Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Εκτός από την Αριστερά, τους Πράσινους και τους Πειρατές η διατλαντική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. "ΤΤΙP' φοβίζει και τους Γερμανούς Σοσιαλημοκράτες


Όσο πλησιάζουμε προς την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στις συμφωνίες TTIP CETA TISA τόσο και θα αυξάνονται οι "φόβοι" για τις συμφωνίες και τις βλαβερές συνέπειες που θα έχουν για την κοινωνία και το περιβάλλον.

Διαβάστε ΕΔΩ για τους φόβους που εκφράζονται στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας "German Social Democrats fear free trade" και ΕΔΩ το άρθρο του Προέδρου των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ Γερμανίας/ NaturFreunde Deutschlands Michael Müller o οποίος είναι μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Παρόμοιες ανησυχίες και φόβοι έχουν εκφραστεί στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας [ΕΔΩ]
---------------------------------------
Ανεξαρτήτως όμως το τι κάνουν τα κόμματα ο ρόλος των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών είναι αναντικατάστατος. Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Πέμπτη 26/2/2015 σύσκεψη οργανώσεων για την προετοιμασία της Παγκόσμιας Ημέρα Δράσης, 18 Απριλίου 2015. Θα ακολουθήσει Δελτίο Τύπου για τις παρεμβάσεις που δρομολογήθηκαν.

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Δώρα Κοτσακά-Καλαϊτζιδάκη "H TTIP είναι λίγο χλωμή τελευταία…Με την ευκαιρία της τρίτης πανευρωπαϊκής συνάντησης ενάντια σε TTIP & CETA"

H TTIP είναι λίγο χλωμή τελευταία…

Με την ευκαιρία της τρίτης πανευρωπαϊκής συνάντησης ενάντια σε TTIP & CETA 

της Δώρας Κοτσακά-Καλαϊτζιδάκη

Τον τελευταίο χρόνο, ένα εντυπωσιακό κίνημα συγκροτήθηκε στην Ευρώπη, τόσο από πλευράς μαζικότητας όσο και ποικιλομορφίας, ενάντια στην προοπτική υπογραφής της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου ΗΠΑ-ΕΕ (TTIP). Η δραστηριότητά του έφερε ως αποτέλεσμα την ενημέρωση των λαών της Ευρώπης σχετικά με το εταιρικό πραξικόπημα που συνιστά η ΤΤΙΡ και διαρκώς διογκούμενες αντιδράσεις σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ενδιαφερόμενοι για την υπογραφή της συνθήκης, και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να διεξαχθούν υπό καθεστώς πρωτοφανούς αδιαφάνειας, καθώς ήταν φανερό ότι αν το «κοινό» ενημερωθεί, θα αντιδράσει. 

Στις αρχές Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκαν στις Βρυξέλλες οι εργασίες της τρίτης συνάντησης αντιπροσώπων της ευρωπαϊκής κοινωνίας πολιτών, κινημάτων, πολιτικών κομμάτων, ΜΚΟ, συνδικάτων, φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πανεπιστημίων και πλήθος άλλων, με σκοπό τον από κοινού προσδιορισμό της στρατηγικής και του περιεχομένου της σχετικής ευρωπαϊκής καμπάνιας ενάντια στην ΤΤΙΡ. Είναι ενδεικτικό ότι στη συνάντηση συμμετείχαν για πρώτη φορά αντιπροσωπείες και από τα 28 κράτη-μέλη, καθώς και το ότι ο αριθμός των οργανώσεων και συλλογικοτήτων που συμμετείχαν έχει πλέον τριπλασιαστεί. Στο πλαίσιο των δύο προηγούμενων συναντήσεων σχεδιάστηκαν και συντονίστηκαν οι περισσότερες από τις δράσεις που άλλαξαν τους πολιτικούς συσχετισμούς σχετικά με την ΤΤΙΡ, καθιστώντας τη όλο και χλωμότερη. Ενδιαφέρουσες πολιτικές διαπιστώσεις προέκυψαν και αυτή τη φορά, όπως και τις προηγούμενες, από τη συνύπαρξη και από κοινού εργασία των συμμετεχόντων.

Σε πρώτο επίπεδο, είναι προφανές ότι η στρατηγική και η καμπάνια σχετικά με την ΤΤΙΡ δεν μπορεί να είναι κοινή στον ευρωπαϊκό Βορρά και Νότο. Η φράση ενός Φιλανδού, σε ένα από τα workshops της συνάντησης, ήταν χαρακτηριστική: «Είναι δύσκολο να κατορθώσω να τραβήξω την προσοχή των ανθρώπων γύρω μου στο συγκεκριμένο θέμα, όταν κανείς από όσους γνωρίζω δεν βγάζει λιγότερα από 2.000 ευρώ το μήνα». Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου φαίνονται έτοιμες να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της ΤΤΙΡ πολιτικά και συνολικά, ως μια ακραία νεοφιλελεύθερη επίθεση με θεμελιώδη στόχο (κάτι που συνιστά και προϋπόθεση εφαρμογής της) την επαναθέσμιση του κοινωνικού χώρου προς όφελος του κεφαλαίου. Αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει χωρίς να τεθούν τα ίδια τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και η λειτουργία τους υπό αυστηρή κριτική, χωρίς να γίνει σοβαρή συζήτηση για τη δημοκρατία εντός της Ε.Ε. και τη νομιμοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών.

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

1,440,000 υπογραφές ενάντια ΤΤΙP | Προγραμματίζονται πολύμορφοι και συντονισμένοι αγώνες για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, του περιβάλλοντος, των εργασιακών σχέσεων, της εθνικής ανεξαρτησίας, του κοινωνικού κράτους, της τοπική οικονομίας κ.λπ.



Dear friends, 

Over 1,440,000 signatures have been collected and eleven EU member states have reached their county quorum. Sweden is about to join them. The Czech Republic, Slovakia and Hungary have managed the 50% threshold, or are very close. We want to collect at least two million signatures by October 2015. Our campaign is moving at a fast pace, and there is still much to do! You can help by sharing this newsletter or read here what further steps you can take to support the ECI. 

Last week members of the anti-TTIP movement from across the EU and US gathered for a strategy meeting in Brussels. The event brought together 200 activists to discuss joint activities for 2015. In the first half of 2015 the Global Day of Action against TTIP, CETA and similar agreements on April 18th will play a central role (more on this soon). What’s more, the European Parliament is preparing two important resolutions (see the article below). We’ll closely follow this process with analyses, statements and actions. 

The ratification of the CETA agreement could begin as early as the 2nd half of 2015. It is currently being checked for legal accuracy; it must then be translated into all the official EU languages. The European Commission will subsequently ask the Council of the EU and the European Parliament for approval. But before all this can happen, a clarification is required on whether or not CETA interferes with the decision-making powers of EU Member States. If so (and we assume that’s the case), CETA must also be ratified by all Member States. In any case, CETA’s ratification is not likely to be completed before 2016 or perhaps even 2017. This means we still have time to derail this sinister deal. You can access other exciting information on the progress of the campaign against TTIP and CETA via the articles below. 

Stay tuned,
Your Stop TTIP campaign team
(Michael Efler, Stephanie Roth and Cornelia Reetz)

Από το NEWS LETTER 1/2015

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ για συζήτηση και συντονισμό για την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης ενάντια στις εμπορικές συμφωνίες TTIP CETA TiSA | Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015 - Ώρα 18:00

[Αφίσα από την προηγούμενη Ευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης 11 Οκτωβρίου 2014 - Κάλεσμα για συγκέντρωση στο Σύνταγμα]

Ελληνική Πρωτοβουλία  STOP TTIP CETA TISA

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015 | Ώρα 18:00

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ για συζήτηση και συντονισμό για την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης ενάντια στις εμπορικές συμφωνίες TTIP CETA TISA

Η 1η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015, 18:00μ.μ. στα γραφεία της ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) Κορνάρου 2 και Ερμού

Αγαπητοί φίλοι,

Σας ενημερώνουμε ότι προετοιμάζονται δράσεις ενάντια στις εμπορικές συμφωνίες TTIP CETA TISA σε όλο τον κόσμο από 12-20 Απριλίου 2015 με αποκορύφωμα και κοινή ημερομηνία Παγκόσμιας Δράσης  το Σάββατο 18 Απριλίου 2015.

Η διοργάνωση έρχεται σε συνέχεια α) της Ευρωπαϊκής Ημέρας ενάντια στην TTIP CETA 11/10/2014  β) της συγκέντρωσης 1.101.539 υπογραφών ενάντια στηνTTIP, «δώρο» στα γενέθλια του κ.Γιούνκερ 9/12/2014  γ) της μεγάλης διαδήλωσης στις Βρυξέλλες 19/12/2014 δ) τις μικρές και μεγάλες κινητοποιήσεις, ημερίδες, εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο ε) την πρόσφατη συνάντηση στις Βρυξέλλες (2,3/2/2015) των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών για τη χάραξη στρατηγικής ενάντια στις εμπορικές συμφωνίες  (σας στέλνουμε την παρουσίαση των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ από την συνάντηση στις Βρυξέλλες)

H «Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TISA» που διοργάνωσε στο Σύνταγμα τη δράση στις 11/10/2014, διαχειρίζεται το ομώνυμο blogκαι έχει επαφή με τα κινήματα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα  καλεί  σε μια πρώτη συζήτηση α) Συλλόγους -  Σωματεία - Ομοσπονδίες, β) Περιβαλλοντικές – Οικολογικές ΜΚΟ γ) Δίκτυα και Πρωτοβουλίες Πολιτών, δ)Πολιτικά και Επιστημονικά Ινστιτούτα, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα (ή τμήματα) ε) και κάθε πολίτη που θεωρεί ότι οι διατλαντικές συμφωνίες βλάπτουν τα πολιτικά και τα κοινωνικά δικαιώματα, υπονομεύουν το περιβάλλον, εισάγουν τα Γεννητικά Τροποποιημένα Τρόφιμα, απειλούν τη δημοκρατία και την ανεξαρτησία των χωρών κ.λπ. σε σύσκεψη για συντονισμό δράσεων και την προετοιμασία της Παγκόσμιας Ημέρας Δράσης.

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015, 18:00μ.μ.

γραφεία ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης)|Κορνάρου 2 και Ερμού




Σαββάτο 18 Απριλίου 2015: Παγκόσμια Ημέρα Δράσης | Παγκόσμια έκκληση για δράση κατά των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου και των επενδυτικών συνθηκών


Σαββάτο 18 Απριλίου 2015: Παγκόσμια Ημέρα Δράσης
STOP TIIP CETA TiSA

Οι άνθρωποι και ο πλανήτης πάνω από τα κέρδη!
People and the Planet before Profits!

Global Call to Action to Defeat Free Trade and Investment Treaties
Παγκόσμια έκκληση για δράση κατά των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου και των επενδυτικών συνθηκών
TIIP CETA TiSA

Εμείς, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι αγρότες, η νεολαία, οι γυναίκες, τα κινήματα ιθαγενών και ακτιβιστών από όλο τον κόσμο, καλούμε στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης της 18ης Απριλίου 2015 κατά του ελεύθερου εμπορίου και των επενδυτικών ευκαιριών και υπέρ της προώθησης μιας οικονομίας που να λειτουργεί για την ευημερία των ανθρώπων και του πλανήτη.

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι μυστικές συμφωνίες εμπορίου και επενδύσεων, που προωθούνται από εταιρείες και κυβερνήσεις, θίγουν τα δικαιώματα μας και το περιβάλλον.

Στο ίδιο διάστημα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τα κοινά, για να υπερασπιστούμε τις θέσεις εργασίας μας, για τα εδάφη μας και τη τροφή μας, για την ελευθερία του διαδικτύου και για να διεκδικήσουμε εκ νέου τη δημοκρατία. Στην πορεία, έχουμε μεγαλώσει ως κίνημα, έχουμε κάνει τη φωνή μας να ακουστεί και είχαμε νίκες.

Μαζί, μπορούμε να σταματήσουμε τις συμφωνίες που είναι υπό διαπραγμάτευση και να αντιστρέψουμε τις αρνητικές επιπτώσεις των προηγούμενων συμφωνιών. Μπορούμε να προωθήσουμε τις εναλλακτικές μας προτάσεις με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι τα εταιρικά προνόμια.

Καλούμε οργανώσεις, πολίτες, δίκτυα και συμμαχίες ώστε να συμμετάσχουν στη διοργάνωση της Παγκόσμιας Ημέρας Δράσης με αποκεντρωμένες δράσεις στις πέντε ηπείρους. Χαιρετίζουμε τη ποικιλία από τακτικές και δράσεις αλληλεγγύης από όλο τον κόσμο που ευαισθητοποιούν, προσελκύουν και κινητοποιούν ανθρώπους σε τοπικό επίπεδο προς ένα νέο εμπορικό και οικονομικό μοντέλο που λειτουργεί για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.



STOP TTIP CETA TiSA Greece

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

ΣΥΣΚΕΨΗ: Πέμπτη 26/2/2015, 18:00 | STOP TTIP CETA TiSA | Παγκόσμια Ημέρα Δράσης των Πολιτών: 18 Απριλίου 2015


STOP TTIP CETA ΤiSA
ΣΥΣΚΕΨΗ: Πέμπτη 26/2/2015 18:00
Κορνάρου 2 & Ερμού, Αθήνα – Γραφεία Ο.Λ.Μ.Ε.

Προετοιμάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης των Πολιτών ενάντια στις καταστροφικές εμπορικές συμφωνίες για το Περιβάλλον, τη Δημοκρατία & τον Άνθρωπο
18 Απριλίου 2015

http://stop-ttip-ceta-greece.blogspot.gr

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Συνέντευξη Τύπου "Μέρκελ - Ομπάμα" - Επιτάχυνση των διαδικασιών για την Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων TTIP


Στη σημερινή [9/2/2015] Συνέντευξη Τύπου Μέρκελ - Ομπάμα, μεταξύ των άλλων, υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα και η συμφωνία για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υπογραφή της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων TTIP.

Την ίδια περίοδο οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών που είναι κατά της συμφωνίας χαράζουν τη στρατηγική τους και προετοιμάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης στις 18 Απριλίου 2015. [Για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε άμεσα].


Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

ET3: "Οι επιπτώσεις (στα δημόσια αγαθά, τι επιβάλλουν στο εσωτερικό των χωρών και τους πολίτες τους, ποια είναι η εξουσία που δίνουν στις πολυεθνικές) των διατλαντικών συμφωνιών TTIP (μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ), CETA (μεταξύ ΕΕ και Καναδά), TISA (μεταξύ 50 χωρών συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ), TTP (μεταξύ χωρών του Ειρηνικού)"

[από το 12ο μέχρι το 65ο λεπτό] Συζήτηση για τις επιπτώσεις (στα δημόσια αγαθά, τι επιβάλλουν στο εσωτερικό των χωρών και τους πολίτες τους, ποια είναι η εξουσία που δίνουν στις πολυεθνικές) των διατλαντικών συμφωνιών TTIP (μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ), CETA (μεταξύ ΕΕ και Καναδά), TISA (μεταξύ 50 χωρών συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ), TTP (μεταξύ χωρών του Ειρηνικού) στην εκπομπή "Κόσμος εν κινήσει" της ΕΤ3, 5.2.2015

Μια εξαιρετική ενημερωτική εκπομπή της ΕΤ3 [ΕΡΤ OPEN] Στη συζήτηση συμμετέχουν οι α) Κώστας Νικολάου (Κίνηση 136 | Χημικός, Περιβαλλοντολόγος] β) Κρίτων Αρσένης (πρώην Ευρωβουλευτής, Περιβαλλοντολόγος)

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

150 ευρωπαϊκές συλλογικότητες κατά των ρυθμίσεων της διατλαντικής εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ TTIP




Τα κοινωνικά κινήματα της Ευρώπης αντιστάθηκαν σε πολλά κύματα ιδιωτικοποίησης των κοινών αγαθών και ιδιαίτερα της διαχείρισης νερού στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Και ενώ ακόμη και τώρα, εξακολουθούν να αντιστέκονται στο τελευταίο, που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της Τρόικας (μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), βρίσκονται αντιμέτωπα με έναν άλλο τεράστιο κίνδυνο από τις νέες εμπορικές συμφωνίες που διαπραγματεύεται η ΕΕ σε πολυμερή κλίμακα. Η πιο σημαντική και ανησυχητική είναι η σχεδόν έτοιμη Ολοκληρωμένη Οικονομική και Εμπορική συμφωνία (CETA - Comprehensive Economic and Trade Agreement) με τον Καναδά, η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ - Transatlantic Trade and Investment Partnership), επίσης γνωστή ως TAFTA – Transatlantic Free Trade Area με τις ΗΠΑ και η Συμφωνία Εμπορίου σε Υπηρεσίες (TISA- Trade in Services Agreement), μια διαπραγμάτευση μεταξύ 50 χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό, 150 ευρωπαϊκές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (μεταξύ αυτών και η Κίνηση 136) καταγγέλλουν τη «ρυθμιστική συνεργασία» στις διαπραγματεύσεις ΤΤΙΡ ως απειλή για τη δημοκρατία και μια προσπάθεια να θέσει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων πριν από την προστασία των πολιτών, των εργαζομένων και του περιβάλλοντος.
-------------------------
Δήλωση 150 οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών για τη ρυθμιστική συνεργασία σε εμπορικές συνομιλίες ΕΕ-ΗΠΑ

ΤΤΙΡ: Η ρυθμιστική συνεργασία είναι το απόλυτο εργαλείο για να προλάβουν ή να αποδυναμώσουν τα μελλοντικά πρότυπα δημοσίου συμφέροντος για τους πολίτες, τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές και το περιβάλλον

Εμείς, οι υπογράφουσες οργανώσεις, εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία και τη σταθερή αντίθεσή μας για την κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων της ΤΤΙΡ όσον αφορά τη ρύθμιση ζωτικών τομέων, όπως τα χημικά, τα πρότυπα τροφίμων, οι δημόσιες υπηρεσίες, η υγεία και η ασφάλεια, και η χρηματοοικονομική ρύθμιση.

Διαπραγματευτές της ΕΕ έχουν υποστηρίξει σε αρκετές περιπτώσεις ότι η ΤΤΙΡ δεν αποτελεί απειλή για τους νόμους και τα πρότυπα που προστατεύουν εμάς και το περιβάλλον.
Αλλά η τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διέρρευσε σχετικά με το κεφάλαιο της ρυθμιστικής συνεργασίας των διαπραγματεύσεων ΤΤΙΡ αύξησε περαιτέρω τις ανησυχίες μας. Η Επιτροπή προτείνει ένα σύστημα που μπορεί να οδηγήσει μόνο σε περαιτέρω εμπόδια στην ανάπτυξη προτύπων δημόσιου συμφέροντος, αφού αυτά θα πρέπει να είναι αποδεδειγμένα «εμπόριο και επενδύσεις». Δίνει επίσης, μια άνευ προηγουμένου επιρροή σε ομάδες του επιχειρηματικού λόμπι για να σταματήσει κάθε νέα ρύθμιση που θα μπορούσε να επηρεάσει το εμπόριο και τις επενδύσεις. Η πρόταση δίνει προτεραιότητα σε μεγάλο βαθμό στο εμπόριο και στις επενδύσεις πάνω από το δημόσιο συμφέρον. Το σύστημα θα δίνει τεράστια δύναμη σε μια μικρή ομάδα από μη εκλεγμένους αξιωματούχους για να σταματήσουν και να αποδυναμώσουν τους κανονισμούς και τα πρότυπα, ακόμη και πριν από δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα, όπως τα κοινοβούλια, θα έχουν λόγο πάνω τους, υπονομεύοντας έτσι το δημοκρατικό μας σύστημα.

Η Επιτροπή απευθύνει έκκληση για περισσότερη «συμβατότητα» μεταξύ των νομοθεσιών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και ένα «προ-ανταγωνιστικό ρυθμιστικό περιβάλλον". Η συμβατότητα πρόκειται να οδηγήσει σε «καθοδική εναρμόνιση», όπως αποδεικνύεται από μια έκθεση του Ιουλίου 2014 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το κείμενο της Επιτροπής υποδεικνύει ότι θα πρέπει κάθε νέος νόμος να δικαιολογείται από νέα γεγονότα ή επιστημονικά στοιχεία, εφόσον ζητηθεί από μια εταιρεία ή κυβέρνηση. Η πρόταση της Επιτροπής αντανακλά επίσης το αίτημα της βιομηχανίας για τη δημιουργία ενός Σώματος Ρυθμιστικής Συνεργασίας που θα διευκολύνει ένα σύστημα έγκαιρης πληροφόρησης των διαβουλεύσεων και θα επηρεάζει την ανάπτυξη νέων νόμων.

Επιπλέον, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ θα έχουν μεγαλύτερο λόγο στις περισσότερες νομοθεσίες στις Βρυξέλλες, στις πρωτεύουσες της ΕΕ, στην Ουάσιγκτον και σε πολιτείες των ΗΠΑ. Η Επιτροπή φαίνεται να έχει σε μεγάλο βαθμό αποδεχθεί το αίτημα των ομίλων του επιχειρηματικού λόμπι να γράφουν μαζί ουσιαστικά τη νομοθεσία.
Οι προτάσεις της Επιτροπής για τη ρυθμιστική συνεργασία φέρουν την απειλή της μείωσης των προτύπων σε μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη βάση, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, σε επίπεδο πολιτείας των ΗΠΑ και ευρωπαϊκού κράτους-μέλους. Περιορίζουν τη δημοκρατική λήψη αποφάσεων, με την ενίσχυση της επιρροής των μεγάλων επιχειρήσεων πέρα από τη ρύθμιση.

Για παράδειγμα, μια έκθεση του Ιανουαρίου 2015 του Κέντρου Διεθνούς Περιβαλλοντικού Δικαίου δείχνει ότι η ρυθμιστική συνεργασία είναι πιθανό να καθυστερήσει περαιτέρω και ακόμη και να παραλύσει μια ισχυρότερη προστασία από τοξικά χημικά και φυτοφάρμακα.
Η ρυθμιστική συνεργασία θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει μια σταδιακή επίθεση στην αρχή της πρόληψης, αργά μεν, αλλά σε μεγάλο βαθμό ανοίγοντας τις πόρτες για τους ΓΤΟ, τα νανοϋλικά και ενδοκρινικούς διαταράκτες.

Για τους λόγους αυτούς, καλούμε τους διαπραγματευτές να άρουν τη ρυθμιστική συνεργασία από τις διαπραγματεύσεις ΤΤΙΡ.

Υπογράφουν:

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

The Truth behind TTIP

The video shows how big business will be able to call the shots in Brussels, via a new chapter in TTIP misleadingly called “regulatory cooperation”. Regulatory Cooperation is bad news for consumers, workers and the environment. It means that corporations can co-write our regulation. The European Commission seems intent to open the doors to massive influence by big business. This dangerous attack on democracy must be stopped now. On Monday [02/02/2015], European leaders are meeting with their US counterparts to begin the next round of negotiations on TTIP. As usual, citizens are left in the dark about what is being negotiated. The only thing that can fight corporate power is people power. Let’s show European leaders that we will not take this attack on our democracy lying down. More