Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Τζον Χίλαρυ/ John Hilary: Δεν πίστευα πως η TTIP θα μπορούσε να γίνει πιο τρομακτική, αλλά μετά μίλησα με την υπεύθυνη (Σεσίλια Μάλμστρομ) γι’ αυτήν στην ΕΕ | I didn’t think TTIP could get any scarier, but then I spoke to the EU official in charge of it

Δεν πίστευα πως η TTIP θα μπορούσε να γίνει πιο τρομακτική, αλλά μετά μίλησα με την υπεύθυνη (Σεσίλια Μάλμστρομ) γι’ αυτήν στην ΕΕ.
Με μόλις 8 λέξεις εξέθεσε όλα τα προβλήματα σε σχέση με τη συμφωνία, και τους λόγους για τους οποίους αυτή πρέπει να ματαιωθεί.

 [Η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ/  Cecilia Malmstrom έχει δημοσιεύσει άρθρο της υπέρ της TTIP στην Ναυτεμπορική ΕΔΩ

Τζον Χίλαρυ/ John Hilary*

Πρόσφατα μου χαρίστηκε μία σπάνια ματιά πίσω από την επίσημη πρόσοψη της ΕΕ, όταν συναντήθηκα με την Επίτροπο Εμπορίου της στο γραφείο της στις Βρυξέλλες. Βρέθηκα εκεί για να συζητήσουμε  για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), την αμφιλεγόμενη συνθήκη(που είναι) επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Ως Επίτροπος Εμπορίου, η Σεσίλια Μάλμστρομ κατέχει μία ισχυρή θέση στον μηχανισμό λειτουργίας της ΕΕ. Είναι επικεφαλής της διευθύνσεως εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του πόστου που είχε προηγουμένως  δοθεί στον Πήτερ Μάντελσον, όταν εκείνος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το πολιτικό προσκήνιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό την κάνει υπεύθυνη για την πολιτική του εμπορίου και των επενδύσεων για όλα τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, και είναι οι δικοί της επίσημοι υπάλληλοι που προσπαθούν τώρα να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία (TTIP) με τις Η.Π.Α.

Στη συνάντησή μας, προκάλεσα τη Μάλμστρομ  πάνω στην τεράστια εναντίωση στην TTIPκατά μήκος της Ευρώπης. Τον τελευταίο χρόνο, ένας αριθμός ρεκόρ των 3,25 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών έχουν υπογράψει την αναφορά εναντίον της. Χιλιάδες συναντήσεις και διαμαρτυρίες έχουν διεξαχθεί κατά μήκος όλων των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της θεαματικής διαδήλωσης ισχύος 250.000 ατόμων στο Βερολίνο αυτό το σαββατοκύριακο.
Όταν αυτό της τέθηκε, η Μάλμστρομ αναγνώρισε πως μία εμπορική συμφωνία δεν έχει εμπνεύσει ξανά τόσο παθιασμένη και ευρέως διαδεδομένη εναντίωση. Παρ’αυτό, όταν ρώτησα την επίτροπο εμπορίου πώς μπορούσε να συνεχίζει την επίμονη προώθηση της συμφωνίας αντιμετωπίζοντας τέτοια μαζική εναντίωση του πλήθους, η απάντησή της ήρθε παγωμένη: «Δεν παίρνω την εντολή μου από τον Ευρωπαϊκό λαό.»
Οπότε, από ποιον παίρνει η Σεσίλια Μάλμστρομ τις εντολές της; Επίσημα, οι επίτροποι της ΕΕ υποτίθεται ότι ακολουθούν τις εκλεγμένες κυβερνήσεις της Ευρώπης. Κι όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις  για την TTIPπίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς την ορθή εμπλοκή των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, πόσο μάλλον βουλευτών ή μελών του κοινού (του λαού). Δημόσιοι υπάλληλοι της Βρετανίας μας έχουν παραδεχθεί ότι έχουν κρατηθεί στο σκοτάδι καθ’ όλη τη διάρκεια των συνομιλιών για την TTIP και πως αυτό κάνει τη δουλειά τους αδύνατη.

Στην πραγματικότητα, όπως έχει μόλις αποκαλύψει μία νέα αναφορά στο «WaronWant», η Μάλμστρομ λαμβάνει τις εντολές της απευθείας από τους  (εταιρικούς) λομπίστες που συρρέουν γύρω από τις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κρατά μυστικό το γεγονός ότι παίρνει το τιμόνι της από τα βιομηχανικά λόμπι όπως το Business  Europe (Επιχειρηματική Ευρώπη) και το European  Services  Forum (Φόρουμ Ευρωπαϊκών Υπηρεσιών) τόσο όσο μια γραμματέας γράφει υπαγόρευση. Δεν είναι να απορεί κανείς που οι διαπραγματεύσεις για την TTIPέχουν τεθεί για να εξυπηρετήσουν εταιρικά συμφέροντα, παρά ανάγκες του λαού.
Σε κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, οι άνθρωποι της Βρετανίας θα ρωτηθούν εάν επιθυμούν να φύγουν από ή να παραμείνουν στην ΕΕ. Είμαι περήφανος που είμαι Ευρωπαίος, και δεν έχω καμία σχέση με την ξενοφοβική κινδυνολογία αυτών των "μικρών Άγγλων"  που θα έκλειναν τα σύνορά μας. Πιστεύω σε μία Ευρώπη ανθρώπων, μία κοινωνική Ευρώπη όπου μπορούμε να δουλέψουμε μαζί με άλλους κατά μήκος της ηπείρου μας – και εκτός αυτής – για να χτίσουμε ένα κοινό μέλλον πέρα από τα επιχειρηματικά συμφέροντα μίας μικροσκοπικής ελίτ.

Κι όμως, το ερώτημα που θα μας δοθεί στο δημοψήφισμα δεν είναι το εάν επιθυμούμε να παραμείνουμε Ευρωπαίοι, λες και μια τέτοια ερώτηση θα μπορούσε να έχει κανένα νόημα. Αντίθετα, θα ερωτηθούμε εάν επιθυμούμε να παραμείνουμε υποκείμενοι στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης μίας μη εκλεγμένης Επιτροπής. Όπως ο λαός της Ελλάδας έχει μάθει, μέσω πικρότερης εμπειρίας, αυτοί οι θεσμοί δε θα ανεχθούν καμία μεταρρύθμιση ή παρέκκλιση από το πρότυπο σχέδιο της μόνιμης λιτότητας και του εταιρικού κανόνα.
Η TTIPπροσφέρει μία ματιά στον εφιάλτη που έχει φυλάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον καθένα από εμάς. Η Σεσίλια  Μάλμστρομ έχει δείξει την περιφρόνηση με την οποία αυτή και οι συν- επίτροποί της βλέπουν τον Ευρωπαϊκό λαό. Έχουμε προειδοποιηθεί.

Το άρθρο του Τζον Χίλαρυ δημοσιεύτηκε στον Independent 13.10.2015  
Μετάφραση: Χριστίνα Μετοικίδου
·         

Ο Τζον Χίλαρυ είναι Εκτελεστικός Δ/ντης της οργάνωσης War on Want. To 2013 ανακηρύχθηκε Επίτιμος Καθηγητής της Σχολής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Νόττιγχαμ. Στην Ελλάδα είναι γνωστός με το βιβλίο του «TTIP: Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων -  Χάρτα Απορρύθμισης, Επίθεση στην Εργασία, Κατάλυση της Δημοκρατίας» (Εκδ. Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ). Ο Τζον Χίλαρυ, που μιλάει και ελληνικά, συμμετείχε ως ομιλητής στην εκδήλωση για την TTIP που είχε διοργανώσει το Ινστιτούτο Νίκου Πουλαντζά και το Πράσινο Ινστιτούτο στις 22 Μαΐου 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου