Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Επιστολή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του| Η Επιτροπή της Βουλής σχεδιάζει την έκδοση μιας γνωμοδότησης σχετικά με την προσωρινή εφαρμογή της CETA

Επιστολή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του για συνεργασία σχετικά με τις διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες


Πρωτοβουλία ενημέρωσης των Προέδρων των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων ανέλαβε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, σχετικά με την Ειδική Επιτροπή που συστάθηκε πρόσφατα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προκειμένου να διερευνήσει το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών.
Ο Πρόεδρος της Βουλής επισημαίνει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων πάνω στο ζήτημα αυτό και εκφράζει τη βούληση για τη θεμελίωση ενός ουσιαστικού διαλόγου τόσο μεταξύ των εθνικών κρατών όσο και με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα αρμόδια όργανα, με σκοπό την ευρύτερη δυνατή πληροφόρηση και την παρακολούθηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Ολόκληρη η επιστολή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων έχει ως εξής:

Αξιότιμοι συνάδελφοι,
Η Βουλή των Ελλήνων σύστησε μια Ειδική Επιτροπή για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών (ΤΤΙΡ, CETATISA). Η Επιτροπή σχεδιάζει την έκδοση μιας γνωμοδότησης σχετικά με την προσωρινή εφαρμογή της CETA, πριν το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφανθεί για το ζήτημα τον Οκτώβριο του 2016.
Μια από τις επιδιώξεις της Επιτροπής είναι να εδραιώσει διμερή επικοινωνία με τους ευρωβουλευτές και με τα αρμόδια όργανα προκειμένου να παρακολουθεί τη διαπραγματευτική διαδικασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης θα θέλαμε να θεμελιώσουμε έναν ουσιαστικό διάλογο με κάθε αντίστοιχη πρωτοβουλία σχετική με τις Εμπορικές Διατλαντικές Συμφωνίες σε επίπεδο εθνικών κρατών, και την ανταλλαγή κάθε είδους σημαντικής πληροφορίας (π.χ. ψηφίσματα, γνωμοδοτήσεις κλπ.).
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, εκ μέρους του Ελληνικού Κοινοβουλίου σας γνωρίζω ότι θα εκτιμούσαμε ιδιαίτερα τη συνεισφορά σας αναφορικά με την ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν οποιαδήποτε από τις πρωτοβουλίες του Κοινοβουλίου σας επάνω στο θέμα. Επίσης, θα μας βοηθούσε ιδιαίτερα εάν μπορούσατε να μας προσφέρετε τις απόψεις σας σε τεχνικά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν.
                                                                                  Θερμοί χαιρετισμοί
                                                                 Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
                                                                                   Νικόλαος Βούτσης


Πηγή ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου