Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

TTIP: The most dangerous weapon in the hands of the fossil fuel industry | TΤΙΡ: το πιο επικίνδυνο όπλο στα χέρια της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων

[TTIP is the single biggest threat to Climate Action and will allow fossil fuel companies to carry on polluting with immunity]

TTIP: The most dangerous weapon in the hands of the fossil fuel industry

Andreas Sieber & Pavlos Georgiadis [ECOLOGIST]

[Συνήθως η κριτική  για την TTIP γίνεται για θέματα διατροφικής ασφάλειας, δημοκρατίας, κατάργηση της εθνικής νομοθεσίας, απορύθμισης, περιβάλλοντος γενικά κ.λπ. Στο άρθρο των Andreas Sieber & Pavlos Georgiadis, που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο οικολογικό περιοδικό ECOLOGIST, με τίτλο " ΤΤΙΡ:  το πιο επικίνδυνο όπλο στα χέρια της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων" παρουσιάζεται μια άλλη διάσταση, η σχέση και το όφελος που θα έχουν οι βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων με τη συμφωνία, σε βάρος του περιβάλλοντος και των μέτρων για τον έλεγχο και περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. 
Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για το άρθρο αυτό το συνέγραψε ο Παύλος Γεωργιάδης ο οποίος συμμετείχε και στη σύνοδο COP21 στο Παρίσι.]

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Κώστας Νικολάου: "Κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των διατλαντικών συμφωνιών TTIP – CETA - TISA"

"Κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των διατλαντικών συμφωνιών TTIP – CETA - TISA", Νικολάου Κ., Περιοδικό: Για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, 11(56), 2016.
Το άρθρο ΕΔΩ.

Ειδική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών

 

Σε ανάρτησή μας στις 5 Ιουνίου 2016 σας είχαμε ενημερώσει για την συγκρότηση Ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θ’ ασχοληθεί με το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών (CETA και TTIP -μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ) με πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.

Στις 18 Ιουλίου 2016 ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νίκος Βούτσης υπέγραψε τη σύσταση και συγκρότηση της ειδικής  Επιτροπής με την ονομασία «Ειδική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών»

Η Επιτροπή θα βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία και επικοινωνία με την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και, μέσω αυτής, με τους Έλληνες ευρωβουλευτές. Επίσης θα συνεργάζεται με εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών που έχουν εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες, όπως η Greenpeace, ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ κ.ά.

Πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι ο Νίκος Βούτσης και μέλη της οι πρόεδροι των έξι διαρκών Επιτροπών της Βουλής, βουλευτές όλων των κομμάτων, εμπειρογνώμονες από τα υπουργεία Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εξωτερικών, ο ειδικός γραμματέας της Βουλής και προϊστάμενοι των αρμόδιων διευθύνσεων του Κοινοβουλίου.

Η νέα Επιτροπή που συστήνεται με απόφαση του Προέδρου του Σώματος Νίκου Βούτση θα διερευνά το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών συμφωνιών εμπορίου μεταξύ Ε.Ε., Καναδά και Η.Π.Α.. Αντικείμενο της θα έχει μεταξύ άλλων, την προώθηση της διαφάνειας στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, η συνεργασία με τυχόν αντίστοιχες επιτροπές των κρατών μελών της Ε.Ε., καθώς και η διατύπωση προτάσεων προς την κυβέρνηση, με συμβουλευτικό χαρακτήρα.
 
Η Επιτροπή συγκροτείται ως εξής:
  1. Νικόλαος Βούτσης - Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.
  2. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου - Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.
  3. Κωνσταντίνος Δουζίνας - Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.
  4. Γεράσιμος Μπαλαούρας - Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.
  5. Νικόλαος Μανιός - Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.
  6. Αντώνιος Συρίγος - Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
  7. Χαρά Καφαντάρη - Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.
  8. Αικατερίνη Ιγγλέζη - Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος.
  9. Αννέτα Καββαδία - Βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Κ.Ο.) «ΣΥΡΙΖΑ» και Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.
  10. Νεκτάριος Σαντορινιός - Βουλευτής της Κ.Ο. «ΣΥΡΙΖΑ» που έχει οριστεί να λαμβάνει γνώση των διαβαθμισμένων εγγράφων της Transatlantic Trade and Investment Partnership (ΤΤΙΡ), μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.
  11. Ιωάννης Κεφαλογιάννης - Βουλευτής της Κ.Ο. «ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» που έχει οριστεί να λαμβάνει γνώση των διαβαθμισμένων εγγράφων της ΤΤΙΡ, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.
  12. Ευάγγελος Καρακώστας - Βουλευτής της Κ.Ο. «ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» που έχει οριστεί να λαμβάνει γνώση των διαβαθμισμένων εγγράφων της ΤΤΙΡ, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
  13. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου - Βουλευτής της Κ.Ο. «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ» που έχει οριστεί να λαμβάνει γνώση των διαβαθμισμένων εγγράφων της ΤΤΙΡ, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
  14. Νικόλαος Καραθανασόπουλος - Βουλευτής της Κ.Ο. «Κ.Κ.Ε». που έχει οριστεί να λαμβάνει γνώση των διαβαθμισμένων εγγράφων της ΤΤΙΡ, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.
  15. Σπυρίδων Δανέλλης - Βουλευτής της Κ.Ο. «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ» που έχει οριστεί να λαμβάνει γνώση των διαβαθμισμένων εγγράφων της ΤΤΙΡ, μέλος της Διαρκούς Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.
  16. Δημήτριος Καμμένος - Βουλευτής της Κ.Ο. "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ" που έχει οριστεί να λαμβάνει γνώση των διαβαθμισμένων εγγράφων της ΤΤΙΡ, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.
  17. Μάριος Γεωργιάδης - Βουλευτής της Κ.Ο.  «ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ» που έχει οριστεί να λαμβάνει γνώση των διαβαθμισμένων εγγράφων της ΤΤΙΡ,  μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.
  18. Γεώργιος Δημαράς - Βουλευτής της Κ.Ο. "ΣΥΡΙΖΑ", μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.
  19. Παναγιώτης Μηταράκης - Βουλευτής της Κ.Ο. «ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, πρώην Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
  20. Φωτεινή Καρατζαφέρη - Εμπειρογνώμονας από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού..
  21. Βασίλειος Τσέλιος - Εμπειρογνώμονας Πρεσβευτής Σύμβουλος Β,  Γ1 Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών.
    22. Εμπειρογνώμονας που θα οριστεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
    23. Χρήστος Καφτεράνης - Εμπειρογνώμονας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
    24. Κωνσταντίνος Βασιλάκης - Ειδικός Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων.
    25. Αναστασία Φράγκου - Προϊσταμένη Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.
    26. Αστέριος Πλιάκος - Προϊστάμενος Δεύτερης Διεύθυνσης Διεπιστημονικών μελετών της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, Καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
   27. Ξενοφών Παπαρρηγόπουλος - Προϊστάμενος Α΄ Τμήματος Νομοτεχνικής Επεξεργασίας της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
   28. Ανδρέας Κούνδουρος - Προϊστάμενος του Τμήματος Ευρωπαϊκών Μελετών της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.
   29. Νέστωρ Πολίτης - Ειδικός επιστημονικός συνεργάτης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.
   30. Όλγα Γιούργου - Επιστημονική συνεργάτιδα του Προέδρου της Βουλής.


ΠΗΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Με τύμπανα και κατσαρόλες υποδέχθηκαν τη δεύτερη ημέρα των διαπραγματεύσεων για την TTIP τις αντιπροσωπίες των ΗΠΑ - ΕΕ | Τρίτη 12 Ιουλίου 2016


[σε αυτή τη φωτογραφία φαίνεται στο κέντρο η πράσινη  σημαία των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ Ελλάδας/ Naturefriens Greece]




Πλήθος διαδηλωτών υποδέχτηκαν τις δύο αντιπροσωπείες της Ε.Ε. και των ΗΠΑ με θόρυβο από κατσαρόλες στην έναρξη του 14ου γύρου διαπραγματεύσεων για την TTIP.

Θέλοντας να δείξουν την αντίθεσή τους στις συμφωνίες TTIP CETA οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της ΕΕ. Η δράση αυτή έχει στόχο την κινητοποίηση των πολιτών για τη μεγάλη μαζική διαδήλωση στις 20 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Ολοένα και περισσότερες πρωτοβουλίες πολιτών από τον κόσμο της εργασίας και όχι μόνο, αναλαμβάνουν δράση διαμαρτυρόμενοι ενάντια στις συμφωνίες TTIP CETA.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

ΚΕΔΕ: «Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) – Οι επιπτώσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»


Και η ΚΕΔΕ, μετά την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ πήρε θέση για την ΤΤΙP CETA. Έτσι η τριάδα των μεγάλων κοινωνικών εκφράσεων συνολικά τάσσεται αρνητικά στις εμπορικές συμφωνίες TTIP CETA.
Κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης 5 Ιουλίου το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ενέκρινε την εισήγηση του Δημάρχου Σάμου κ. Μιχάλη Αγγελόπουλου «Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) – Οι επιπτώσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» και υιοθέτησε την διακύρηξη της Βαρκελώνης. 
Παρόμοια απόφαση έχει πάρει και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής Π.Ε.Δ.Α. στις 23 Μαΐου 2016 όπου έγινε σχετική ενημέρωση από τον Δήμαρχο Αιγάλεω Δημήτρη Μπίρμπα και το μέλος της ελληνικής πρωτοβουλίας Stop TTIP, Κώστα Φωτεινάκη. Δείτε εδώ.
Μέχρι σήμερα έχουν πάρει αποφάσεις για Ελεύθερες Ζώνες από την TTIP CETA 26 Δήμοι και 2 Περιφέρειες. Συνολικά στην Ευρώπη 1.800 Δήμοι έχουν πάρει παρόμοιες αποφάσεις.

Ακολουθεί το εισηγητικό σημείωμα του δημάρχου Σάμου.

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

7ο Θέμα: Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP)- Οι επιπτώσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Εισηγητής: Μιχάλης Αγγελόπουλος, 
Πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής,
 Δήμαρχος Σάμου

Η Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (Transatlantic Trade Investment Partnership) είναι μια συμφωνία “ελεύθερου εμπορίου και συναλλαγών” και έχει δημιουργήσει έντονους προβληματισμούς στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προπομπός της συμφωνίας αυτής αποτελεί η CETA (Comprehensive Economic and Trade Aggreement), η συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία έχει ήδη ψηφιστεί και στην οποία δεν αναγνωρίζεται η ονομασία προέλευσης γνωστών ελληνικών προϊόντων όπως είναι η μαστίχα Χίου, οι ελιές Καλαμάτας, η φέτα, ο κρόκος Κοζάνης, τα φασόλια Πρεσπών και Καστοριάς, το ελαιόλαδο Σητείας κ.ά.

Οι στόχοι της συμφωνίας που είναι να ελαχιστοποιηθούν τα εμπόδια στις συναλλαγές, να μειωθούν οι δασμοί (σύγκριση Η.Π.Α. – Ευρώπης = 3 φορές περισσότεροι δασμοί στην Ευρώπη) και να εντατικοποιηθούν οι επενδύσεις (χωρίς εθνικό πρόσημο), δημιουργούν αντιστάσεις στις Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στην κοινωνία των πολιτών οι οποίες αντιτάσσουν ότι η συμφωνία θα καταστρέψει το περιβάλλον, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προφανώς τις τοπικές οικονομίες.

Προβλεπόμενες επιπτώσεις του TTIP στην ΕΕ αφορούν:
Τον αγροτικό τομέα. Υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση της ποιότητας στα αγροτικά προϊόντα υπέρ της Ευρώπης. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ακολουθούν πλήρως τις ονομασίες προέλευσης, το δε σύστημα της γεωγραφικής ένδειξης αντιμετωπίζεται περιοριστικά. Οι θέσεις αυτές αν παραμείνουν ως έχουν στη διαπραγμάτευση θα πλήξουν και τα ελληνικά προϊόντα.

Την ασφάλεια των τροφίμων και τα μεταλλαγμένα προϊόντα. Η Ευρώπη αρνείται την καλλιέργεια τους. Το ρυθμιστικό πλαίσιο που πρέπει να εναρμονιστούν απέχουν μεταξύ τους. Στη Διατλαντική Συμφωνία (Σχέδιο) φαίνεται να υπάρχει μεγάλη δυνατότητα επιρροής των επιχειρηματικών ομίλων στη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου, που μπορεί να ερμηνευθεί ως απειλή υποβάθμισης της δημόσιας υγείας, της περιβαλλοντικής προστασίας και των δικαιωμάτων όπως αυτά απορρέουν από τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Την ασφάλεια των πολιτών και του περιβάλλοντος. Μέχρι τώρα στην ΕΕ για να βγει ένα προϊόν στην αγορά θα πρέπει να πληροί κάποιες προδιαγραφές για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην Αμερική και με την ΤΤΙΡ θα γίνει το ίδιο.

Την διαδικασία επίλυσης διαφορών (υπερεθνικών) επενδυτών με Έθνη-Κράτη. Οι προβλεπόμενες ρήτρες οχυρώνουν τους επενδυτές, οι οποίοι μπορούν να στραφούν κατά των κυβερνήσεων όταν κρίνουν ότι παραβιάζονται οι κανόνες της Διατλαντικής Συμφωνίας (και όχι μόνο τα κράτη).

Πιστεύω ότι η ΚΕΔΕ πρέπει να καταλήξει σε ένα συγκροτημένο κείμενο επιφυλάξεων και στη συνολική άρνηση της συμφωνίας, εφόσον δεν ικανοποιηθούν οι βασικές προτεραιότητες που τα Κράτη Μέλη έχουν θέσει.

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Η Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP-CETA-TISA καταγγέλλει την μεθόδευση της “προσωρινής εφαρμογής” και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση και τους Έλληνες ευρωβουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους.



Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA
δίκτυο οργανώσεων, συλλογικοτήτων και ενεργών πολιτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  • Η Κομισιόν επιχειρεί να επιβάλει την προβληματική συμφωνία CETA από το παράθυρο.
  •  Η Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP-CETA-TISA καταγγέλλει την μεθόδευση της “προσωρινής εφαρμογής” και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση και τους Έλληνες ευρωβουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η ανακοίνωση της Επιτρόπου Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ, ότι η Κομισιόν θα στείλει την συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA) στα εθνικά κοινοβούλια προς έγκριση δεν είναι υποχώρηση, όπως παρουσιάστηκε, αλλά ένας ελιγμός με στόχο να τεθεί η συμφωνία σε ισχύ το ταχύτερο δυνατόν και μάλιστα ανεξάρτητα από τη βούληση των κοινοβουλίων. Μέσα από την νέα γενιά εμπορικών συμφωνιών (TTIP-CETA-TISA) η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί την κατοχύρωση των εταιρικών συμφερόντων σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος- και όταν προσκρούει σε αντιδράσεις, υπόσχεται να επιτρέψει στα κοινοβούλια των κρατών-μελών να ψηφίσουν, αφού πρώτα τεθεί η συμφωνία σε “προσωρινή” εφαρμογή.

Αν όλα εξελιχθούν με βάση το χρονοδιάγραμμα της Κομισιόν, στις αρχές του 2017 η CETA θα τεθεί σε ισχύ. Κατ αυτό τον τρόπο,
  • Η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ θα επιτρέψουν στις καναδικές εταιρείες και σε κάθε πολυεθνική που έχει θυγατρική στον Καναδά (δηλαδή σε όλες) να προσφεύγουν σε ιδιωτικά δικαστήρια* καταγγέλλοντας νόμους που προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον και διεκδικώντας υπέρογκες αποζημιώσεις- κάτι που δεν θα μπορούσαν ούτε να ονειρευτούν αν προσέφευγαν στα εθνικά δικαστήρια, όπως κάνουν οι απλοί πολίτες αλλά και οι εγχώριοι επενδυτές. Και μόνο η απειλή τέτοιου είδους προσφυγών θα δέσει πισθάγκωνα τα χέρια των νομοθετών σε όλη την Ευρώπη.
  • Επίσης, όπως στην μνημονιακή Ελλάδα τα νομοσχέδια εγκρίνονται από την Τρόικα, έτσι και σε όλη την Ευρώπη, από τις αρχές του 2017 τα νομοσχέδια θα περνούν από ειδικές επιτροπές Ευρωπαίων και Καναδών τεχνοκρατών, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι δεν θίγουν το διατλαντικό εμπόριο. 
  • Παράλληλα, οι κολοσιαίες καναδέζικες κτηνοτροφικές μονάδες θα είναι ελεύθερες να συντρίψουν την ελληνική κτηνοτροφία, στέλνοντας χωρίς περιορισμούς στην ευρωπαϊκή αγορά φτηνό βοδινό με ορμόνες, αφού η CETA δεν καταργεί μεν απευθείας τα ευρωπαϊκά διατροφικά στάνταρντς, αλλά αναγνωρίζει τα καναδικά ως ισοδύναμα.
Τίποτα απ όλα αυτά δεν μπορεί να θεσμοθετηθεί χωρίς την συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης. Υπάρχουν περίοδοι στην πολιτική που το καλύτερο είναι κανείς να σωπαίνει, αλλά υπάρχουν και στιγμές που οφείλει να πάρει θέση, ζυγίζοντας τα πραγματικά δεδομένα.

Οπουδήποτε κι αν τεθεί προς ψήφιση η συμφωνία CETA (στο Συμβούλιο των αρχηγών ή στο Συμβούλιο των Υπουργών Εμπορίου) και όποτε κι αν γίνει αυτό (Ιούλιο ή το πιθανότερο, Σεπτέμβριο), η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πει όχι, ενταφιάζοντάς την. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει, αν δεν έχει το κουράγιο να ακυρώσει συνολικά την συμφωνία, είναι να καταψηφίσει την προσωρινή εφαρμογή. 

Αν οι κυβερνήσεις δεν σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αν βάλουν την υπογραφή τους στην CETA χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι συναινούν στην αυτοκατάργησή τους, το τελευταίο ανάχωμα θα είναι το ευρωκοινοβούλιο. Οποτεδήποτε κι αν έρθει η συμφωνία προς ψήφιση στο ευρωκοινοβούλιο (Νοέμβριο, Δεκέμβριο του 2016 ή Ιανουάριο του 2017) οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ευρωβουλευτές οφείλουν να την απορρίψουν.

Οι αντιδράσεις εκατομμυρίων πολιτών σε όλη την Ευρώπη εντείνονται όσο πλησιάζει η στιγμή των αποφάσεων. Στις 5 Ιουλίου 2016, η Κομισιόν παραδέχθηκε ότι το πολιτικό κλίμα κατά της CETA στο συμβούλιο αρχηγών ήταν τόσο αρνητικό ώστε να μην μπορεί να προτείνει την υπογραφή της χωρίς την υπόσχεση της έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια. Ας την βοηθήσουμε να διαπιστώσει ότι ούτε αυτό αρκεί.

*Η CETA προβλέπει μηχανισμούς διαιτησίας, στους οποίους έχουν δικαίωμα προσφυγής μόνο οι ξένοι επενδυτές και οι οποίοι αποφασίζουν με βάση το κείμενο της συνθήκης, δηλαδή με βάση την πρωτοκαθεδρία του εμπορίου, απέναντι σε όλα τα άλλα έννομα αγαθά. Η βασική φιλοσοφία -ειδική κατηγορία δικαιωμάτων για τους ξένους επενδυτές- δεν έχει αλλάξει παρά τις μικρές βελτιώσεις και την μετονομασία του μηχανισμού απο ISDS σε ICS.


Αθήνα 7 Ιουλίου 2016

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Επιστολή στο Δ.Σ. και στη Γ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος για τις Ελεύθερες Ζώνες από TTIP CETA/ TTIP CETA FREE ZONES


Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA
δίκτυο οργανώσεων, συλλογικοτήτων και ενεργών πολιτών
 http://stop-ttip-ceta-greece.blogspot.gr
stop.ttip.greece@gmail.com

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΖΩΝΕΣ – ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΚΕΔΕ ΓΙΑ TTIP CETA

Συνέχεια προηγούμενης αλληλογραφίας και με αφορμή τη συζήτηση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ 5/7/2017 και τη Γ.Σ. 7/7/2016 σας ενημερώνουμε ότι περισσότεροι από 1500 Δήμοι της Ευρώπης έχουν πάρει αποφάσεις και έχουν κηρύξει τις περιοχές τους Ελεύθερες Ζώνες από TTIP CETA. Μεταξύ των πόλεων είναι οι μεγάλες πόλεις: Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Βιέννη, Οξφόρδη, Άμστερνταμ κ.α.  [περισσότερα ΕΔΩ https://map.ttip-free-zones.eu]

Σας ενημερώνουμε ότι από σήμερα 5/7/2016 δρομολογούνται γρήγορες διαδικασίες από ΗΠΑ – ΕΕ για την εφαρμογή των συμφωνιών με πρόταση να μη περάσουν από τα Εθνικά Κοινοβούλια. Η απόφαση της ΚΕΔΕ είναι καθοριστική, όπως και οι αποφάσεις της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ που έχουν ήδη ταχθεί αντίθετα με τις ληστρικές εμπορικές συμφωνίες.

Δήμοι που κήρυξαν τις περιοχές τους Ελεύθερες Ζώνες από  TTIP & CETA | TTIP CETA FREE ZONES μέχρι και  4/7/2016
1.    Αιγάλεω, 
2.    Κέρκυρας,
3.    Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας,
4.    Αγίων Αναργύρων - Καματερού, 
5.    Λευκάδας, 
6.    Θεσσαλονίκης,
7.    Χαλανδρίου,
8.    Λέσβου,
9.    Λάρισας,
10. Τυρνάβου,
11. Αριστοτέλη –Ιερισσού,
12. Αγίου Δημητρίου Αττικής,
13. Μεγάρων,
14. Ζωγράφου 
15. Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης
16. Αγίας Παρασκευής
17. Παπάγου - Χολαργού
18. Αγίας Βαρβάρας Αττικής
19. Σπάρτης
20. Ηρακλείου Κρήτης
21. Βόλου
22. Αγίου Ιωάννη Ρέντη -  Νίκαιας
23. Πλατανιά [Κρήτης]
24. Αίγινας

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής [απόφαση ενάντια στην TTIP CETA]

Περιφέρειες Ελεύθερες Ζώνες: Ιο
νίων Νήσων | Αττικής | Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου (απόφαση αντίθετη με την TTIP χωρίς τη συμφωνία της Περιφερειακής αρχής)


Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη πληροφορία ή και συνεργασία.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
A. Ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλοι Δήμοι ή και Περιφέρειες που έχουν πάρει αποφάσεις αλλά που δεν το γνωρίζουμε ακόμα.
B. Έχουμε πληροφορίες ότι και σε άλλους Δήμους έχουν δρομολογηθεί από τις Δημοτικές Αρχές οι διαδικασίες για τη λήψη σχετικών αποφάσεων. Υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις που φορείς έχουν καταθέσει το αίτημα προς το Δ.Σ. να συζητηθεί το θέμα.