Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Ενημέρωση - Νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών: Εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ για τους ΓΤΟ - 13-11-2020

 


Ενημέρωση - Νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών: Εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ για τους ΓΤΟ - 13-11-2020

Νέες τεχνικές γενετικής τροποποίησης φυτών, που αναφέρονται ως «επεξεργασία γονιδίων» ή «επεξεργασία γονιδιώματος», έχουν εξελιχθεί γρήγορα τα τελευταία χρόνια, επιτρέποντας πολύ πιο γρήγορα και ακριβέστερα αποτελέσματα από τις συμβατικές τεχνικές αναπαραγωγής φυτών. Θεωρούνται ως πολλά υποσχόμενα καινοτόμα πεδία για τη βιομηχανία γεωργικών ειδών διατροφής, προσφέροντας μεγάλες τεχνικές δυνατότητες. Οι καταναλωτές θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την βελτιωμένη θρεπτική ποιότητα ή τη μειωμένη αλλεργιογένεια των τροφίμων, για παράδειγμα, όπως το σιτάρι με μειωμένη γλουτένη. 

Υπάρχει, ωστόσο, σημαντική συζήτηση σχετικά με το πώς πρέπει να ρυθμιστούν αυτές οι νέες τεχνικές και εάν ορισμένες ή όλες αυτές πρέπει να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ). 

Όσοι πιστεύουν ότι οι νέες τεχνικές θα πρέπει να εξαιρεθούν από τη νομοθεσία ΓΤΟ γενικά υποστηρίζουν ότι το τελικό προϊόν είναι πολύ παρόμοιο με τα προϊόντα που παράγονται χρησιμοποιώντας συμβατικές τεχνικές αναπαραγωγής, ή ότι παρόμοιες αλλαγές θα μπορούσαν επίσης να συμβούν φυσικά. 

Εκείνοι που θεωρούν ότι οι νέες τεχνικές πρέπει να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας για τους ΓΤΟ ισχυρίζονται ότι οι χρησιμοποιούμενες διαδικασίες σημαίνουν ότι τα φυτά που εκτρέφονται χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνικές στην πραγματικότητα τροποποιούνται γενετικά. 

Ιστορικό

Τον Ιούλιο του 2018, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε ότι οι οργανισμοί που έχουν υποστεί επεξεργασία γονιδιώματος εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους ΓΤΟ. Αν και χαιρετίστηκε από κάποιους, η απόφαση πυροδότησε επίσης κριτική και ζητήθηκε από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τροποποιήσει τη νομοθεσία της ΕΕ για τους ΓΤΟ Τον Νοέμβριο του 2019.  Το Συμβούλιο ζήτησε από την Επιτροπή να υποβάλει μελέτη υπό το φως της απόφασης του Δικαστηρίου σχετικά με το καθεστώς των νέων γονιδιωματικών τεχνικών (NGTs), έως τις 30 Απριλίου 2021. Η παράγραφος αυτή αποτελεί μια ενημερωμένη έκδοση της ενημέρωσης του Οκτωβρίου 2019.

Δημοσιεύτηκε [ΕΔΩ] New plant-breeding techniques: Applicability of EU GMO rules

Μετάφραση: Καίτη Μυλωνά


 


1 σχόλιο: