Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Δεύτερη Πανευρωπαϊκή Σύνοδος Τοπικών Αρχών ενάντια στη Νέα Γενιά Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου CETA TTIP στη Γκρενόμπλ | Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Αττικής - συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αθανασιάδης


Διακήρυξη της δεύτερης πανευρωπαϊκής συνάντησης των ΤΤΙΡ-ελεύθερων ζωνών

Στη δεύτερη Πανευρωπαϊκή Σύνοδο Τοπικών Αρχών ενάντια στη Νέα Γενιά Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου συμμετείχε η Περιφέρεια Αττικής με εκπρόσωπους της  
τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Παναγιώτη Αθανασιάδη και τον Περιφερειακό Σύμβουλο Δημήτρη Δημάκο
-----------------------------


Γκρενόμπλ 17 Φεβρουαρίου 2017

Διακήρυξη της Δεύτερης Πανευρωπαϊκής Συνόδου Τοπικών Αρχών ενάντια στη Νέα Γενιά Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου

60 χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Οι διαφορετικές κρίσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ απαιτούν μια πολιτική απάντηση. Αντιμέτωπη με μια τέτοια κατάσταση, θα πρέπει να θέσει τις θεμελιώδεις αξίες της στο επίκεντρο των ενεργειών της: αλληλεγγύη, σεβασμός των βασικών ελευθεριών και δικαιοσύνη. Η νέα γενιά συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου ευνοεί μόνο μια μειοψηφία στις κοινωνίες μας, αντιτίθεται σε θεμελιώδη δικαιώματα και επιταχύνει την οικολογική κρίση, σε βάρος των μελλοντικών γενεών. Οι συμφωνίες αυτές απειλούν ευθέως τη δυνατότητά μας να οικοδομήσουμε καλύτερα τις κοινωνίες και τις ζωές μας, να οικοδομήσουμε κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομίες. Απειλούν τον κεντρικό ρόλο στη δημοκρατία, που δικαιούνται και πρέπει να διαδραματίζουν οι πολίτες προστατεύοντας τις περιοχές μας ως κοινότητες. Το επίμαχο και επείγον ζητούμενο στην Ευρώπη είναι να ενισχύσει την οικονομία της με βάση τα κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά και εργασιακά δικαιώματα και όχι μέσω της περαιτέρω απελευθέρωσης των αγορών.

Εμείς, οι δήμαρχοι και οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των πόλεων και των περιφερειών, συγκεντρωθήκαμε στην Γκρενόμπλ στις 17 Φεβρουαρίου 2017, στη 2η Πανευρωπαϊκή Σύνοδο Τοπικών Αρχών ενάντια στη Νέα Γενιά Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου:
  • Λάβαμε γνώση της επικύρωσης της CETA από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την 15η Φεβρουαρίου του 2017, η οποία σηματοδοτεί την προσωρινή εφαρμογή της και στεκόμαστε ενωμένοι και σταθεροί στην απόφασή μας να την πολεμήσουμε και να καλέσουμε τις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών-μελών να απορρίψουν τη συνθήκη.
  • Οι τοπικές κινητοποιήσεις πρέπει να γίνουν μαζικότερες από ποτέ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κύρωσης στα Εθνικά Κοινοβούλια, όταν οι δημοκρατικές συζητήσεις αποκτούν δυναμική, καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις αυτής της συνθήκης θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές σε τοπικό επίπεδο. Οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν με διάφορους τρόπους και θα εργαστούμε για να το πετύχουμε αυτό μαζί με οργανισμούς και συλλογικότητες, προκειμένου να επεκτείνουμε το δίκτυο πόλεων και περιφερειών που συμμετέχουν.
  • Μόνο η ανοικοδόμηση της δημοκρατίας και η επανίδρυση της σχέσης με τους πολίτες μπορούν να καταπολεμήσουν την άνοδο των εθνικιστικών και ξενοφοβικών ιδεών και των δυνάμεων που τις υποστηρίζουν, στην ενίσχυση των οποίων συνέβαλαν σημαντικά οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου. Είναι καιρός να περάσουμε από τη διαμαρτυρία στις προτάσεις. Επιμένουμε, χτίζουμε κάθε μέρα τον κόσμο που θέλουμε.
  • Χιλιάδες πρωτοβουλίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη γύρω μας, στις πόλεις και τις περιφέρειες: στόχος μας είναι να ενισχυθεί η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ των εκλεγμένων αντιπροσώπων, των περιφερειών, της κοινωνίας των πολιτών και των τοπικών οικονομικών παραγόντων και να προωθηθούν οι αναγκαίες εναλλακτικές λύσεις, που θα οδηγήσουν στη μετάβαση και θα ανοίξουν το δρόμο για έναν κόσμο δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Προκειμένου να αντισταθούν στην απελευθέρωση του εμπορίου και των επενδύσεων, οι πόλεις και οι περιφέρειες πρέπει, όλο και πιο επίμονα, να ενισχύσουν τις δυνατότητες για συνεργασία στη διεκδίκηση των κοινών αγαθών, να βρουν τρόπους για την ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης, τη διατήρηση της βιολογικής γεωργίας, την προστασία των οικοσυστημάτων, κυρίως μέσω της επαναφοράς δημοσίων υπηρεσιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και της προώθησης βιώσιμων και αποτελεσματικών δημοσίων συμβάσεων.
  • Θέλουμε να καθορίσουμε και να προωθήσουμε τους κανόνες για δίκαιο και βιώσιμο εμπόριο, προς το συμφέρον όλων - και όχι μόνο λίγων.
Εμείς, οι δήμαρχοι και οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των πόλεων και των περιφερειών, συγκεντρωθήκαμε στην Γκρενόμπλ με στόχο να συμβάλουμε από κοινού στην ανοικοδόμηση της Ευρώπης, από τις περιφέρειες και σε συνεργασία με τους πολίτες, που την ενδυναμώνουν και της δίνουν ενέργεια με δημοκρατικό και λαϊκό τρόπο. Μια άλλη διακυβέρνηση είναι δυνατή και στην πραγματικότητα έχει ήδη τεθεί σε κίνηση!

Δεσμευόμαστε να επικοινωνήσουμε αυτή τη διακήρυξη των συμμετεχόντων πόλεων και περιφερειών στις Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις εθνικές κυβερνήσεις, καθώς και σε σχετικούς οργανισμούς και ιδρύματα.

ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΔΩ
------------------------

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στη δεύτερη Πανευρωπαϊκή Σύνοδο Τοπικών Αρχών ενάντια στη Νέα Γενιά Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου συμμετείχε η Περιφέρεια Αττικής.

Στον απόηχο της υπερψήφισης της συνθήκης CETA από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διεξήχθη την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017, στην πόλη Γκρενόμπλ της Γαλλίας, η Δεύτερη Πανευρωπαϊκή Σύνοδος Τοπικών Αρχών ενάντια στη Νέα Γενιά Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου, με τον Αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Πολιτικής, Παναγιώτη Αθανασιάδη, και τον Περιφερειακό Σύμβουλο, Δημήτρη Δημάκο, να εκπροσωπούν την Περιφέρεια Αττικής.

Στην ομόφωνη διακήρυξη των Ευρωπαϊκών Τοπικών Αρχών που συμμετείχαν στη Σύνοδο εκφράζεται:

Α) η αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν την πάλη ενάντια στην άρτι ψηφισθείσα CETA και τις υπόλοιπες Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου που βρίσκονται σε διαπραγμάτευση

Β) το αίτημα τους προς τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της Ε.Ε. να αρνηθούν την επικύρωση της CETA

Γ) η δέσμευση τους στη μάχη για τη διεύρυνση της δημόσιας σφαίρας και την εμβάθυνση της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών ως αντίδοτο στις ακροδεξιές τάσεις, που μεταξύ άλλων υποθάλπτουν και ενισχύουν οι Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου Νέας Γενιάς

Δ) η πίστη τους στην ανάγκη διατήρησης ή επαναφοράς του δημόσιου χαρακτήρα των βασικών αγαθών και υπηρεσιών και η ρητή θέση τους ενάντια στις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην παρέμβαση του στο πλαίσιο της Συνόδου ο Αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Αθανασιάδης, μετέφερε στους εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών Αρχών την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής με την οποία η τελευταία κηρύχθηκε ελεύθερη ζώνη από τις Συνθήκες TTIP, CETA, TISA και δεσμεύτηκε για τη συμβολή της Περιφερειακής Αρχής στην προώθηση των στόχων και των αποφάσεων της Συνόδου.

Σχολίασε τέλος, πως «η Ελλάδα μετά από επτά συναπτά μνημονιακά έτη έχει προ πολλού μετατραπεί σε πειραματόζωο απορρύθμισης της οικονομίας και καταστρατήγησης του όποιου ευρωπαϊκού κεκτημένου υπήρχε», προσθέτοντας:

«Μολονότι καμία από τις υπό διαπραγμάτευση συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου δεν έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ, στην Ελλάδα πολλές από τις προβλέψεις τους συγκροτούν, ήδη, την πολιτική, οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας, δίνοντας μια εικόνα από το μέλλον των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η οποία πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί».

ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΔΩ ΕΔΩ
-----------------------------
Η πρώτη Πανευρωπαϊκή Σύνοδος Τοπικών Αρχών έγινε στη Βαρκελώνη στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αιγάλεω κ.Δημήτρης Μπίρμπας και ο Αντιδήμαρχος Κέρκυρας κ.Ανδρέας Σκούπουρας.
Δείτε εδώ τη Διακήρυξη της Βαρκελώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου