Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων Δημοσίων Υπηρεσιών | Σεμινάριο για τη απελευθέρωση των δημόσιων υπηρεσιών από τις συμφωνίες ΤΤΙΡ, CETA TISA | Βιέννη 15,16 Ιανουαρίου 2015


Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων Δημοσίων Υπηρεσιών διοργάνωσε Σεμινάριο με θέμα τη απελευθέρωση των δημόσιων υπηρεσιών από τις εμπορικές συμφωνίες ΤΤΙΡ, CETA TISA, Βιέννη 15,16 Ιανουαρίου 2015. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν αναρτηθεί στο site της Ομοσπονδίας από την Ελλάδα συμμετείχαν δύο εκπρόσωποι της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας/ ΔΟΕ.


Επειδή οι ληστρικές εμπορικές συμφωνίες θα πλήξουν όλα τα στρώματα της κοινωνίας, αγρότες, δημοσίους υπαλλήλους, τα εργατικά δικαιώματα, συστήματα κοινωνικής στήριξης και τα δημόσια αγαθά, το μικρό εμπόριο και τη βιοτεχνία, τη δημοκρατία και την ανεξαρτησία των χωρών κ.λπ. προσπαθούμε να παρουσιάσουμε πληροφορίες για τους αγώνες που αναπτύσσονται στη χώρα μας, στην Ευρώπη και στον κόσμο. Δεν είναι εύκολο γιατί μέχρι την ώρα δεν υπάρχει ένα σημείο αναφοράς, συνεργασίας, συγκέντρωσης των πληροφοριών κ.λπ. Προσπαθούμε μέσω του blog και τη λίστα επικοινωνίας να διαδώσουμε τις πληροφορίες που "ανακαλύπτουμε" ή που συγκεντρώνουμε.
Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TISA 


Πώς να αμφισβητήσει την απελευθέρωση των δημόσιων υπηρεσιών στην ΤΤΙΡ, CETA και Τίσα



Στις 15 και 16 Ιαν του 2015 EPSU μαζί με την ETUCE, AK και ÖGB διοργάνωσε ένα σεμινάριο για το πώς να αμφισβητήσει την απελευθέρωση των δημόσιων υπηρεσιών στην ΤΤΙΡ, CETA και Τίσα.
Το σεμινάριο συγκέντρωσε περίπου 100 συμμετέχοντες και εμπειρογνώμονες από 25 χώρες, προκειμένου να συζητήσουν τις παγίδες και κοινές στρατηγικές για να ανταποκρίνονται στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που η ΕΕ είναι επί του παρόντος στο στάδιο της διαπραγμάτευσης.



Thomas Fritz από Ισχύς Shift στη Γερμανία το σκηνικό, δίνοντας μια εισαγωγή για τους οποίους οι εμπορικές πολιτικές είναι σημαντικό για τους εργαζόμενους και τις δημόσιες υπηρεσίες. Σε μια λεπτομερή ανάγνωση του ενοποιημένου CETA κείμενο - το de facto πρότυπο για τις διαπραγματεύσεις ΤΤΙΡ - περιέγραψε τα πολλά κενά του κειμένου όσον αφορά τις εγγυήσεις για τις δημόσιες υπηρεσίες και εξήγησε τους λόγους κυβερνητικής πολιτικής για το διάστημα είναι σε κίνδυνο.


Εμπόριο απαντήσεις της Ένωσης και τις στρατηγικές για εμπορικές συμφωνίες παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν από τα μέλη της ομάδας Jürgen Buxbaum (PSI), Louise Høj Larsen (ETUCE), Λάρι Μπράουν (NUPGE Καναδάς) και η Άντζελα Pfister (ÖGB). Όλα τα μέλη της ομάδας τόνισαν την ανάγκη για τη διάδοση πληροφοριών στο κοινό και την ευαισθητοποίηση των δημόσιων αρχών σε όλα τα επίπεδα, από το τοπικό έως το ευρωπαϊκό, ως βασικά βήματα για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων για τις δημόσιες υπηρεσίες σε ΤΤΙΡ, CETA και Τίσα.



Οι συμμετέχοντες έδωσαν ενημερώσεις σχετικά με τις πραγματικότητες στις αντίστοιχες χώρες τους σε σχέση με την ευαισθητοποίηση του κοινού, των κυβερνήσεων στάση ως προς την ιδιωτικοποίηση και το είδος των δράσεων των συνδικαλιστικών οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών, λαμβάνοντας να βάλει επικεντρωθεί στις εμπορικές συμφωνίες »πιθανές συνέπειες. Σε γενικές γραμμές, η δημόσια γνώση σχετικά με τις εμπορικές συμφωνίες είναι χαμηλή σε όλες τις χώρες. Πολλά τα συνδικάτα είναι ενεργά για την ευαισθητοποίηση μεταξύ των μελών και του ευρύτερου κοινού και τη συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλους να αυξήσουν το δημόσιο συμφέρον και να ασκήσει πίεση στις κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Ένας πίνακας που περιλαμβάνει Jörg Leichtfried ευρωβουλευτής (S & D, Αυστρία), Daniele Basso σύμβουλο της ETUC και Αλεξάνδρα Strickner, ATTAC Αυστρία, συνέβαλε περαιτέρω ιδέες για το πώς οι συνδικαλιστικές οργανώσεις μπορούν να εμβαθύνουν και να διευρύνουν τη συζήτηση του εμπορίου και να ενημερώνονται οι συμμετέχοντες για το πώς βλέπουν τη συζήτηση συναλλαγών διαμορφώνεται. Τελική συνεδρίαση του σεμιναρίου τόνισε την ανάγκη για εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ανάπτυξη κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών για το εμπόριο.


ΠΗΓΗ  - το ελληνικό κείμενο της ανάρτησης έχει μεταφραστεί μέσω GOOGLE και το αντιγράψαμε από την πηγή.

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Το αγροτικό διεθνές κίνημα La Via Campesina για την TTIP CETA

[Αγρότες του Διεθνούς κινήματοςLa Via Campesina διαδηλώνουν στην Κοπεγχάγη στη σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή,2009]

To αγροτικό διεθνές κίνημα La Via Campesina είχε καλέσει σε διαδήλωση ενάντια στις ληστρικές εμπορικές συμφωνίες TTIP CETA στις 17 Ιανουαρίου 2015 στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν στο site της διεθνούς οργάνωσης από την Ελλάδα συμμετέχει ως μέλος η Νέα Αγροτική Κίνηση.

 Από το site της οργάνωσης La Via Campesina αντιγράφουμε το κάλεσμα για τη διαδήλωση του Βερολίνου γιατί αποτελεί ένα κείμενο "οδηγό" για τους αγρότες της χώρας μας.



Stop Free Trade Agreements!
‘We are fed up!’ Demonstration January 17th in Berlin

“We are fed up with agro industry!”

Agribusinesses continue to gain ground: A few international corporations are undermining seed diversity and are pushing for GMOs on farms. Investors continue to build new, industrial mega-barns, where animals are subjected to sufferable conditions. At the G7 Summit and through free trade agreements like the TTIP and CETA, the world leaders are setting the course for the global industrialisation of agriculture. The consequences are ubiquitous: More and more farmers must abandon their fields, both here and in the south. Markets are flooded with cheap meat. The cultivation of monocultures is encroaching on the rainforest. Arable land has become an object of speculation. And worldwide hunger still remains a reality.

We can do better!

Non-industrial, more environmentally-friendly agriculture should be respected and valued – it plays an important role in ensuring food sovereignty. It must and can feed the world. To this aim, farmers, who treat animals and the environment with respect, must be ensured prices that actually cover their costs. We call for regional production instead of the growing orientation towards world food markets. We want politicians who finally act in the interest of people, rather than of a handful of multinational corporations.

Resistance leads to results!

We have already had a number of victories: All over Germany, citizens’ initiatives are preventing the construction of new mega-barns and are demanding the farm model in animal rearing. GMO maize has been banned from cultivation in Germany and our protests are causing the TTIP and CETA to stagger. In short: to bring about change, we need pressure in the streets. Therefore, on January 17, 2015 in Berlin, we will be demonstrating once again to demand a complete agricultural revival – in Germany and the world. Be there!

We demand:
Fair trade instead of free trade
Species-appropriate rearing, no abuse of antibiotics!
Promotion of regional feed production!
A global right to food!!
Healthy, affordable food for all!
Fair prices and market rules for farmers!
Freedom for seed diversity!
Bees and eco-friendly agriculture!
Access to land for everyone in the world!

An end to:
The TTIP and CETA free trade agreements!
Animal factories!
GMOs on farms and in livestock feeds!
World Hunger!
All the food scandals!
The death of rural farms
Patenting on plants and animals!
Monocultures!
Land grabbing by governments and investors

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Σάββατο 18 Απριλίου 2015 | Παγκόσμια Ημέρα Δράσης |Αθήνα 11:30 στο Σύνταγμα | Κάλεσμα στα Κινήματα και στην Κοινωνία σε Κινητοποιήσεις | People and the Planet before Profits!

[από την Πανευρωπαϊκή Ημέρα δράσης κατά της TTIP/CETA 11 Οκτωβρίου 2014]

Ελληνική Πρωτοβουλία  STOP TTIP CETA TISA
http://stop-ttip-ceta-greece.blogspot.gr - Mail: stop.ttip.greece@gmail.com
http://www.globaltradeday.org/ [υπό κατασκευή]

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ø  Για να Κάνουμε την ΤTIP Παρελθόν
Ø  Οι άνθρωποι και ο πλανήτης πάνω από τα κέρδη!
Ø  Κάλεσμα στα Κινήματα και στην Κοινωνία σε Κινητοποιήσεις
Ø  Σάββατο 18 Απριλίου 2015 | ΠαγκόσμιαΗμέρα Δράσης |Αθήνα 11:30 στο Σύνταγμα

Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤTIP) είναι μια υπό διαπραγμάτευση συμφωνία «ελεύθερου»/ ληστρικού εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ. Αποτελεί την ισχυρότερη μέχρι σήμερα προσπάθεια να επιβληθεί παγκοσμίως η «ορθοδοξία» του νεοφιλελευθερισμού, δηλαδή η πλήρης απελευθέρωση της ασυδοσίας των αγορών και των εταιρειών κόντρα στις ανάγκες των κοινωνιών και στην προστασία της φύσης.

Ειδικότερα, με την TTIP αίρονται κάθε είδους όρια στην ασυδοσία των επενδυτών και του ιδιωτικού κέρδους, είτε αυτά αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα, είτε τις περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, τη διατροφική ασφάλεια, τη δημόσια υγεία, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την πνευματική ιδιοκτησία και τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μέσω της TTIP απορρυθμίζονται κάθε είδους τομείς της οικονομίας, από την υποβάθμιση των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης/ΠΟΠ στα αγροτικά προϊόντα και τη ρύθμιση του βαθμού της χημικής επεξεργασίας των τροφίμων μέχρι την άρση της απαγόρευσης των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών/ΓΤΟ, προκειμένου οι πολυεθνικές των αγροεφοδίων και των τροφίμων να επελάσουν απερίσπαστα σε βάρος της τοπικής παραγωγής και οικονομίας.

Επίσης, περιορίζεται η δυνατότητα του κράτους να παρέχει υπηρεσίες πρόνοιας στους πολίτες, με σκοπό το άνοιγμα νέων κερδοσκοπικών αγορών σε τομείς παροχής δημοσίων αγαθών, όπως το νερό, η ενέργεια, η παιδεία και η υγεία. Επιπλέον, η TTIP προβλέπει θεσμούς επίλυσης διαφορών μεταξύ εταιρειών και κρατών, όπου οι επενδυτές θα έχουν το δικαίωμα να εγκαλούν χώρες, των οποίων οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις θέτουν εργασιακά, περιβαλλοντικά, υγειονομικά ή άλλα όρια στις κερδοσκοπικές τους δραστηριότητες. Συμπερασματικά, μέσω των θεσμών, που προβλέπονται στην TTIP, γίνεται απόπειρα από το κεφάλαιο να εμπεδωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η νεοφιλελεύθερη αναδιάταξη των κοινωνιών σε τέτοιο σημείο, ώστε πλέον να καθίσταται μη δυνατή η δημοκρατική αμφισβήτησή της. Αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση των διακρίσεων εναντίον κοινωνικών ομάδων όπως οι γυναίκες, οι μετανάστες και οι μετανάστριες, οι άνθρωποι σε ακραία φτώχεια.

Η TTIP αποτελεί απόπειρα μεταφοράς σε πλανητικό επίπεδο της καταστροφής που επέφεραν τα τελευταία χρόνια οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην ελληνική κοινωνία. Η εργασιακή ζούγκλα, η γενίκευση της επισφαλούς απασχόλησης, η υποχώρηση των κρατικών πολιτικών πρόνοιας, η κλοπή του δημοσίου πλούτου, η οικολογική καταστροφή, το δίκαιο του επενδυτή των αρπαχτών ως υπέρτατη αξία δεν είναι για εμάς καινούργια φαινόμενα αλλά μετά την κρίση έχουν καθορίσει σε βάθος τις ζωές μας. Ωστόσο, μέσω της TTIP η επίθεση, που καθημερινά δεχόμαστε, γίνεται κανόνας μη επιδεχόμενος αμφισβήτησης από τις δημοκρατικές κατακτήσεις που έχουν απομείνει.

Από την εξέγερση των Ζαπατίστας στο Μεξικό και το αντι-παγκοσμιοποιητικό κίνημα, μέχρι τους κοινωνικούς αγώνες των καταπιεσμένων σε Αφρική, Ασία και Νότια Αμερική, όλες οι σύγχρονες κοινωνικές αντιστάσεις εκκινούν από την αμφισβήτηση συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου, όπως η TTIP, για να δείξουν ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Από την Ελλάδα και τον Νότο μέχρι την καρδιά της Ευρώπης όλοι και όλες εμείς δεν είμαστε μόνο τα θύματα ενός συστήματος καταπίεσης αλλά και υποκείμενα αντίστασης και δημιουργίας.

H «Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TISA» συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Ημέρα ενάντια στην TTIP CETA στις 11/10/2014 και είναι κομμάτι του ευρύτερου συντονισμού των Ευρωπαϊκών κινημάτων, που διοργάνωσε τη συγκέντρωση 1.101.539 υπογραφών ενάντια στην TTIP ως «δώρο» στα γενέθλια του κ. Γιούνκερ στις 9/12/2014, τη μεγάλη διαδήλωση στις Βρυξέλλες στις 19/12/2014, τις μικρές και μεγάλες κινητοποιήσεις, ημερίδες, εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο καθώς και την πρόσφατη συνάντηση στις Βρυξέλλες (2-3/2/2015) για τη χάραξη στρατηγικής ενάντια στις εμπορικές συμφωνίες.

Τώρα καλούμε τα κινήματα και τις οργανώσεις των πολιτών σε εκδηλώσεις - δράσεις κοινωνικής πληροφόρησης και κινητοποίησης ενάντια στις ληστρικές εμπορικές συμφωνίες TTIP / CETA / TISA από 12 έως 20 Απριλίου 2015 και σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης, Σάββατο 18 Απριλίου, 2015 και ώρα 11:30.

Για πληροφόρηση και συντονισμό επικοινωνήστε μαζί μας στο mail: stop.ttip.greece@gmail.com

Οι άνθρωποι και ο πλανήτης πάνω από τα κέρδη!
People and the Planet before Profits!


Ελληνική Πρωτοβουλία  STOP TTIP CETA TISA


 10/3/2015

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Κοινή επιστολή 375 οργανώσεων προς τους Ευρωβουλευτές σχετικά με τη Συμφωνία TTIP



Με κοινή τους επιστολή προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 375 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (μεταξύ των οποίων και το Πράσινο Ινστιτούτο) καλούν τους ευρωβουλευτές να απορρίψουν με ψήφισμά τους κάθε εμπορική ή επενδυτική Συμφωνία που είναι αντίθετη με το δημόσιο συμφέρον, όπως η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP).

Δείτε παρακάτω το κείμενο της επιστολής και τις 375 οργανώσεις που το συνυπογράφουν 
Για ένα ψήφισμα για την ΤΤΙΡ που θέτει τους ανθρώπους, το περιβάλλον και τη δημοκρατία πάνω από βραχυπρόθεσμα κέρδη και δυσανάλογα εταιρικά δικαιώματα

Αγαπητό μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

Υπό το φως των συνεχιζόμενων εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το ψήφισμα για τη Διατλαντική Εμπορική Συμφωνία ΤΤΙΡ (επίσης γνωστή ως Διατλαντική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου TAFTA), απευθυνόμαστε σε σας ως μια πανευρωπαϊκή συμμαχία 375 οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που μοιραζόμαστε μια βαθιά ανησυχία για τις διάφορες απειλές που εμπεριέχει η συμφωνία. Εκπροσωπούμε ένα ευρύ φάσμα δημόσιων συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένων της προστασίας του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας, των ατομικών δικαιωμάτων, της γεωργίας, των δικαιωμάτων των καταναλωτών για την προστασία των προτύπων των τροφίμων και της γεωργίας, της καλής διαβίωσης των ζώων, των κοινωνικών και εργασιακών προτύπων, των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των δικαιωμάτων των μεταναστών, των ανέργων, της νεολαίας και των γυναικών, των αναπτυσσόμενων χωρών, της πρόσβασης του κοινού στην πληροφορία και τα ψηφιακά δικαιώματα, των βασικών δημόσιων υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της ακεραιότητας των χρηματοπιστωτικών συστημάτων, και άλλων.

Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαμορφώνει άποψη για την ΤΤΙΡ και το ρόλο που το Κοινοβούλιο έχει ήδη παίξει στη διοργάνωση δημοκρατικών δημόσιων συζητήσεων για το θέμα. Καλούμε όλους τους ευρωβουλευτές να συμφωνήσουν σε ένα ισχυρό ψήφισμα που θα καθιστά σαφές ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα απορρίψει οποιεσδήποτε μελλοντικές εμπορικές ή επενδυτικές συμφωνίες που δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και απειλούν σημαντικά δικαιώματα που έχουν αποκτηθεί μετά από μεγάλους δημοκρατικούς αγώνες στην ΕΕ, τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο.

Για το σκοπό αυτό, θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας τα βασικά αιτήματα μας σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την ΤΤΙΡ, τα οποία έχουμε συν-διαμορφώσει με τους συμμάχους μας στις ΗΠΑ και τα οποία τέθηκαν για πρώτη φορά σε μια κοινή δήλωση της κοινωνίας των πολιτών τον Μάιο 2014:

Διαφάνεια τώρα: όλα τα έγγραφα που αφορούν τις διαπραγματεύσεις ΤΤΙΡ, συμπεριλαμβανομένων των προσχέδιων των ενοποιημένων κειμένων, πρέπει να δημοσιοποιούνται για να καταστεί δυνατή μια ανοικτή και κρίσιμη δημόσια συζήτηση σχετικά με την ΤΤΙΡ.

Μια δημοκρατική διαδικασία που θα επιτρέψει τον έλεγχο και αξιολόγηση των κειμένων διαπραγμάτευσης και που θα εξασφαλίσει ότι οι πολιτικές είναι προς το δημόσιο συμφέρον. Αυτή θα περιλαμβάνει το Ευρωκοινοβούλιο και συζητήσεις στα εθνικά κοινοβούλια καθώς και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τα συνδικάτα και ομάδες ενδιαφερομένων.

Όχι στο ISDS: κάθε διάταξη που περιλαμβάνει μηχανισμούς για την επίλυση διαφορών μεταξύ επενδυτών και Κρατών (ISDS) πρέπει να τεθούν οριστικά εκτός των διαπραγματεύσεων και να μην εισαχθεί κανένας άλλος μηχανισμός (συμπεριλαμβανομένων έμμεσα μέσω άλλων προ-υπαρχουσών ή μελλοντικών εμπορικών συμφωνιών) που θα επιφυλάσσει προνομιακά δικαιώματα για ξένους επενδυτές.

Κανένα κανονιστικό συμβούλιο συνεργασίας: όλοι οι κανονισμοί πρέπει να είναι πλήρως στα χέρια των δημοκρατικά ελεγχόμενων φορέων και διαδικασιών.

Καμία απορρύθμιση των κανόνων που διασφαλίζουν και εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον: τα πρότυπα της ΕΕ πρέπει να τηρούνται και όχι να «εναρμονίζονται» προς τα κάτω στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Αυτά περιλαμβάνουν κοινωνικά και εργασιακά πρότυπα, προστασία του καταναλωτή και της δημόσιας υγείας, φροντίδα για το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της αναγέννησης των φυσικών πόρων μας, καλή διαβίωση των ζώων, πρότυπα για την ασφάλεια των τροφίμων και περιβαλλοντικά βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, πρόσβαση σε πληροφορίες και σήμανση, τον πολιτισμό και την ιατρική, τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών, καθώς και την προστασία των δεδομένων, την ουδετερότητα του διαδικτύου και άλλα ψηφιακά δικαιώματα. Η αμοιβαία αναγνώριση δεν είναι αποδεκτή στο μέτρο που υπονομεύει δημοκρατικά συμφωνηθέντα πρότυπα και ισχυρές διασφαλίσεις. Η αρχή της προφύλαξης πρέπει να εφαρμόζεται ευρέως.

Καμία περαιτέρω απορρύθμιση και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών. Ζητούμε εγγυημένη πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη και άλλες δημόσιες υπηρεσίες και το δικαίωμα να επιλέγουμε δημόσιες συμβάσεις που προωθούν την τοπική απασχόληση και οικονομία, το τοπικό περιεχόμενο, την κοινωνική επιχειρηματικότητα, τη βιώσιμη οικονομία, τις κοινωνικές θεωρήσεις και εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.
Την προώθηση ανθρώπινων και περιβαλλοντικά βιώσιμων γεωργικών πρακτικών και την προστασία της μικρής οικογενειακής γεωργίας.

Οι δημόσιες αρχές πρέπει να διατηρήσουν την πολιτική εξουσία και τις δομές που απαιτούνται για την προστασία ορισμένων ευαίσθητων τομέων και να διασφαλίσουν τα πρότυπα που είναι σημαντικά για την ποιότητα της ζωής μας. Διεθνώς συμφωνηθέντα εργασιακά και περιβαλλοντικά πρότυπα πρέπει να γίνονται σεβαστά και να εφαρμόζονται. Η συνεχής παραβίαση των προτύπων εργασίας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την επιβολή χρηματικών προστίμων.

Κανένας περιορισμός σχετικά με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ελάχιστη ενημέρωση που έχει κυκλοφορήσει – ή διαρρεύσει – σχετικά με τις διαπραγματεύσεις ΤΤΙΡ εγείρει σημαντικές ανησυχίες ότι οι απαιτήσεις μας δεν αντικατοπτρίζονται στην προσέγγιση που ακολουθεί η ΕΕ. Για παράδειγμα:
Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς ολοκληρωμένη και αποτελεσματική δημόσια διαβούλευση. Η έλλειψη διαφάνειας και δημοκρατικών διαδικασιών καθιστά αδύνατο για τους πολίτες και την κοινωνία των πολιτών να παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι το δημόσιο συμφέρον προστατεύεται. Τα λόμπυ των επιχειρήσεων έχουν προνομιακή πρόσβαση στην πληροφόρηση και σε ευκαιρίες που επηρεάζουν τις διαπραγματεύσεις.

Το προτεινόμενο κεφάλαιο για την προστασία των επενδύσεων, ιδιαίτερα η συμπερίληψη διάταξης για την επίλυση διαφορών μεταξύ επενδυτών και Κρατών (ISDS), θα δώσει στους επενδυτές αποκλειστικά δικαιώματα να μηνύσουν Κράτη όταν δημοκρατικές αποφάσεις, που λαμβάνονται από δημόσιους οργανισμούς για το δημόσιο συμφέρον, θεωρείται ότι έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τα αναμενόμενα κέρδη τους. Οι μηχανισμοί αυτοί βασίζονται σε αποφάσεις δικαστηρίων που λειτουργούν εκτός των εθνικών δικαστικών συστημάτων και έτσι υπονομεύουν τα εθνικά μας και Ευρωπαϊκά νομικά συστήματα και τις δημοκρατικές δομές μας για τη διαμόρφωση νόμων και πολιτικών για το δημόσιο συμφέρον. 

Η δημιουργία νέων δομών και διαδικασιών αντι-δημοκρατικής διακυβέρνησης που αποσκοπούν στην «εναρμόνιση των κανονισμών», όπως το προτεινόμενο συμβούλιο κανονιστικής συνεργασίας θα κάνουν το ΤΤΙΡ και άλλες συμφωνίες ένα κινούμενο στόχο, «ζωντανές συμφωνίες», που συνεχώς θα αναπτύσσονται μυστικά από μη εκλεγμένους γραφειοκράτες και μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτές οι αντιδημοκρατικές δομές απειλούν να μειώσουν σημαντικά πρότυπα και κανόνες που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, ή να απαγορεύουν μελλοντικές βελτιώσεις, ανεξαρτήτως της αναγκαιότητας και της λαϊκής εντολής.

Στοιχεία από επιχειρήσεις και έγγραφα από το λόμπυ της βιομηχανίας αποκαλύπτουν ότι η εστίαση σε μη-δασμολογικά εμπόδια και στην κανονιστική σύγκλιση χρησιμοποιείται για να ωθήσει την απορρύθμιση, την αύξηση των εγγυήσεων για τις επενδύσεις, τα μονοπώλια ενισχυμένων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και, τελικά, μια κούρσα προς τα κάτω.

Σας καλούμε να στείλετε ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα στους διαπραγματευτές ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα απορρίψει την ΤΤΙΡ και κάθε άλλη εμπορική ή επενδυτική συμφωνία προς αυτήν την κατεύθυνση, διότι δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και γιατί απειλούν τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες που αποκτήθηκαν μέσα από μακροχρόνιους δημοκρατικούς αγώνες.

Οι οργανώσεις που συνυπογράφουν: