το Βιετνάμ. 

Οι λογοι που καθυστέρησε η συμφωνία για την TPP
Η Συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοινώθηκε η συμφωνία της Trans-Pacific Partnership, καθυστέρησε περίπου 17 ώρες, καθώς υπήρχαν θέματα για τα οποία υπήρχαν διαφωνίες.

Όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, αρκετές ήταν οι χώρες που στις τελευταίες πέντε ημέρες, προσπάθησαν να κερδίσουν όσο το δυνατόν πιο επωφελείς γι αυτές όρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η TPP θα επηρεάσει το 40% της παγκόσμιας οικονομίας.

Όπως αποκάλυψαν πηγές, -οι οποίες είναι περιορισμένες λόγω της μυστικότητας γύρω από τις συζητήσεις- ένας από τους λόγους της καθυστέρησης ήταν η δυσκολία επίτευξης συμφωνίας στα θέματα του εμπορίου γάλακτος, όπου υπήρχαν αντιδράσεις από τον Καναδά και την Νέα Ζηλανδία. Η Νέα Ζηλανδία, ήθελε μεγαλύτερη πρόσβαση στις αγορές των ΗΠΑ, του Καναδά και της Ιαπωνίας.

Επιπροσθέτως, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και Μεξικό συμφώνησαν τις τελευταίες ώρες στους όρους που ορίζουν to κατά πόσο ένα όχημα θα πρέπει να κατασκευάζεται από χώρες που συμμετέχουν στην TPP ώστε να πληρεί τις προϋποθέσεις απαλλαγής από δασμούς. 

Ακόμη, οι Ηνωμένες Πολιτείες με την Αυστραλία κατάφεραν να τα βρουν στα θέματα της προηγμένενης φαρμακευτικής, όπου όμως παρουσίαζε αντιρρήσεις το Περού. Όπως φάνηκε εν τέλει, οι 12 χώρες που συμμετέχουν βρήκαν τον τρόπο ώστε να καμφθούν οι όποιες αντιστάσεις. 


Ανακοίνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την TPPΜε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την επίτευξη της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου, καθώς θεωρούν ότι οι τιμές των φαρμάκων θα αυξηθούν κατακόρυφα. 

Οι μεγάλοι χαμένοι, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, είναι οι ασθενείς και όσοι προσπαθούν να παράσχουν βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες. Συνεχίζοντας, χαρακτηρίζουν την TPP ως τη χειρότερη εμπορική συμφωνία που αφορά την πρόσβαση στα φάρμακα για τους κατοίκους των αναπτυσσόμενων χωρών.

Για παράδειγμα, η ενίσχυση του μονοπωλίου στα βιολογικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς θα αναγκάσει τους ανθρώπους που κατοικούν στις αναπτυσσόμενες χώρες να πληρώνουν πολύ μεγάλα ποσά προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε αυτά. Κλείνοντας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, εκτιμούν ότι η TPP θα έχει τεράστια επίπτωση για πολλά χρόνια στη δημόσια υγεία και δε θα επηρεάσει μόνο τις 12 χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν.

Περισσότερα για τις Διατλαντικές Εμπορικές Συμφωνίες ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ PRESSPROJECT
-----------------
Διαβάστε στο ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΑ ΕΔΩ περιλητπικά για τις ληστρικές συμφωνίες.
--------------------------------------
Secret Trans-Pacific Partnership Agreement (TPP) - Environment Consolidated Text
Ένα παλαιότερο κείμενο από Wikileaks ΕΔΩ.

-----------------------------
Οι αγώνες, η συνεργασία και η δράση των κινημάτων σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο ενάντια στις ληστρικές συμφωνίες και στις συνέπειές τους πρέπει όχι μόνο να συνεχιστούν αλλά και να αναβαθμιστούν.
Η συμφωνία για την TPP μπορεί να ολοκληρώθηκε μεταξύ των διαπραγματευτών, όμως για να έχει ισχύ πρέπει να ψηφιστεί και από τα κοινοβούλια των δώδεκα κρατών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου