Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου 2017

Συμφωνία (Τακτοποίηση) στον ΠΟΕ μεταξύ ΕΕ και Καναδά για το ζήτημα του βοδινού κρέατος | Η συζήτηση διευκολύνθηκε από τη φιλελευθεροποίηση του εμπορίου με τη CETA

Συμφωνία (Τακτοποίηση) στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου  μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά για το ζήτημα του βοδινού κρέατος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση. και ο Καναδάς ολοκλήρωσαν μια συζήτηση που κράτησε 21 χρόνια σχετικά με το βοδινό κρέας, το οποίο προέρχεται από ζώα, τα οποία έχουν διατραφεί με ορμόνες (ορμονούχο βοδινό κρέας) μετά και την ευρύτερη συμφωνία που έκαναν.

Η συζήτηση, που κατάληξε στη συμφωνία και είχε ξεκινήσει το 1996, διευκολύνθηκε από τη φιλελευθεροποίηση του εμπορίου με τη CETA, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 21 Σεπτεμβρίου 2017.

Αυτή η ενισχυμένη συνεργασία και η βαθύτερη κατανόηση συντέλεσε, ώστε να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση και να ολοκληρωθεί η συζήτηση, σύμφωνα με την κοινή δήλωση των ΕΕ και Καναδά.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, ο Καναδάς παραιτείται από όποιο δικαίωμα ανταπόδοσης (αντεκδίκησης) για παράπονα παλαιότερων χρόνων, σύμφωνα με τα οποία η ΕΕ έσπασε (παρέβη) τους κανόνες του ΠΟΕ απαγορεύοντας το ορμονούχο βοδινό κρέας.
Η χρήση των ορμονών στην εκτροφή των βοοειδών στον Καναδά είχε μπλοκάρει τις εξαγωγές βοδινού κρέατος στην ΕΕ. Στις συζητήσεις για τη CETA, οι Καναδοί ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να αποδεχθούν μεγαλύτερη ποσόστωση για τις εισαγωγές βοδινού κρέατος ελεύθερου ορμονών, ώστε η παραγωγή τέτοιου κρέατος να γίνει οικονομικά βιώσιμη.
Η συζήτηση για τις ορμόνες ήταν στο επίκεντρο των μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων με τη συμφωνία να κλείνει στην προσφορά από την πλευρά της ΕΕ στους 40.000 τόνους έναντι των 100.000 τόνων που ζητούσε ο Καναδάς. Η συμφωνία συνοδεύεται από αύξηση των εξαγωγών του Καναδά προς την ΕΕ στους 50.000 τόνους βοδινού κρέατος χωρίς δασμούς, στους 80.000 τόνους χοιρινού κρέατος και στους 100.000 τόνους σταριού.
Η ΕΕ είπε ότι η CETA δεν θα αλλάξει τον τρόπο που η ΕΕ νομοθετεί (προασπίζει) την ασφάλεια των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των ΓΤΟ ή την απαγόρευση ορμονούχου κρέατος.
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν στον ΠΟΕ μια παρόμοια συζήτηση, με τις ΗΠΑ να έχουν σε (μάλλον αρνητική) αναμονή λίστα για έγκριση εισαγωγής στις ΗΠΑ προϊόντων της ΕΕ – από τις τρούφες και τις σοκολάτες μέχρι τα τυριά – ως ανταπόδοση στην άρνησή της ΕΕ για εισαγωγή ορμονούχου αμερικάνικου βοδινού κρέατος.
Το 2009, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να παγώσουν τους ανταποδοτικούς δασμούς έναντι μιας υπόσχεσης για εισαγωγή 45.000 τόνων βοδινού κρέατος ελεύθερου ορμονών στην ΕΕ.
Οι εισαγωγές νωπού αμερικάνικου βοδινού κρέατος στην ΕΕ αυξήθηκαν σε αξία από 67 εκατομμύρια δολάρια το 2009 σε 300 εκατομμύρια δολάρια το 2015, ενώ οι εισαγωγές βοδινού κρέατος από τον Καναδά στην ΕΕ παρέμειναν κάτω από τα 10 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, χαμηλότερα και από τις εισαγωγές καναδικού κρέατος αλόγου.

Αναλυτές ειδικοί στο εμπόριο παραθέτουν την άμυνα της ΕΕ σχετικά με τη στάση της απέναντι στο ορμονούχο βοδινό κρέας καθώς επίσης και στο ζήτημα των κοτόπουλων που πλένονται με χλώριο, ως απόδειξη των εμποδίων στο εμπόριο, όταν τίθενται πρότυπα (στάνταρντς) στα τρόφιμα, τα οποία μικρότεροι γείτονές της, όπως η Ελβετία ή η Βρετανία μετά το Brexit, είναι υποχρεωμένοι να τηρούν.
ΠΗΓΗ: bilateirals  | Μετάφραση: Καίτη Μυλωνά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου