Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece στις Βρυξέλλες 22-24.2.2016 | Συνάντηση ενημέρωσης και χάραξης στρατηγικής για το 2016

Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece στις Βρυξέλλες 22-24/2/2016 | Συνάντηση ενημέρωσης και χάραξης στρατηγικής για το 2016

Εκπρόσωποι των Φίλων της Φύσης παρευρέθηκαν στις Βρυξέλλες το διάστημα 22-24 Φεβρουαρίου 2016, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με στόχο την επιμόρφωση πάνω στις νέες εμπορικές συμφωνίες μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης - Η.Π.Α και Καναδά, γνωστές και με τα ακρωνύμια TTIP και CETA αντίστοιχα. Παράλληλα σχεδιάστηκαν δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, των Κοινών, τα δικαιώματα των Εργαζομένων όσο και για την νίκη απέναντι στο καθεστώς που θα επιφέρουν οι νέες εμπορικές συμφωνίες

Η συνάντηση διοργανώθηκε από το ευρωπαϊκό δίκτυο ΑΤΤΑC, την Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την υπεράσπιση των ψηφιακών δικαιωμάτων – EDRi, το δίκτυο Seattle2Brussels και τη συλλογικότητα STOP TTIP! (που έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 3,3 εκατομμύρια υπογραφές ενάντια σε TTIP και CETA). Ενώ συμμετείχαν ακτιβιστές, εκπρόσωποι από εθνικές ευρωπαϊκές εκστρατείες, Μ.Κ.Ο., σωματεία εργαζομένων, καταναλωτών και αγροτών, τόσο από Ευρωπαϊκές χώρες όσο και από τις Η.Π.Α. και τον Καναδά. 


 Στα πλαίσια της επιμόρφωσης πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις και συζητήσεις σε σημαντικά ζητήματα που έχουν εφαρμογή οι συμφωνίες, όπως :
1.      Το καθεστώς επίλυσης διαφορών επενδυτή κράτους μετονομαζόμενο πλέον σε ICS (Investment Court System). Σύμφωνα με αυτό οι διεθνείς επενδυτές θα μπορούν να μηνύουν κράτη όταν πλήττεται η κερδοφορία και τα επενδυτικά τους σχέδια.
2.      Την κανονιστική συνεργασία, που δίνει πρόσβαση στις πολυεθνικές να συν διαμορφώνουν νομολογίες πριν αυτές ψηφιστούν.
3.      Την ενέργεια και το κλίμα, όπου αναμένεται οι επιπτώσεις να είναι ιδιαίτερα αρνητικές.
4.      Την τροφή και την γεωργία, όπου η απορρύθμιση των κανονισμών και  η απελευθέρωση των μεταλλαγμένων θα επιφέρει υποβάθμιση της τροφής με επιπτώσεις στην δημόσια υγεία.
5.      Την υγεία, όπου προβλέπεται απελευθέρωση της αγοράς.
6.      Τα ψηφιακά  δικαιώματα κ.α

Επιπλέον συζητήθηκαν στρατηγικές για ανάπτυξη κοινής εκστρατείας με ευρωπαϊκό συντονισμό των δράσεων σε επιμέρους τομείς όπου οι πιθανές επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες. ‘Έτσι διαμορφώθηκαν ομάδες εργασίας που εξέτασαν τα παρακάτω θέματα.

  • Οι επιπτώσεις των εμπορικών συμφωνιών στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις,
  • Οι πιθανές δράσεις μαζί με τις τοπικές αρχές
  • Η στρατηγική προσέγγισης του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου,
  • Η διάχυση της γνώσης και ευαισθητοποίηση για την επικείμενη ψήφιση της CETA εντός του 2016,
  • Οι επιπτώσεις στην γεωργία και την ασφάλεια τροφίμων.
  • Η συνάντηση των Ευρωπαίων Δημάρχων στη Βαρκελώνη 21 και 22 Απριλίου 2016, για τη δημιουργία Δικτύου Δήμων ελεύθερων ζωνών  από την TTIP CETA | FREE ZONES TTIP CETA [για το θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις Ελεύθερες Ζώνες οι ΦτΦ/ NFGR θα εκδώσουν ενημερωτικό φυλλάδιο τις επόμενες ημέρες]
Στο τέλος των συναντήσεων διοργανώθηκε παρέμβαση σε επίσημη εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εμπορικές συμφωνίες όπου περισσότερα από 70 άτομα τα έψαλαν κανονικά στους συντονιστές των διαπραγματεύσεων Dan Mullaney (US) και Ignacio Garcia Bercero (EU) και σε άλλους γραφειοκράτες.


Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece θα συντονίσουν την δράση τους και με άλλες ευρωπαϊκές οργανώσεις για το 2016. Βασικοί άξονες της καμπάνιας των ΦτΦ/NFGR για το 2016 θα είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Ελεύθερες ΖΩΝΕΣ από την TTIP CETA, οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί, τα συνδικάτα, και μία μεγάλη έρευνα για τις επιπτώσεις των εμπορικών συμφωνιών στην ελληνική οικονομία.

Για τους ΦτΦ
Κωνσταντίνος Κουτσονικόλας

naturefriendsgreece@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου