Δευτέρα, 13 Απριλίου 2015

Ανοιχτή Επιστολή προς τους Βουλευτές και Ευρωβουλευτές για τις ληστρικές συμφωνίες εμπορίου & επενδύσεων TTIP CETA TISA

Ελληνική Πρωτοβουλία  STOP TTIP CETA TISA
http://stop-ttip-ceta-greece.blogspot.gr - Mail: stop.ttip.greece@gmail.com


14/4/2015

ΘΕΜΑ: 18 Απριλίου 2015, Παγκόσμια Ημέρα Δράσης, ενάντια στις ληστρικές συμφωνίες εμπορίου και επενδύσεων | Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤTIP)

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές1,
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης2  http://www.globaltradeday.org/ ενάντια στις ληστρικές «συμφωνίες εμπορίου και επενδύσεων, που προωθούνται από εταιρείες και κυβερνήσεις, θίγουν τα δικαιώματα μας και το περιβάλλον»  σας προωθούμε το κάλεσμα για τη δράση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το Σάββατο 18 Απριλίου, ώρα 11:30 στο Σύνταγμα3.

Το κάλεσμα/πρόσκληση για τη δράση στο Σύνταγμα υπογράφουν41  διαφορετικής προέλευσης φορείς όπως π.χ. οικολογικοί, αλληλεγγύης, αντιπυρηνικοί, για την ελευθερία των σπόρων και την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, φεμινιστική ομάδα, για την ψηφιακή ελευθερία, τους ελεύθερους χώρους – πράσινο στην πόλη, κατά της αυθαιρεσίας των τραπεζών, της διαγραφής του χρέους, συνεργασίας για τα κοινά αγαθά, κοινωνικής οικονομίας, λαϊκής επιμόρφωσης, ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας, πολιτικά ινστιτούτα, εναλλακτικά sites/ blogs, σωματεία εργαζομένων, αυτό- διαχειριζόμενοι χώροι κ.λπ.

Αρκετοί φορείς που υπογράφουν συμμετέχουν σε Διεθνή Δίκτυα Οργανώσεων όπως οι Naturefriends, Attac, GADTM, IPPNW. Ορισμένοι φορείς διατηρούν στενές συνεργασίες με περισσότερες ομάδες ή δομές όπως το Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας, η Αλληλεγγύη για όλους, Commonfest, ΠΕΛΙΤΙ. ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ  κ.λπ.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Ιδιαίτερα η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία «ελεύθερου»/ ληστρικού εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, η  Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤTIP), αποτελεί την ισχυρότερη μέχρι σήμερα προσπάθεια να επιβληθεί παγκοσμίως η «ορθοδοξία» του νεοφιλελευθερισμού, δηλαδή η πλήρης απελευθέρωση της ασυδοσίας των αγορών και των εταιρειών κόντρα στις ανάγκες των κοινωνιών και στην προστασία της φύσης.

Σύμφωνα με αυτά που γνωρίζουμε το Φεβρουάριο του 2015 ολοκληρώθηκε ο 8ος γύρος των συζητήσεων στις Βρυξέλλες μεταξύ εκπροσώπων της ΕΕ και των ΗΠΑ, η διαδικασία  για την υπογραφή της TTIP φαίνεται ότι επιταχύνεται, αποτέλεσε δε και θέμα συζήτησης στην πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ.Αλέξη Τσίπρα και της Καγκελαρίου της Γερμανίας κας Άγκελας Μέρκελ (23 Μαρτίου 2015)

Ειδικότερα, με την TTIP αίρονται κάθε είδους όρια στην ασυδοσία των επενδυτών και του ιδιωτικού κέρδους, είτε αυτά αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα, είτε τις περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, τη διατροφική ασφάλεια, τη δημόσια υγεία, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την πνευματική ιδιοκτησία και τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μέσω της TTIP απορρυθμίζονται κάθε είδους τομείς της οικονομίας, από την υποβάθμιση των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης/ΠΟΠ στα αγροτικά προϊόντα και τη ρύθμιση του βαθμού της χημικής επεξεργασίας των τροφίμων μέχρι την άρση της απαγόρευσης των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών/ΓΤΟ, προκειμένου οι πολυεθνικές των αγροεφοδίων και των τροφίμων να επελάσουν απερίσπαστα σε βάρος της τοπικής παραγωγής και οικονομίας.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας μια προκαταρκτική ψηφοφορία για την ΤΤΙΡ έχει προγραμματιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο του 2015, πριν την τελική ψηφοφορία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή στα κοινοβούλια των 28 κρατών της Ε.Ε.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει επίσης για το αν θα επικυρώσει τη συμφωνία CETA μεταξύ του Καναδά και της Ε.Ε. στους επόμενους 12 μήνες.

Σας εφιστούμε την προσοχή και υπογραμμίζουμε τους κινδύνους για την οικονομία, τον περιβάλλον, την ποιότητα των τροφίμων, την Εθνική Ανεξαρτησία, τα κοινωνικά αγαθά, την προστασία των προσωπικών δεδομένων κ.λπ. που θα έχει η υπογραφή και η εφαρμογή της TTIP αλλά και της CETA για την χώρα μας.
  
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
  1. Η επιστολή απευθύνεται σε όλους τους βουλευτές και Ευρωβουλευτές, εκτός εκείνων της Χ.Α.  
  2. Περισσότερες από 400 δράσεις σε όλο τον κόσμο, οι περισσότερες στην Ευρώπη.
  3. Παρόμοια συγκέντρωση θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη, Σάββατο 18 Απριλίου, 18:00, στην αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ3, Λ.Στρατού και Καφλατζόγλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου